Hej Triskell!!!
Jezeli chodzi o ta pange z cukinia:
Cukinia z pomidorami(duza porcja np.2 osoby)/
-4 sredniej wielkosci cukinie,obrane wydrazone i starte na grobum terle
-1 puszka pomidorow w zalewie pomidorowej,pokroic,ja osobiscie daje cale,bo lubie jak sie poniewieraja takie duze kawalki gdzie niegdzie
-1 szt. seru mozarella
-do smaku sol(naprawde odrobina,bo cukinia ma specyficzny w tedy smak
-2 duze cebule,pokrojone w pioro.
Cebule juz pokrojona umieszczamy w garnku z odrobina oliwy z oliwek i smazymy na zloty kolor,dodajemy starta uprzednio cukinie,mieszamy i przykrywamy pokrywka,caly czas dusimy na srednim ogniu,mieszajc od czasu do czasu.Nastepnie po okolo 15 minutach dodajemy poszke pomidorow,mieszamy przykrywamy spowrotm pokrywka i dusimy jeszcze okolo 30 minut.Pod koniec duszenia odkrywamy i dodajemy ser mozarella pokrojony w drobne czastki przykrywamy i dusimy tak az ser sie rozpusci,odkrywamy,mieszamy i czekamy do odprowania wody okolo 5 minut.Wylaczamy i podajem z panga pieczona w piekarniku w foli aluminiowej z przyprawami wedlug uznania.
Jest to naprawde bardzo dobre!!!Polecam
Zakładki