Nie każda dieta ci pomoże
Istnieje wiele diet, których wartości odżywczej i zdrowotnej nikt nie ocenił. Nie ma na ich temat badań naukowych ani informacji w książkach. Na forach internetowych możemy przeczytać, jak cudownie działa dieta stosowana przez kogoś, kogo tak naprawdę nigdy nie widzieliśmy i nie jesteśmy w stanie ocenić jego wiarygodności. Same więc musimy nauczyć się, jak rozróżniać diety zdrowe od tych, co do których mamy wątpliwości.
Każda stosowana przez nas dieta powinna realizować zasady racjonalnego odżywiania się, które według prof. W.B. Szostaka i prof. B.Cybulskiego obejmują:
- Spożywanie różnorodnych produktów (warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, nabiału, mięsa, ryb, tłuszczów roślinnych).
- Unikanie nadwagi i otyłości.
- Spożywanie produktów zbożowych jako głównego źródła energii.
- Spożywanie co najmniej dwóch szklanek mleka dziennie (jedną można zastąpić serem).
- Umiar w jedzeniu mięsa i jego zamienników (ryby, nasiona roślin strączkowych)
- Codzienne jedzenie warzyw i owoców.
- Ograniczenie tłuszczu zwłaszcza zwierzęcego oraz produktów zawierających cholesterol.
- Unikanie cukru i słodyczy.
- Ograniczenie spożycia soli.
- Unikanie alkoholu.
Zdrowa dieta powinna być stosowana przez całe życie, nie może być restrykcyjna oraz niedoborowa. Posiłki powinny być smaczne i chętnie przez nas spożywane.
Dieta Kopenhaska
Bardzo popularną dietą jest dieta kopenhaska, inaczej nazywana dietą 13-dniową, dietą z kliniki Mayo, dietą szwedzką bądź duńską. Czas trwania diety to 13 dni, co pozwala schudnąć 7–20 kg (jak podają sami stosujący). Polega ona przede wszystkim na spożywaniu jaj w ilości 7 na tydzień oraz picia czarnej kawy z cukrem, która ma działanie odwadniające (nie dziwi więc spadek wagi).Trzeba również zaznaczyć, że jedno jajo (50 g) zawiera około 180 mg cholesterolu (w diecie są zalecane 2 jaja dziennie), a normą jest 300 mg cholesterolu na dzień. Średnia ilość spożywanych kalorii wynosi tu około 600–700. Zapotrzebowanie energetyczne kobiety w wieku 35 lat o wadze 65 kg i wzroście 1, 75 m oraz o niskiej aktywności fizycznej wynosi średnio 1400 kcal. Jak zatem takiej kobiecie zapewnić dostateczną ilość energii i składników odżywczych w diecie 600 kcal?
Racjonalna dieta odchudzająca może ograniczać średnio 300–400 kcal dziennie, co pozwoli nam schudnąć około 0,5 kg na tydzień. Nie będzie to wówczas efekt odwodnienia, lecz zmniejszenia dowozu energii.
Dieta Montignac
Dieta Montignac (Metoda Montignaca), to dieta opracowana przez francuskiego lekarza Michela Montignaca. Założeniem diety jest spożywanie produktów o jak najniższym indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny (IG) określa, jak poszczególne produkty węglowodanowe wpływają na podwyższenie poziomu cukru we krwi. Metoda Montignaca jest raczej pewnym stylem życia niż typową dietą odchudzającą.
Montignac wyróżnia produkty o niskim IG <50 i wysokim IG 55–110. Drugą zasadą diety jest nieliczenie kalorii, które wg autora nie są przyczyną nadwagi.
W jadłospisie nie są ograniczane kalorie, lecz istnieją ograniczenia co do pewnych produktów zawierających węglowodany o wysokim IG. Metoda powinna być stosowana przez całe życie. Składa się z II faz. Faza I pozwala nam pozbyć się zbędnych kilogramów, faza II ma za zadanie utrzymać stały ciężar ciała. Produkty przeciwwskazane to m.in. chipsy, piwo, ziemniaki, napoje gazowane, ryż biały, batoniki czekoladowe itp.
- Gawędki J., Hryniewiecki L.: „Żywienie człowieka, podstawy nauki o żywieniu”, Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., Warszawa 1998, 2000.
- Montignac M.: „Jeść, aby schudnąć”, ARTVITAE Sp. z o.o., Warszawa 2005.
Komentarze