Dodano: 2015-02-26

Lekkie przekąski na letnie przyjęcia Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Lato sprzyja kulinarnym ucztom na świeżym powietrzu. To czas towarzyskich spotkań przy grillu, w ogrodzie, na werandzie. Plenerowe menu powinno być zatem lekkie, świeże i zdrowe jak powietrze. Sprawdź nasze propozycje na lekkie przekąski.

Lekkie przekąski z soli zwyczajnej – lekki smak luksusu

 
Przyrządzane na parze lub na grillu ryby to zawsze lekkostrawny, dietetyczny i zdrowy pomysł na lekkie przekąski. Poza delikatnym, szlachetnym smakiem, mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm – w mięsie z ryb można bowiem znaleźć wysoko przyswajalne pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę D i wiele niezbędnych dla naszego zdrowia składników mineralnych. Walory zdrowotne i smakowe sprawiają, że lekkie przekąski na bazie ryb cieszą się ogromną popularnością i uznaniem we wszystkich kuchniach świata.
 
Sola zwyczajna, wykwintna ryba morska z rodziny płastugowatych, podbiła serca miłośników kuchni francuskiej, którzy jak nikt inny potrafią w potrawach docenić ich wysublimowany smak. Mięso soli jest wyjątkowe - białe, jędrne, soczyste i wykwintne w smaku. Zawiera bardzo mało tłuszczu, ok. 1%, dzięki temu doskonale komponuje się z lekkim jak powietrze menu letnim. Należy jednak pamiętać, aby podczas przygotowywania tej ryby wykazać się precyzją i dbałością o odpowiednią temperaturę. W przypadku tak delikatnego mięsa świetnie sprawdza się gotowanie na parze – zaletą takiego sposobu przyrządzania potraw jest to, że zachowują swój naturalny smak i bogactwo składników odżywczych.
 
Roladki z filetów soli można przygotować na parze z aromatycznego wywaru, którego bazę stanowi białe wino. Dzięki takim zabiegom nie zabijemy smaku tej szlachetnej ryby, przeciwnie, podkreślimy jej najlepsze nuty smakowe. Jeszcze tylko cudownie lekki groszek cukrowy w strączkach, cieniutkie paseczki marchwi et voilà – lekka przekąska na wieczorne przyjęcie gotowa! Szalenie smaczna wydaje się być również sola według Colberta. Aromatyczne przyprawy i zioła (estragon, pietruszka), wytrawny smak soku z cytryny i musztardy z pewnością uczynią z tego prostego dania niebanalną potrawę i zafundują prawdziwą ucztę dla zmysłów.

lekkie przekąski

 

A na deser? Niebiańska lekkość

 
Kheer to indyjski rodzaj puddingu przygotowywanego na bazie ryżu i mleka. Inna nazwa tego deseru to Payasam, wywodzi się ze słowa Peeyusham, które oznacza „nektar, ambrozję”. Nie bez powodu, bo deser ten bosko rozpieszcza podniebienie. Pewnie za sprawą aksamitnej i lekkiej konsystencji oraz niezwykle aromatycznych przypraw, z których słynie kuchnia indyjska. Laska wanilii, kardamon i szafran nadadzą potrawie iście egzotycznego smaku Indii.
 
Kheer najlepiej smakuje schłodzony, dlatego świetnie sprawdzi się jako egzotyczna przekąska na upalne dni. Aby uczynić deser bardziej treściwym, można dodać bakalie: orzechy, migdały, rodzynki. Świetną propozycją na letni deser jest również lekka jak chmurka pianka ananasowa. Efektownie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje! Wspaniały pomysł, aby zaskoczyć swoich gości pomysłowością i niebanalnym podejściem do kulinarnych wyzwań.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane