Dodano: 2015-06-24

Wpływ odżywiania i diety na długość życia Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Człowiek chociaż minimalnie zainteresowany filozofią zdrowego odżywiania, wie, że najbardziej długowiecznym społeczeństwem może pochwalić się Japonia. Przeciętna długość życia wynosi w tamtych regionach prawie sto lat, co jest dla Europejczyka czystą fantastyką. Z czego wynikają różnice? Ze spokoju, mniej stresującego trybu życia? Niekoniecznie. Od czego więc zależy długowieczność? Odpowiedź jest banalna, lecz trudna w realnym zastosowaniu. To dieta, odpowiednie przyrządzanie posiłków, proste zasady żywieniowe, nad którymi warto chwilę porozmyślać.

Im bardziej naturalnie jesz, tym lepiej i dłużej żyjesz

W jadłospisie oscylującym wokół naturalnych, minimalnie przetworzonych produktów nie występują konserwanty, chemiczne barwniki lub innego rodzaju „toksyny”. Dzięki odpowiedniej diecie możemy choć po części uniknąć szkodliwych toksyn. Węglowodany proste obserwowane w cukierkach i różnorodnych słodkościach podnoszą nagle poziom cukru we krwi, a to w długiej perspektywie ma wpływ na odkładanie się tłuszczu, zwiększenie ryzyka zachorowania na cukrzycę, miażdżycę, choroby serca, w tym nadciśnienie. Skutkiem złego odżywiania są choroby, które są bezpośrednią przyczyną zgonów i to jest właściwie klucz do zrozumienia tematu długowieczności.

Jak rozumieć dietę (tak naprawdę)?

Intensywnie odchudzający się ludzie źle podchodzą do samej diety. To pojęcie rozumiane krótkoterminowo. Popularny efekt jo-jo pochodzi z poddania się drastycznej diecie, a później powrotu do starych przyzwyczajeń. Dietę traktuj jako całkowitą zmianę stylu odżywiania. Zacznij od poznania „piramidy zdrowego żywienia”. To pierwszy krok do pozytywnych zmian.

dieta na długowieczność

Co nauka mówi o diecie i długowieczności?

Przedłużaniem życia w aspekcie naukowym zajmuje się gerontologia eksperymentalna, potwierdzająca od dawna znaczenie diety i suplementacji w kreowaniu długowieczności. Nie ma niestety diet sugerujących gotowe rozwiązania. Ciężko bowiem o eksperymentalne potwierdzenie niektórych wniosków dietetycznych na ludziach. Biorąc jednak pod uwagę społeczeństwo w państwach azjatyckich spożywające owoce morza, ryż, wyznające zasady, tj. niska kaloryczność przy wysokim napływie minerałów, witamin, błonnika - można uznać, że wpływ jedzenia ma decydujące znaczenie dla poprawy żywotności organizmu.

Na zakończenie

Jedzenie to paliwo dla organizmu. Człowiek jest biologiczną maszyną przetwarzającą składniki odżywcze. Im lepsza ich jakość, tym dłuższe życie, mówiąc krótko. Dieta śródziemnomorska oparta w dużej części także na owocach morza, wspierana suplementami pomoże w zyskaniu długowieczności. Pamiętaj, że dieta rzadko działa samodzielnie. Trzeba do niej dodać wysiłek fizyczny i regularne, profilaktyczne badania. Dzięki regularnym treningom nie tylko będziemy żyć dłużej, ale również cieszyć się dobrym zdrowiem i sprawnością fizyczną.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane