Dodano: 2015-06-16

Kwiatowa uczta. Przewodnik po kwiatach jadalnych Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Kwiaty, które zawsze pięknie ozdabiały nasz stół, nie są już tylko elementem dekoracji. Obecnie to bogaty w witaminy i smaczny dodatek do tradycyjnych potraw. Moda na jadalne kwiaty staje się w naszych kuchniach coraz bardziej popularna. Nie tylko pięknie wyglądają i pachną, ale również dodają oryginalności każdemu daniu. Musimy jednak pamiętać, które odmiany są jadalne i jak przygotować je do spożycia.

Jadalne kwiaty – wartości odżywcze

Jadalne kwiaty posiadają wiele składników odżywczych, np. witaminę C i beta-karoten. Świetnie komponują się w sałatkach, ale też i potrawach mięsnych, rybnych, tartach czy w zupach. Mogą stanowić dodatek do ryżu i makaronu. Możemy nimi dekorować ciasta i desery. Można używać pączków, łodyżek, płatków. Warto eksperymentować nie tylko z rodzajami kwiatów, lecz także wypróbowywać ciekawe połączenia i składniki.

Jedzmy kwiaty....

Eksperymentowanie w kuchni staje się popularne również w naszych domach. Coraz częściej sięgamy po jadalne kwiaty, które wykorzystujemy nie tylko w dekoracji, i nie mam tu na myśli brokułu, kalafiora czy karczocha. Istnieje wiele jadalnych kwiatów, które różnią się smakiem i konsystencją.

Akacja

Kwiaty akacji wykorzystywane są głównie do sporządzanie herbat, jednak można je spożywać na surowo. Mają słodkogroszkowy smak.

Begonia

Smak zbliżony do rabarbaru. Swój kwaśny smak zawdzięczają wysokiej zawartości kwasu szczawiowego. Idealnie nadaje się do dekorowania, jak również może stanowić składnik sałatek i deserów.

Bławatek

Charakteryzuje się przyjemnym, aczkolwiek ulotnym smakiem oraz kwiatowym zapachem. Wykorzystywany jest do sporządzanie napojów i herbat. Stosowany jest również w ziołolecznictwie, gdyż działa moczopędnie, przeciwzapalnie, pomaga przy kamicy oraz innych chorobach układu moczowego, takich jak niewydolność nerek. Napar z kwiatów tej rośliny jest też stosowany na zewnętrzne owrzodzenia i rany. Roślina ta ma tez zastosowanie przy zapaleniu spojówek.

Bratek

Ma miodowy smak. Wykazuje działanie przeciwutleniające i detoksykujące, a to dzięki wysokiej zawartości antocyjanów.

Chryzantema

Jej świeżo zerwane kwiaty są soczyste i chrupiące. Charakteryzują się intensywnym smakiem i zapachem. Doskonale nadają się do sałatek.

Fiołek wonny

Ma słodki lekko owocowy smak. Doskonale nadaje się do sałatek, jak również do dekorowania potraw.

Geranium

Ze względu na swój charakterystyczny zapach, geranium wykorzystywane jest w przemyśle kosmetycznym i aromaterapeutycznym. Wykazuje również działanie antydepresyjne, immunostymulujące, przeciwzapalne, antyłojotokowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Goździkowiec

Wszystkie odmiany goździka są jadalne. Charakteryzują się delikatnym zapachem o nucie lekko korzennej i słodkiej. Goździków używa się do aromatyzowania ciast i deserów, dodaje do sałatek, napojów i przetworów owocowych. Roślina ta ma też zastosowanie przy zapaleniu spojówek.

Hibiskus

Sporządza się z niego napary i herbatki, jednak popularność zyskał również w ziołolecznictwie. Działa kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia, ma właściwości obniżające ciśnienie krwi, a polisacharydy wzmacniają odporność organizmu. Hibiskus jest również cennym źródłem witaminy C, wapnia, soli mineralnych oraz witamin. Przyspiesza również przemianę materii, działa kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia i wzmacnia odporność. Uważa się również, że ma właściwości obniżające ciśnienie krwi, działa antybakteryjne i moczopędnie.

Koniczyna

Zawiera olejki eteryczne, garbniki, karoten i witaminy C i E. Wpływa pozytywnie na trawienie.

Lawenda

Jej cytrynowy smak oraz ziołowy zapach doskonale pasuje do sosów i potraw mięsnych. Wykorzystywana jest również do dekorowania deserów. Lawenda dzięki swoim leczniczym właściwościom ma działanie przeciwskurczowe, antyreumatyczne i antyseptyczne. Pomaga w problemach trawiennych, zmniejszając bóle brzucha i wzdęcia. Korzystnie wpływa na wątrobę. Sporządzony z niej olek sprawdza się przy sinikach i stłuczeniach.

jadalne kwiaty

Liliowiec

Jego pikantno-słodki smak przypomina szparagi. Należy jednak uważać, surowe kwiaty liliowca mogą uczulać, dlatego zaleca się poddanie ich obróbce termicznej. Duszone, gotowane i pieczone są zupełnie bezpieczne.

Nagietek

W smaku jest gorzki, dlatego niekoniecznie nadaje się do jedzenia. Jednak idealnie nada się do dekoracji.

Nasturcja

Zawiera ona witaminę C, sole mineralne i mnóstwo mikroelementów. Działa bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Udowodniono, że ma doskonały wpływ na nerki, drogi moczowe, wątrobę oraz układ oddechowy.

Pierwiosnek

Słodki smak o aromacie cytrynowym. Doskonale nadaje się do sałatek.

Róża

Jeden z najbardziej popularnych i rozpoznawalnych kwiatów ozdobnych. Zawiera witaminę C, flawonidy, olejki eteryczne, glikozydy oraz karotenoidy. Róża wzmacnia w chorobach, stresie i osłabieniu organizmu. Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i uspokajająco. Zarówno jej owoce, jak i pąki wykorzystywane są w produkcji przetworów oraz nalewek. Wszyscy doskonale znamy smak pączka z różanym nadzieniem. Jest niezastąpiona przy dekorowaniu deserów.

Mniszek lekarski

Jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2), A, C, D, beta-karotenu i minerałów, w tym potasu. Doskonale sprawdzi się przy drobnych dolegliwościach trawiennych, poprawia również pracę wątroby i nerek, gdyż działa moczopędnie.

Stokrotka

Zawiera flawonoidy, białka, cukry, beta-karoten, witaminę C i sole mineralne. Tworząc dekoracje z kwiatów jadalnych, musimy się upewnić, czy nie są toksyczne. Nie wolno zbierać kwiatów, które rosły w terenach zanieczyszczonych i w pobliżu ruchliwych dróg. Nie korzystajmy też z kwiatów z kwiaciarni, spryskanych środkami chemicznymi. Możemy użyć kwiatów z własnego ogródka lub doniczki.

jadalne kwiaty 

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane