-
To wiesz,może hcesz,zebym poszukałam ci w super lini albo w shape'ie przepisy na rybę?
-
Hehe...zważyłam się:P i 96,5, ale czuję jak puchnę. To jest najgorsze...wskazania wagi to rybka (wiem, że po @ to zejdzie), ale to paskudne uczucie
I mam ochotę na słodycze, chociaż zwykle jej nie mam (no chyba, że ktoś przede mną coś słodkiego położy, ale taka ochota sama z siebie to tylko przed @)...wczoraj wieczorem jak opętana szukałam słodyczy Znalazłam i pochwalę się...opamiętalam się i zjadłam tylko 1 michałka Jadłam go chyba 5 minut dziubiąc i delektując się smakiem cukru
-
tamarek, jak posiadasz taką prasę to czemu nie? Dodam, że kocham zioła!
Bę Ci ooooogromnie wdzięczna! I inne dziewczyny chyba też, bo odnoszę wrażenie, że ryba to nie tylko mój problem :P
-
co do ryb to na patelni się świetnie smażą bez tłuszczu szczególnie łosoś. mi tam smakuję jak się go odpowiednio przyprawi. panga tez jest całkiem niezła z patelni ugotowana na wodzie. odpowiednio tylko trzeba przyprawić. ja tam lubię do niej wrzucić świeży imbir i czosnek i cytrynę albo limonkę. można ja w czymś takim zamarynować i też całkiem niezła wychodzi. ale ja uwielbiam ryby bo to jedyne mięso jakie jem. i prawie zawsze pod każdą postacią mi smakują
a co do okresu to skąd ja to znam. masakra z tym obniżonym samopoczuciem i drażliwością, uczuciem puchnięcia. masakra. na szczecie to kilka dni tylko i szybko mijają.
miłego dnia.
trzymam kciuki za odchudzanie
-
czukerek w takim razie zdaje się że jestem tu "najmniejsza" ale jak sama stwierdziłaś nie jest to żadna pociecha.
Na dietce jestem właściwie dopiero 3 dzień i jakoś mi to leci, chociaż pokus nie mało wokoło. Jutro rano wymiary i spojrzymy prawdzie w oczka
Pozdrawiam wszystkich
-
Panga z pieczarkami i szpinakiem
Składniki:
2 filety z pangi
20 dkg listków szpinaku
15 dkg pieczatek
1 pomidor
1/3 szklanki sosu pomidorowego
sok z cytryny
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcję. Tak przygotowane filety skropić sokiem z cytryny, przyprawić. Szpinak i grzyby przez minutę blanszować we wrzątku. Pomidora sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry, pokroić na ósemki. Porcje ryby ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do zapiekania, obłożyć dodatkami, skropić oliwą. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podawać z ryżem
Ryba pieczona
Składniki:
1 kg karpia, tołpygi lub innej ryby
1 szklanka 18-proc. śmietany
2 duże ząbki czosnku
1 cytryna
3 łyżki oliwy
2 czubate łyżeczki ziół (bazylia, majeranek, tymianek)
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
po 1 małym pęczku szczypiorku i natki pietruszki
1 pomidor
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sprawioną i umytą rybę pokrój w dzwonka. Cytrynę umyj, połowę zostaw do dekoracji, a z reszty wyciśnij sok. Skrop nim rybę i odstaw na 1/2 godziny. Czosnek zmiażdż, wymieszaj z solą, pieprzem, przyprawami ziołowymi i łyżką oleju, natrzyj kawałki ryby. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 190 stopni. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop resztą oleju i winem. Wstaw do gorącego piekarnika na 30–40 minut. Szczypiorek i połowę natki drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietaną. Gdy ryba zacznie się rumienić, zalej ją śmietaną i piecz jeszcze przez chwilę. Przed podaniem udekoruj natką, pomidorem i cytryną.
Szaszłyk z ryby
(ale porcja dla 4 osób!)
cebula dymka - 8 szt
filety z ryby morskiej - 50 dag
pieprz czarny - 4 szczypty
pomidory koktajlowe - 8 szt
słodka papryka - 4 szczypty
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 4 szczypty
wędzony boczek - 4 plastry
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Opłucz filety, osusz i pokrój w paski szerokości około 2,5 cm, następnie skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, po czym odstaw na 30 ok. minut.
Pomidory umyj i osusz, cebulki obierz i przekrój na pół. Plastry boczku też przekrój na pół w poprzek. Rybę i boczek zwiń w ruloniki. Na szpadki nabij na przemian: ruloniki z ryby i z boczku oraz pomidorki i cebulki. Szaszłyki posyp papryką i świeżo zmielonym pieprzem. Piecz na grillu lub w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia. Od czasu do czasu odwracaj.
Dorsz romantyczny
Składniki Przepis
6 sporych kawałków dorsza,
3 ząbki czosnku,
10 dag masła,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1/4 łyżeczki bialego pieprzu,
200 ml mleka,
sól Kawałki dorsza ułożyć w natłuszczonej brytfannie, pokryć kostkami masla i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Gdy masło się stopi, posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zmieszanym z natką pietruszki. Doprawić pieprzem i zalać osolonym mlekiem. Piec w ciepłym piekarniku przez ok 30 min. Podawać z ziemniakami
Yyy....Te były z internetu Ale nie brzmią zbyt kalorycznie,tylko wiesz....To są porcje na kilka osób:P Tzn skłądniki na kilka osób
A gdzieś tam mam w super linii rybę z sosem musztardowym,potem znajdę
wogóle..mało jest przepisów na ryby były same typu: skrop ryb sokiem z limonki,wstaw na 10-15 minut do lodówki a potemdo piekarnika
-
Nastukałam dłuugiego posta i mi się skasowało
malmazja, spróbuje tak "posmażyć", zwłaszcza łososia
mysiorka84, marna, ale na pewno nie żadna :P Ja 4 dzień i zgrzeszylam dziś baaardzo, bo mam zrobiła pyszny ryż z warzywami i kurczakiem (tak tłusty jak pyszny) i zjadłam bardzo dużo go Ale będzie lepiej, choćbym dopeiro za 3 miesiące miała w końcu trzymać się diety to i tak będę próbować - kONIEC Z PODDAWANIEM SIę PO PIERWSZEJ WIęKSZEJ PORAżCE! Usprawiedliwiam się po części nachodzącym okresem - w mojej rodzinie wszytskie kobiety działają wtedy jak odkurzacz, jeśli chodzi o jedzenie...w sumie i tak lepiej niż w zeszłym miesiącu, kiedy w tych feralnych dniach potrafiłam przeżreć ok. 10 000 kcal (nie przesadzam - majonez mogłam łyżkami jeść+słodycze+dużo innego jedzenia)...w ogóle jak tak sobie myśle ile jadłam to aż dziw bierze,. że waże "jedynie" tyle...:P
tamarek, dziękuję ;* A ten sos musztardowy brzmi apetycznie...kiedyś do wszystkiego dawałam musztardę, później sie nią przejadłam i nie mogłam na nią patrzeć. Teraz znowu wraca mi smak na nią, więc czekam na przepis Masz rację z tymi przepisami w necie, bardzo miernie z tym...
-
Rybka marynowana z czosnkiem
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza (lub innej morskiej ryby),
- 100 g oleju do smażenia.
Zaprawa octowa:
- 200 ml octu winnego (białego) 6%,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 listki laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 goździki,
- sól, - cukier.
Jak przyrządzić?
1) Gotujemy marynatę: ocet z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i cukrem. Czosnek rozcieramy z solą. Po wystudzeniu do temperatury ok. 30 st. C. zagotowanego z ziołami octu, dodajemy czosnek i mieszamy całość. Studzimy dalej.
2) Opłukane i osuszone filety smażymy na oleju. Usmażone filety układamy w naczyniu kamionkowym i zalewamy ostudzonym octem wraz z przyprawami. Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godz.
To też nie brzmi źle. Spróbuje w najbliższym czasie (i smażone i na parze). Po wypróbowaniu dam znać
Panga na parze z warzywami
Składniki:
warzywa (marchew, pietruszka, seler, por), ryba panga, sól, pieprz ziołowy
Jak przyrządzić?
Do naczynia do gotowania na parze włożyć kolejno por przekrojony na połówki, na to płat ryby pangi, na nią marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera pokrojone w dużą kostkę. Lekko osolić, posypać lekko pieprzem ziołowym, szczelnie przykryć naczynie do gotowania na parze i gotować do miękkości warzyw, najlepiej al dente.
W komentarzach był jeszcze taki przepis, też zapowiada się smacznie:
hej.
panga jest na prawde super jakos na czasie chce sprobowac tego przepisu, ale chcialam powiedziec ze jak juz robie to robie troche inaczej i chce Ci go zaproponowac
klade pange na folie aluminiowa (ryba pozniej jest nia owinieta) sole pieprze i posypuje przyprawami (oregano bazylia) mozna tez posypac przyprawa do ryb. potem klade na nia czosnek i cebule, czasami jeszcze pietruszke(oczywiscie z dwoch stron). i zapiekam w piekarniku jakies 30-40 min w temp. 180 stopni bez termoobiegu. to tez jest z pewnoscia malo kaloryczna pozdrawiam.pa
Łosoś na parze czosnkowo-imbirowy
Składniki:
4 filety z łososia, pęczek szpinaku, kawałek korzenia imbiru, kilka ząbków czosnku, kilka plasterków cytryny. Sos: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1,5 łyzeczki sosu sojowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 2 łyżeczki cukru, trochę sosu chili + posiekany szczypiorek i prażone ziarno sezamowe.
Jak przyrządzić?
Płaskie naczynie do gotowania na parze wyłożyć świeżymi listkami szpinaku, posypać posiekanym świeżym imbirem i czosnkiem. Na tym ułożyć filety z łososia bez skórki. Każdy filet pokryć posiekanym imbirem i czosnkiem, a na wierzchu ułożyć plasterki cytryny ze skórką. Szczelnie przykryć, gotować 8 min. Po ugotowaniu rybę i szpinak polać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i prażonym ziarnem sezamu.
Jeszcze poszukam, w sumie rubki podobno zdrowsze niż mięso Tylko zaczynam mieć wątpliwości co do pangi, tyle paskudnych rzeczy o niej wypisują :P
-
Widze ze nie tylko ja mam problem z @ ja zawsze przed mam takie napady ze szok...
choc ostatnio dochodze do wniosku ze to psychika, kwestia silnej motywacji. Dlatego tzreba sie forum trzymac
No to dobrze ze w pore sie opamietałysmy bo teraz bedzie tylko lepiej nie ma innej mozliwosci
a z przepiskow skorzystam, bo taka panierowana niezdrowo szkoda truc brzusio
buzka
-
dziekuje bardzo kochana za odwiedzinki i całą wiedzę jaką wpajasz mi na starcie!!! Będe czestym gosciem u Ciebie .... można tu czerpać doświadczenie garściami od wszystkich . Muszę zmobilizować sie do ruchu ....i taniec mi sie by podobał.ale no właśnie ale ...może za jakieś 20 kilo
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki