Dodano: 2015-02-27

Co jeść w przypadku cukrzycy? Wskazówki dietetyczne Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Choroba metaboliczna, objawiająca się podwyższonym stężeniem cukru we krwi, stawia przed chorymi bardzo trudne zadanie wprowadzenia w życie odpowiedniej diety. To właśnie prawidłowa dieta jest jednym z najbardziej skutecznych sposobów niwelowania objawów cukrzycy. Co należy jeść w przypadku cukrzycy? Jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta dla cukrzyka?

Dieta dla cukrzyka powinna zawierać

 

Mięso

Mięso jest jednym z podstawowych składników w diecie każdego człowieka. Dostarcza ono do organizmu wielu niezbędnych substancji, takich jak witaminy, ale również białka, stanowiące główne źródło aminokwasów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania enzymów, układu nerwowego oraz mięśni.

Warto pamiętać, że osoby chore na cukrzycę są bardziej narażone na choroby serca – długotrwale utrzymujące się wysokie stężenie cukru we krwi uszkadza naczynia wieńcowe, odpowiedzialne za ukrwienie mięśnia sercowego. Właśnie dlatego najlepsze dla cukrzyków będą chude mięso drobiowe: kurczak lub indyk, i mięso cielęce o niskiej zawartości cholesterolu.

Ryby

Dieta dla cukrzyka powinna zawierać również ryby i to w zwiększonych ilościach. Warto je jadać nawet kilka razy w tygodniu. Rybie mięso jest nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnych białek, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wielu substancji mineralnych, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiegających odkładaniu się blaszek miażdżycowych. Najlepsze będą chude ryby morskie, takie jak dorsz, sola i mintaj.

dieta dla cukrzyka

Nabiał

Źródłem białka, a także wapnia i fosforu jest nabiał. Warto pamiętać, aby wybierać produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Dieta dla cukrzyka powinna skupiać się na odtłuszczonym twarogu, jogurtach naturalnych, kefirach, a także białkach jaj.

Owoce

Owoce powinny stanowić urozmaicenie diety cukrzyków. Są to produkty bogate w wiele witamin i substancji mineralnych, przede wszystkim jednak dostarczają organizmowi przeciwutleniaczy, które zapobiegają powstawaniu tzw. szoku oksydacyjnego, który ma duże znaczenie w patogenezie powikłań cukrzycy. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych w owocach warto wybierać te najmniej słodkie: cytrusy, gruszki, winogrono, wiśnie, czereśnie, kiwi lub brzoskwinie.

Produkty zbożowe

Pełnoziarniste produkty zbożowe są źródłem węglowodanów złożonych, które powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka. Poza tym żywność tego rodzaju dostarcza błonnika pokarmowego, który reguluje wchłanianie glukozy, co z kolei przyczynia się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi. Szczególnie zaleca się spożywanie kasz gruboziarnistych, dzikiego ryżu, makaronu razowego, otrębów i płatków zbożowych oraz razowego pieczywa.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Węglowodany? przy cukrzycy!!! Powodzenia

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi