Sałata – wartości odżywcze
Sałata to zielone warzywo liściaste, które zawiera wiele soli mineralnych i przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, C i E oraz minerały, tj. potas i żelazo. Jest również najbogatszym źródłem kwasu foliowego spośród wszystkich warzyw. Sałata zawiera również sporo błonnika, który zmniejsza przyswajanie tłuszczów i cukrów. Jest też wyjątkowo niskokaloryczna. W 100 g np. sałaty masłowej znajdziemy zaledwie 15 kalorii, dlatego idealnie sprawdzi się dla wszystkich tych, którzy są na etapie redukcji tkanki tłuszczowej. Pamiętajmy jednak, że tłuste sosy, majonez i duża ilość oleju znacznie zwiększają jej kaloryczność, a nieświeża sałata traci cenne witaminy i minerały.
Sałata masłowa
Jedną z najbardziej popularnych odmian sałat w Polsce jest sałata masłowa. Posiada ona delikatne, miękkie liście i słodkawy smak. Wykorzystujemy ją jako główny składnik sałatek, dodatek do kanapek lub element dekoracji dań. Do najcenniejszych składników sałaty masłowej należy: błonnik, żelazo, magnez, witaminy z grupy B oraz witamina C. Niestety sałatka szybko traci świeżość, dlatego nie należy jej długo przechowywać.
Sałata lodowa
Sałata lodowa jest krucha, chrupiąca i ma łagodny, odżywczy smak. W przeciwieństwie do sałaty masłowej, można ją długo przechowywać w lodówce. Niestety nie zawiera zbyt wielu wartości odżywczych.
Sałata rzymska
Jej podłużna główka jest zbudowana z grubych i pomarszczonych liści. Już 100 g zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Dzięki wysokiej zawartości chromu hamuje apetyt na słodkości. Sałata rzymska jest także bardzo trwała, co sprawia, że możemy cieszyć się jej smakiem na dłużej.
Rukola
Liście tej sałaty są ciemnozielone, podłużne i postrzępione. Ma ostry, pieprzny smak, dlatego z reguły łączy się ją z innymi odmianami sałat lub podaje do mało wyrazistych potraw. Jej listki zawierają mnóstwo jodu i kwasu foliowego, a także najwięcej wapnia spośród wszystkich sałat.
Roszponka
Ma drobne, miękkie ciemnozielone listki. Są bardzo aromatyczne o łagodnym, lekko orzechowym smaku. Zawierają więcej potasu niż pomidory, a także żelazo i witaminy z grupy B. By pozostała świeża na dłużej, powinna być kupowana z korzeniami.
Komentarze