Dodano: 2015-12-04

Depresja – jak jej skutecznie przeciwdziałać? Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Ze względu na mało specyficzne objawy diagnoza depresji jest trudna. Dotyka ona zarówno psychiki, jak i fizycznej sfery funkcjonowania człowieka. Postępująca depresja może być bardzo niebezpieczna i zupełnie paraliżować funkcjonowanie osoby chorej. Jak ją rozpoznać - jakie daje objawy? Jak walczyć z depresją? Czym grozi brak podjęcia leczenia?

 

Charakterystyczne objawy mówiące o tym, że to depresja

Bardzo wyraźne objawy depresji to przede wszystkim spowolnienie pracy mózgu, niechęć do siebie i do kontaktu z innymi oraz ogólne uczucie niezadowolenia. Te objawy mogą sprawiać wrażenie zwykłego rozdrażnienia i przemęczenia, jednak gdy występują dłużej – należy zacząć się niepokoić. Co jeszcze powinno nas zaalarmować?
 
Niektóre osoby wskutek depresji tracą łaknienie, co może prowadzić do zupełnego zaprzestania przyjmowania posiłków, a przez to - do niedoborów składników odżywczych. Inni pocieszają się, zajadając się dużą ilością produktów bogatych w węglowodany proste (ze względu na gwałtowny przypływ energii oraz produkcję serotoniny, hormonu szczęścia), co także może mieć negatywne skutki oraz prowadzić do otyłości. Depresja może objawiać się więc skrajnie różnymi symptomami.
 
depresja to niebezpieczne schorzenie
 

Depresja: co robić, żeby pomóc sobie i nie popaść w inne schorzenia?

Słodycze ze względu na wspomaganie przemiany tryptofanu w serotoninę są częstym substytutem szczęścia. Jednak ze względu na dużą ilość kalorii mogą okazać się zgubne. Należy zatem pamiętać, że na tej samej zasadzie działają suszone owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Tryptofan powinien być dostarczany do mózgu systematycznie, czyli w regularnych posiłkach. W tym celu należy skomponować dietę składającą się z 5–6 niewielkich posiłków bogatych w białko (mleko, sery, chude mięso i jaja) – tak, by dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i równocześnie hormonu szczęścia do mózgu.

Kolejnymi istotnymi składnikami poprawiającymi nastrój są: kwasy omega-3 oraz witaminy z grupy B. Poprawiają one pracę układu nerwowego, zmniejszając wahania nastroju.

Stres oraz uczucie depresji przyczyniają się do szybszej utraty witaminy C. Dlatego w warunkach dużego stresu lub nasilenia depresji warto zwiększyć spożycie świeżych warzyw i owoców w swojej diecie.

Należy unikać alkoholu, gdyż tylko pozornie pobudza i powoduje poprawę nastroju. W większych dawkach pogłębia depresję, a do tego powoduje wypłukiwanie witamin oraz cennych minerałów. Objawy związane z depresją nasila również kofeina, dlatego należy do minimum ograniczyć spożycie kawy, herbaty oraz… czekolady!

Pomocne w zwalczaniu depresji są także endorfiny, działające na podobnej zasadzie jak morfina – są wydzielane do mózgu w dużych ilościach podczas uprawiania sportu.

 
mgr Justyna Marszałkowska, dietetyk medyczny
To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane