Dodano: 2015-05-19

Zespół Nadpobudliwości Psychoruchowej (ADHD) Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

W roku 1998 zespół ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia w USA przygotował raport dotyczący ADHD (Nadpobudliwość Psychoruchowa z Deficytem Uwagi). Z raportu tego jednoznacznie wynika, że zbyt mało uwagi poświęcanej jest biochemii odżywiania w jej relacji do funkcji fizjologicznych organizmu. Jak zapobiec ADHD żywieniem i jakie produkty wprowadzić to diety dzieci, żeby skutecznie wyeliminować nadpobudliwość psychoruchową? Przedstawiamy wyniki badań, które rozwieją niejasności z tym związane.

 

ADHD w wynikach badań

Liczne badania kliniczne potwierdzają, że na ryzyko wystąpienia ADHD, czyli Nadpobudliwość Psychoruchowa z Deficytem Uwagi, wpływają głównie czynniki genetyczne. Jednak nadpobudliwość psychoruchowa ma także swoje uwarunkowania środowiskowe oraz metaboliczne, na co wskazują udokumentowane nieprawidłowości żywieniowe i metaboliczne u osób z objawami ADHD. W związku z tym naukowcy stopniowo zmieniają swoje podejście do leczenia ADHD, stosując w coraz szerszym zakresie suplementację żywieniową. Dzięki odpowiedniej diecie można skutecznie zahamować nadpobudliwość.

 nad adhd można zapanować dietą

Odżywianie przy ADHD - czy odpowiednia pomaga w terapii?

Leczenie przez odżywianie rozwija się jako alternatywna lub uzupełniająca metoda leczenia w każdej dziedzinie ochrony zdrowia! Raport Instytutu Zdrowia stwierdził, że pewne substancje żywieniowe poważnie wpływają na zachowanie dziecka. Zadaniem Centrum jest dostarczanie wiedzy pomocnej rodzicom i zachęcanie ich do modyfikowania diety przed stosowaniem jakichkolwiek innych form terapii.

W ostatnich latach zauważono duży wpływ deficytu niezbędnych kwasów tłuszczowych i wadliwego ich metabolizmu w powiązaniu z hiperaktywnością, znaną także jako nadpobubliwość ruchowa. Wiele doświadczeń naukowych wskazuje na hipotezę, że suplementacja tymi kwasami korzystnie wpływa na dzieci z ADHD. Po raz pierwszy wykazano zależność pomiędzy deficytem niektórych kwasów tłuszczowych a występowaniem ADHD w roku 1995. Wysoka ich zawartość w mleku matki oznaczała, że jeżeli dzieci nie był karmione piersią, obserwowano znaczny ich niedobór. Przemawia to zatem za bardzo pozytywnym aspektem takich naturalnych czynności jak karmienie piersią.

 

Nienasycone kwasy tłuszczowe bardzo przydatną bronią

W tej grupie stwierdzano także wyższą częstotliwość występowania ADHD. Poza istotnym deficytem niektórych nienasyconych kwasów tłuszczowych w wielu badaniach stwierdzano w grupie dzieci z ADHD braki innych niezbędnych substancji, m.in. magnezu i cynku. Badania kliniczne udowadniają, że uzupełnienie niedoborów tych substancji jest skuteczne zarówno przez stosowanie odpowiednio i indywidualnie dobranej diety, jak i w drodze suplementacji, a więc uzupełnienia normalnej diety o składniki podawane w formie syntetyków (odżywek lub tabletek).

mgr Justyna Marszałkowska, dietetyk medyczny

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane