Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Nasze"odchudzone"przepisy

  1. #11
    Awatar emkr
    emkr jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    16-05-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1,108

    Domyślnie

    To ja dorzucę jeszcze jeden przepis z cukinii:
    Leczo (przepis od Belli)
    Na łyżce oliwy podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Dorzucić pocietą w paseczki paprykę, jak zacznie mięknąć wrzucić pokrojone w plasterki i posolone pieczarki.Jak pieczarki puszczą sos dodać pokrojoną w kostkę cukinię (wcześniej obrać i wydrążyć pestki). Jak już się lekko poddusi dodać poł szklanki wody i dusić ok 10 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą, ziołami (co kto lubi). i Na koniec dodać pokrojone pomidory, dusić jeszcze chwilę aż zmiękną i można jeść.
    Zamiast cukinii można dać też kabaczka

    A teraz to co dużo osób ostatnio zachwala czyli:
    przepis na pieczonego PSTRĄGA
    kupujemy patroszone pstrągi z łabami.
    łby odciąć i brzuszne płetwy też - grzbietowej nie trzeba bo skóry i tak się nie je, a po upieczeniu łatwo się zdejmuje. Dokładnie umyś rybki i skropić sokiem z cytryny - w srodku też. Dobrze zeby sobie poleżały w tej cytrynie ok. 30-60 min
    Następnie odsączyć lub nawet wytrzec z wierzchu papierowym ręcznikiem i mocno posolić - sół musi przejsć przez skóre więc nie żałować bo skóra i tak jest niejadalna
    Do brzuszków rybek sypiemy trochę wegety i przypraw - jakie kto lubi (ja dałam sól bo nie miałam wegety i przyprawy do kurczaka i zioła do drobiu, jakoś te do ryb mi nie pasują). Następnie wkładamy cienkie plasterki masła - tak tak masełko inaczej rybka będzie sucha! ząbki czosnku przepołowione - tyle żeby były na całej długości rybiego brzuszka i dużo koperku - mi wyszło pol pęczka na 2 rybki. Ten koperek i czosnek są pyszne po upieczeniu - a osobiście nie przepadam za czosnkiem!
    Następnie rybki zawijamy ciasno w folię AL pilnując by zawartość brzuszów się nie wydostała na zewnątrz. Dobrze żeby sobie rybki poleżały ok 12-24 godz - dlatego dobrze na obiad przyrządzić rybki dzien wczesniej.
    Rybki piec w piecyku lub na grillu ok 25-30 min zależy od wielkości i temp pieczenia. Dobrze jest sprawdzić 1 i ew. potrzymać dłużej jak jeszcze niegotowa.
    SMACZNEGO!
    Start dietkowania (reaktywacja): 11.05.2011 cel 1 -> 99 kg



    // TU JESTEM //

  2. #12
    Awatar emkr
    emkr jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    16-05-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1,108

    Domyślnie

    podbijam bo uciekło już na 3 strone
    Start dietkowania (reaktywacja): 11.05.2011 cel 1 -> 99 kg



    // TU JESTEM //

  3. #13
    Awatar emkr
    emkr jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    16-05-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1,108

    Domyślnie

    Dorzucam sałatki, jak znacie jeszcze jakieś to dopiszcie proszę:

    1. Grecka - moja ulubiona i chyba dość dobrze znana
    pomidor + ogórek zielony + ser feta + oliwki + (ew. choć niekoniecznie sałata), czasem też daję paprykę polane sosem a'la winegret odchudzony
    mieszam łyżkę oliwy z 2 łyżkami wody i tym co wyciekło z pudełeczka po serku feta i dodaję 2 łyżeczki ziół do sałatek

    2.Z tuńczykiem
    puszka tuńczyka w sosie własnym + poł puszki groszku + cebula + ogórki kiszone lub konserwowe (mozna tez dodac winne jabłko) + majonez jogurtowy

    3. z pieczarkami
    pieczarki (surowe, cienko pokrojone i posolone i lekko skropione cytryna by nie ciemniały), pol puszki kukurydzy, jajko (1 lub 2) na twardo, ogórki kiszone, szczypiorek + ew. papryka (niekoniecznie) + majonez jogurtowy

    4. z boczniakami
    kapelusze boczniaków pocięte w paseczki (surowe, posolone), pomidory, cebula, szczypiorek (+ew. sałata), zioła i oliwa

    5. brokułowa lub kalafiorowa (wymiennie)
    kalafior lub brokuły ugotowane na pol twarto podzielone na "różyczki" + pol puszki kukurydzy + 2 jajka na twardo +(ew. papryka - niekoniecznie) + majonez jogurtowy

    6. z wędzoną makrelą
    rybę podzielić na kawałki i wyjąć ości (tego najbardziej nie lubie ) + poł puszki groszku + ogórek kiszony + cebula + majonez jogurtowy

    7. z cykorii
    cykoria + pomarańcza (cząstki przekroić na pół by sok wyciekł) + pol puszki kukurydzy + jogurt naturalny (niedużo bo "mokry" jest też sok z pomarańczy)

    Najczęściej jednak robię z tego co mam w lodówce tzw. codzienna:
    - pomidor+cebula+ogórek małosolny lub kiszony
    - pomidor+cebula +jogurt naturalny
    - sałata+szczypiorek+pomidor+jogurt naturalny (na wiosnę zamiast pomidora może być rzodkiewka)
    - sałata+ogórek zielony (+ew. cebyla lub szczypior z dymki) + jogurt naturalny (do sałaty świetnie pasuje sok z cytryny dodany do jodurtu + łyżeczka cukru)
    generalnie czesto tez daję suszony lub świeży koperek i zioła do sałatek (mieszanka różnych)
    - seler naciowy + twarożek wiejski (ja jadłam Piątnicę bo taki grudkowawaty i mi to połączenie świetnie pasowało)
    Start dietkowania (reaktywacja): 11.05.2011 cel 1 -> 99 kg



    // TU JESTEM //

  4. #14
    Guest

    Domyślnie

    Emkr przepisy wspaniałe. Dzięki na pewno wykorzystam już któryś z nich dzisiaj. Pozdrawiam.

  5. #15
    elga jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-07-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Podaję mój przepis na surówkę jesienną.Potrzebny jest seler marchewka ,cebula i jabłko.Tarkujemy wszystko na "buracznej" tarce.Doprawiamy sola pieprzem sokiem z cytryny(jesli ktos lubi) dodajemy śmietane zmieszaną z jogurtem lub majonez light.Surówka jest pyszna i ma mnóstwo witamin a najwazniejsze że zasyca.

  6. #16
    elga jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-07-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    I jeszcze dwie sałatki.Mają mało kalorii a sa smaczne i sycące:
    Sałatka z warzyw i jajek
    4 jajka na twardo,2 ogórki surowe lub koszone,2 papryki,2 cebule,4 pomidory,sól,pieprz,sok z cytryny
    Jajaj obrać,podzielić na ćwiartki.Cebule i ogórka pokroić w plasterki.Papryke oczyścić i pokroic w pierscienie.Pomodiry sparzyc,obrać ze skórki i pokroic w ćwiartki.Ogórki cebule i papryke połączyć razem,posolic pokropic sokiem z cytryny i ułożyć na talerzykach.Przybrać ćwiartkami jajek i pomidorów
    Sałatka z twarogu z pomidorami
    40 dag chudego sera białego,30dag pomidorów,10 dag cebuli,4 łyzki posiekanej zieleniny,3/4 szkl jogurtu,sól
    Ser pokroic w słupki,rozłożc cienka warstwą na pólmisku.Cebulke obrać i pokoic w drobna kostke,lekko posypac sola i rozłożyc równomiernie na powierzchni sera.Pomidory sparzyc, obrać ze skórki i pokroić w czastki.Połozyć na na serze i cebuli.Jogurt posolić dodac zielinine i nim polac sałatke.Mieszanie sałatki nie jest wskazane bo ser się rozpećka.

  7. #17
    Awatar emkr
    emkr jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    16-05-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1,108

    Domyślnie

    Podbijam - może ktoś dopisze cos nowego?
    Start dietkowania (reaktywacja): 11.05.2011 cel 1 -> 99 kg



    // TU JESTEM //

  8. #18
    Awatar emkr
    emkr jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    16-05-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1,108

    Domyślnie

    Uff, znalazłam zapomniany wąteczek z przepisami LIGHT
    Tu tez jest przepis na szukanego ostatnio pstrąga a'la EMKR-ka

    I zachęcam do dopisywania nowych pyszności, a jesli macie coś na swoich wąteczkach to może tu skopiujecie, zeby wszystko było w 1 miejscu

    Cytat Zamieszczone przez abuta
    pytałaś o sos szpinakowy ...

    Porcja jest podzielna - jak zrobię z pełnej - to jemy z mężem przez dwa-trzy dni do wszystkiego (makaronu,duszonej piesi z kury ,ryby , ryżu, i do brokułów też )

    1 porcja szpinaku mrożonego
    dwa ząbki czosnku
    szczypta soli
    ew. jogurt - kubek (łagodny - nie za kwaśny - Zott się sprawdza)
    ser gorgonzola (150 g) (zamiennie stosuję inne niebieskie pleśniowe - jest taki w formie klina - chyba nazywa się lazur - i jest polski)

    Szpinak wrzucam do rondla na małym ogniu (czasem nawet nierozmrożony - jak zapomnę wyjąć z zamrażarki wcześniej) - niestety trzeba mieszać - bo inaczej "prycha" wodą i wszystko w kuchni jest zielone .
    Wciskam do niego czosnek , wsypuję sól (niewiele - bo ser czasem jest bardzo słony)
    Jak już jest dobrze odparowany i w zasadzie nadaje się do jedzenia - wrzucam pokrojony w kostkę ser . Trzeba mieszać - wtedy się ładnie rozpuści .
    Jak jest wizualnie zbyt gęsty , albo chcę żeby było więcej - dodaję jogurt (zanim go wleję - roztrzepuję widelcem z odrobiną sosu - aż nabierze kremowej konsystencji)
    To jest wersja dla odchudzaczy .
    Wersji dla smakoszy nie polecam - śmietana zamiast jogurtu , a szpinak duszony na maśle z mąką .
    Start dietkowania (reaktywacja): 11.05.2011 cel 1 -> 99 kg



    // TU JESTEM //

  9. #19
    heban jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    26-09-2005
    Mieszka w
    Pszczyna
    Posty
    25

    Domyślnie

    świetny pomysł z tymi przepisami.Ja perferuję bardzo proste jedzenie np
    1.surówka z tartej drobno marchewki + jabłko starte trochę grubiej + pomarańcza pokrojona na małe kawałki, a to wszystmo doprawione sokiem z cyrtryny i ewentualnie słodzikiem
    2.ogórki a'małosolne(pycha):zielone ogórki kroję w słupki, doprawiam dużą ilością soku z cytryny,dodaję dużo posiekanego,świeżego koperku,posypuję czosnkiem granulowanym,solą,dokładnie mieszam i już

  10. #20
    izary jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    19-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    no to hop do góry!!!!!!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •