-
i jezcze jedna....
Wartość kaloryczna: 300 kcal. sałatka arabska z kurczakiem
Przygotowanie: 25 minut (+chłodzenie).
Składniki: 2 czubate łyżki gotowanego ryżu - 50 g gotowanego kurczaka - łyżka groszku z puszki - łyżeczka rodzynek - 8 migdałów - pół pomarańczy - pół łyżeczki oliwy z oliwek - posiekany koperek - łyżeczka soku cytrynowego - sól, cukier, pieprz.
Wykonanie:
1. Migdały upraż na suchej patelni i grubo posiekaj.
2. Rodzynki namocz w gorącej wodzie i, po kilkunastu minutach, dokładnie odcedź.
3. Pomarańczę podziel na cząstki, zdejmij z nich błonki i każdą cząstkę pokrój na plasterki. Do soku, który wypłynął w czasie krojenia, dodaj oliwę, sok cytrynowy, sól, cukier i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
4. Do miski wrzuć ryż, groszek, rodzynki, migdały, plasterki pomarańczy oraz pokrojone w kostkę mięso kurczaka. Dodaj koperek, zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
-
i jezcze cos:
Wartość kaloryczna porcji: 350 kcal. naleśniki z grzybami suszonymi
Przygotowanie: 1 godzina + moczenie grzybów.
Składniki na 4 porcje: 2 garście suszonych grzybów - duża cebula - łyżka gęstej śmietany - olej - 2 jajka - szklanka mleka - mąka (ok. szklanki) - sól - świeżo zmielony pieprz.
Wartość kaloryczna porcji: 350 kcal. naleśniki z grzybami suszonymi
Wykonanie:
1. Grzyby zalej na kilka godzin przegotowaną woda, ugotuj, odcedź i drobno posiekaj.
2. Drobno pokrojoną cebulę usmaż na łyżce oleju, dodaj grzyby i chwilę smaż mieszając.
3. Do grzybów dodaj śmietanę, przypraw solą i bardzo mocno pieprzem, dokładnie wymieszaj.
4. Z jajek, szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, szczypty soli i mąki zrób rzadkie ciasto naleśnikowe, dodaj do niego 2-3 łyżki oleju, odstaw na pół godziny, a potem usmaż cienkie naleśniki.
5. Naleśniki napełnij farszem, zwiń w ruloniki i podsmaż na rumiano na oleju.
-
ta z brokułami wygląda na dobrą
-
i jeszcze troszke:
Wartość kaloryczna 250 kcal - galaretka z sera feta
Przygotowanie: 15 minut (+chłodzenie).
Składniki: 100 g fety - łyżka jogurtu naturalnego - pół czerwonej papryki - pół żółtej papryki - 2 małe ogórki konserwowe - pół łyżeczki żelatyny.
Wykonanie:
1. Ser przetrzyj przez niezbyt drobne sitko i wymieszaj z jogurtem.
2. Żelatynę wsyp do szklanki i zalej łyżką wody, a gdy napęcznieje, wstaw szklankę do garnka z małą ilością wody i podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Następnie ją ostudź.
3. Papryki i ogórki pokrój w kostkę i dodaj do sera z jogurtem. Do masy serowo-warzywnej dodaj chłodną żelatynę, potem dokładnie wymieszaj i włóż do naczynia, w którym zamierzasz podawać galaretkę. Następnie wstaw je do lodówki.
-
Wartość kaloryczna: 200 kcal. gazpacho
Przygotowanie: 20 minut (+chłodzenie).
Składniki: 2 średnie pomidory - 1/4 zielonej papryki - 1/4 czerwonej papryki - mały ogórek - 1/4 cebuli - ząbek czosnku - kromka bułki paryskiej bez skórki - pół łyżki czerwonego octu winnego - łyżeczka oliwy z oliwek - sól, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój papryki, ogórek i cebulę. Czosnek posiekaj.
2. Bułkę namocz w zimnej wodzie.
3. Łyżkę rozdrobnionych warzyw odłóż, a resztę zmiksuj na gładki krem, dodając namoczoną bułkę i oliwę z oliwek. Przypraw octem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli trzeba dodaj bardzo zimnej przegotowanej wody tak, aby zupa nie była zbyt gęsta.
4. Ten hiszpański chłodnik należy jeść bardzo mocno schłodzony, posypany posiekanymi warzywami. Możesz go także posypać drobnymi grzankami, uprażonymi na odrobinie masła.
-
Wartość kaloryczna: 150 kcal. botwinka
Przygotowanie: 30 minut (+chłodzenie).
Składniki: 1/2 pęczka botwinki - szklanka bulionu drobiowego - kilka rzodkiewek - 1/2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka - 1/2 małego ogórka - po łyżce posiekanego szczypiorku i koperku - ząbek czosnku - sok z cytryny - sól, pieprz, cukier - 1/2 jajka na twardo.
Wykonanie:
1. Oczyszczoną i umytą botwinkę posiekaj, zalej bulionem, gotuj 15-20 minut, przestudź.
2. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, pomidora i ogórka w drobną kostkę, a ząbek czosnku posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli.
3. Ochłodzoną botwinkę połącz z kefirem i ubijaj chwilę trzepaczką. Dodaj pokrojone warzywa, posiekany szczypiorek i koperek oraz roztarty czosnek. Wymieszaj, przypraw sokiem z cytryny, solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
4. Mocno ochłodzoną botwinkę zjedz z połową jajka na twardo
-
Wartość kaloryczna: 300 kcal. mintaj z owocami
Przygotowanie: 45 minut.
Składniki: 100 g filetów z mintaja - mała cebula - po ćwiartce jabłka i gruszki - 2 suszone śliwki - łyżeczka rodzynek - 2-3 orzechy włoskie - 2 goździki - cynamon - kilka łyżek białego wytrawnego wina - sok z cytryny - łyżeczka oliwy - sól, biały pieprz.
Wykonanie:
1. Rybę skrop cytryną, posyp solą i pieprzem, odstaw na 10 minut.
2. Namocz w gorącej wodzie śliwki i rodzynki, odstaw na kilka minut, a potem odcedź. Śliwki pokrój w plasterki.
3. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż rybę, a następnie obłóż ją plasterkami cebuli, jabłka, gruszki i śliwek, posyp rodzynkami, siekanymi orzechami, cynamonem, goździkami oraz solą i pieprzem. Całość zalej winem i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
-
Wartość kaloryczna: 300 kcal. dorsz po prowansalsku
Przygotowanie: 45 minut.
Składniki: 150 g filetów z dorsza - po połowie czerwonej, żółtej i zielonej papryki - pół cukinii - 2 małe cebulki - 2 ząbki czosnku - łyżka oliwy z oliwek - 3 plasterki cytryny - łyżeczka ziół prowansalskich - sól, świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
1. Papryki pokrój w dość dużą kostkę, cukinię w plastry, cebulę w ćwiartki, a czosnek w cienkie plasterki.
2. Pokrojone warzywa smaż krótko na rozgrzanej oliwie i przełóż do naczynia do zapiekania.
3. Rybę przypraw solą i pieprzem, połóż na warzywach, obłóż plasterkami cytryny i posyp ziołami prowansalskimi.
4. Rybę z warzywami zapiekaj w gorącym piekarniku w temp. 180° C przez pół godziny.
-
Wartość kaloryczna: jedna porcja = 40 kcal. chłodnik na kefirze
Dla sześciu osób. Przygotowanie: 30 minut. Schładzanie: 2 godziny.
Składniki: 3/4 l śmietany - 1/4 l kwasu ogórkowego lub soku z buraków i jabłek - 1/2 l kefiru lub kwaśnego mleka - 1/2 szklanki wody - ogórek - pęczek koperku - pęczek szczawiu i pęczek botwinki - 2 jaja - 1/2 łyżeczki soli.
Wykonanie:
1. Szczaw, botwinkę i koperek drobno posiekaj. Łyżkę śmietany wrzuć na patelnię i dodaj posiekaną zieleninę. Smaż przez 2-3 minuty stale mieszając. Dolej pół szklanki wody i duś pod przykryciem 10 minut (jeśli zielenina zacznie się przypalać, dolej wody). Przełóż zieleninę do miseczki i odstaw, by ostygła.
2. Obierz ogórek i pokrój go w kostkę. Ugotuj jaja na twardo i podziel je na połówki.
3. Trzepaczką wymieszaj w wazie śmietanę, kwas ogórkowy, kefir, dodaj ostudzoną zieleninę, ogórek i jaja. Posól i wstaw na dwie godziny do lodówki.
Nasza rada: jeśli chcesz podać chłodnik w wazie zrobionej z wydrążonego arbuza, musisz przez całą noc trzymać go w lodówce. Możesz też zastąpić ogórek miąższem z arbuza.
-
Wartość kaloryczna, jedna porcja - 140 kcal. sałata z awokado i grejpfrutem
Przygotowanie: 15 minut.
Składniki na 4 porcje: sałata zwykła i karbowana - awokado - grejpfrut - garść orzechów włoskich - łyżka oliwy - sok z cytryny - sól, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
1. obrany grejpfrut podziel na cząstki i obierz z błonek, pozostaw wyciekający sok
2. sałaty dokładnie umyj i osusz
3. awokado pokrój na połówki, wyjmij pestkę, obierz, pokrój w grube plastry, skrop sokiem z cytryny
4. sałaty porwij na kawałki, ułóż na talerzu, dodaj plastry awokado, cząstki grejpfruta, posyp orzechami i skrop sosem zrobionym z oliwy, soku z grejpfruta, soli i pieprzu
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki