Charakterystyczne objawy mówiące o tym, że to depresja
Depresja: co robić, żeby pomóc sobie i nie popaść w inne schorzenia?
Słodycze ze względu na wspomaganie przemiany tryptofanu w serotoninę są częstym substytutem szczęścia. Jednak ze względu na dużą ilość kalorii mogą okazać się zgubne. Należy zatem pamiętać, że na tej samej zasadzie działają suszone owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Tryptofan powinien być dostarczany do mózgu systematycznie, czyli w regularnych posiłkach. W tym celu należy skomponować dietę składającą się z 5–6 niewielkich posiłków bogatych w białko (mleko, sery, chude mięso i jaja) – tak, by dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i równocześnie hormonu szczęścia do mózgu.
Kolejnymi istotnymi składnikami poprawiającymi nastrój są: kwasy omega-3 oraz witaminy z grupy B. Poprawiają one pracę układu nerwowego, zmniejszając wahania nastroju.
Stres oraz uczucie depresji przyczyniają się do szybszej utraty witaminy C. Dlatego w warunkach dużego stresu lub nasilenia depresji warto zwiększyć spożycie świeżych warzyw i owoców w swojej diecie.
Należy unikać alkoholu, gdyż tylko pozornie pobudza i powoduje poprawę nastroju. W większych dawkach pogłębia depresję, a do tego powoduje wypłukiwanie witamin oraz cennych minerałów. Objawy związane z depresją nasila również kofeina, dlatego należy do minimum ograniczyć spożycie kawy, herbaty oraz… czekolady!
Pomocne w zwalczaniu depresji są także endorfiny, działające na podobnej zasadzie jak morfina – są wydzielane do mózgu w dużych ilościach podczas uprawiania sportu.
Komentarze