-
Wartość kaloryczna 1 porcji: 220 kcal. sałatka z rzodkiewki i fety
Przygotowanie: 15 minut.
Składniki (4 porcje): 2 pęczki rzodkiewki - 200 g fety - czerwona cebula - kiełki rzodkiewki - winegret.
Wykonanie:
1. rzodkiewki oczyść, umyj, pokrój w ćwiartki, cebulę obierz, pokrój w piórka, a fetę w kostkę
2. rzodkiewki, cebulę, fetę, kiełki rzodkiewki wymieszaj i polej winegretem zrobionym z oliwy, soku cytrynowego, soli i pieprzu
-
Wartość kaloryczna 1 porcji: 80 kcal.
carpaccio z rzodkiewki
Przygotowanie: 10 minut.
Składniki (4 porcje): 4 pęczki rzodkiewki - ząbek czosnku - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego - sól, świeżo zmielony pieprz - świeża mięta lub bazylia.
Wykonanie:
1. rzodkiewki oczyść, umyj i pokrój w plasterki; plasterki rzodkiewki ułóż na 4 talerzykach tak, aby zachodziły na siebie dachówkowo
2. czosnek rozetrzyj z odrobiną soli, dodaj oliwę, ocet, pieprz i dokładnie wymieszaj; rzodkiewkę polej sosem i posyp posiekanymi ziołami
-
Wartość kaloryczna, jedna porcja: 90 kcal.
pomidory pieczone po francusku
Przygotowanie: 20 minut.
Składniki na 4 porcje: 4 pomidory - 4 ząbki czosnku - pęczek natki - 2 łyżki oliwy - sól, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
1. pomidory umyj, osusz, przekrój na połowy i lekko wydrąż
2. czosnek posiekaj, rozetrzyj z solą, dodaj oliwę, świeżo zmielony pieprz oraz umytą, osuszoną i posiekaną natkę; dokładnie wymieszaj i rozłóż na połówki pomidorów
3. pomidory wstaw do nagrzanego piekarnika na blaszce skropionej oliwa, piecz 10-15 minut.
Wartość kaloryczna, jedna porcja: 150 kcal.
pomidory faszerowane tuńczykiem
Przygotowanie: 15 minut.
Składniki na 4 porcje: 4 pomidory - puszka tuńczyka w sosie własnym - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki majonezu light - zioła prowansalskie - cytryna - świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
1. pomidory umyj, osusz, przekrój na połowy i dokładnie wydrąż, a następnie przekręć je, aby osączyć z soku
2. do osączonych połówek pomidora włóż po połowie łyżki majonezu, posyp ziołami prowansalskimi i pieprzem, a następnie napełnij osączonym z zalewy tuńczykiem
3. z wyszorowanej, sparzonej cytryny zetnij cienkie paseczki skórki. Pomidory skrop sokiem z cytryny i posyp paseczkami skórki z cytryny
Wartość kaloryczna porcji: 130 kcal. ziemniaki z kiełkami
Przygotowanie: 45 minut.
Składniki na 4 porcje: 4 średnie ziemniaki - kiełki pszenicy, lucerny, rzodkiewki - serek homogenizowany - łyżeczka chrzanu - szczypta cukru - sól, grubo zmielony pieprz.
Wykonanie:
1. ziemniaki wyszoruj i ugotuj do miękkości
2. do serka dodaj chrzan, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem
3. gorące ziemniaki wydrąż, napełnij przyprawionym serkiem i kiełkami
Wartość kaloryczna, jedna porcja: 290 kcal
naleśniki z kurczakiem po chińsku
Przygotowanie: 20 minut.
Składniki: 1 naleśnik - 75 g piersi z kurczaka - 2 łyżki chińskiego sosu czosnkowego z miodem - kilka pędów szczypiorku - sos sojowy - 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka smaż na rozgrzanej oliwie skrapiając w trakcie smażenia sosem sojowym.
2. Usmażonego kurczaka pokrój w paski. Szczypior pokrój w kawałki.
3. Naleśnik posmaruj sosem, obłóż kurczakiem i szczypiorkiem.
Wartość kaloryczna, jedna porcja: 300 kcal naleśniki z tuńczykiem
Przygotowanie: 10 minut.
Składniki: 1 naleśnik - 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym - cytryna - zioła prowansalskie.
Wykonanie:
1. Cytrynę dokładnie wyszoruj pod gorącą wodą i bardzo cienko obierz ze skórki. Skórkę pokrój w bardzo cienkie paseczki.
2. Tuńczyka odsącz bardzo dokładnie z zalewy.
3. Naleśnik wypełnij kawałkami tuńczyka, którego skrop sokiem cytrynowym, posyp ziołami prowansalskimi i pokrojoną skórką cytrynową.
wartoś kaloryczna, jedna porcja: 250 kcal naleśniki z warzywami
Przygotowanie: 10 minut.
Składniki: 1 naleśnik - mała marchewka - 1/4 łodygi selera naciowego - 1/4 pietruszki - 1/4 czerwonej papryki - kilka pędów szczypiorku - łyżeczka oliwy z oliwek - łyżka sosu sojowego.
Wykonanie:
1. Warzywa oczyść, obierz, pokrój w dość cienką słomkę.
2. Oliwę rozgrzej, wrzuć pokrojone warzywa i smaż 4-5 minut ciągle mieszając. Pod koniec smażenia warzywa skrop sosem sojowym.
3. Gorącymi, smażonymi warzywami wypełnij naleśnik.
dobra....nrazie wystarczy....zycze smacznego
-
no moze jeszcze troszeczke....
Wartość kaloryczna: 260 kcal. schab z mandarynkami
Przygotowanie: 30 minut.
Składniki: 3 plasterki schabu - 1/3 puszki mandarynek z sokiem - łyżka miodu - 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina - sok z cytryny - łyżeczka oliwy z oliwek - łyżka płatków migdałowych - 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - sól, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
1. Plasterki schabu oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na kwadrans.
2. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż na niej mięso, dodaj wino i miód, duś pod przykryciem kilka minut.
3. Mandarynki odsącz, dodaj do mięsa, a do soku wsyp mąkę ziemniaczaną, wymieszaj, wlej do mięsa i mieszając gotuj aż sos zgęstnieje.
4. Mięso z mandarynkami posyp na talerzu płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni
Wartość kaloryczna: 230 kcal. kurczak z jabłkami
Przygotowanie: 25 minut.
Składniki: 2 plastry piersi z kurczaka - 1/2 kwaśnego jabłka - 1/2 kieliszka wódki Złota jesień lub soku jabłkowego - 2 łyżeczki kulinarnego Masmixa - świeży lub suszony rozmaryn - sól, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
1. Plastry piersi z kurczaka oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, obsmaż na Masmixie. Przełóż do rondla, podlej wódką Złota jesień lub sokiem jabłkowym i duś na małym ogniu wrzucając gałązkę świeżego rozmarynu lub łyżeczkę suszonego.
2. Na patelni rozgrzej Masmix i podsmaż na nim obrane jabłka pokrojone w dość grube półplasterki. Uważaj, żeby jabłka się nie rozpadły.
3. Uduszone mięso obłóż podsmażonymi jabłkami przyprawionymi świeżo zmielonym pieprzem.
Wartość kaloryczna: 260 kcal. wątróbka cielęca z bananem
Przygotowanie: 10 minut.
Składniki: 2 plastry wątróbki cielęcej - 1/2 małego banana - curry - łyżeczka oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki masła - łyżeczka mąki - sól, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
1. Plastry wątróbki oprósz mąką i usmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij na talerz i przykryj, żeby nie wystygła.
2. Niezbyt dojrzałego banana obierz i przekrój wzdłuż na połowę, obsyp curry i obsmaż chwilę na rozgrzanym maśle.
3. Wątróbkę oprósz na talerzu solą i świeżo zmielonym pieprzem i zjedz z obsmażonym bananem
-
nie chce mi sie juz sukac.....dawajcie swoje pomysły i wynalezione w necie skarby....
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki