Dodano: 2016-02-08

Nowalijki na stół. Co najlepiej jeść wiosną? Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Stęsknieni za świeżymi warzywami sięgamy po nowalijki, gdy tylko zaczynają pojawiać się na straganach. Specjaliści ostrzegają - nowalijki jedzmy z umiarem. Bardzo często ich wzrost jest wspomagany różnego rodzaju chemikaliami. Potrzebujące wielu substancji młode jarzyny chłoną je jak gąbka.

 

Jak uprawia się nowalijki?

 
Do nawożenia nowalijek używa się przede wszystkim nawozów sztucznych ze związkami azotu. Rośliny przyswajają je nieselektywnie – oznacza to, że pobierają ich tyle, ile im dostarczymy, a nie tyle, ile im potrzeba. A niestety hodowcy dostarczają ich zwykle zbyt wiele. Nadmiar związków azotu może być u człowieka przyczyną zatrucia, a na dłuższą metę również wywołać raka żołądka.
 
Dodatkowym minusem jest to, że nowalijki najczęściej rosną w tunelach albo szklarniach, gdzie ilość światła jest regulowana sztucznie. Wpływa to negatywnie na wartość odżywczą młodych warzyw.
O zawartości szkodliwych substancji decyduje również rodzaj warzywa. Najbezpieczniejsze pod tym względem są pomidory i ogórki. Do najmniej chłonnych należą również ziemniaki, pietruszka (korzeń), marchewka, brokuły, seler. Natomiast szczególnie należy uważać przy spożywaniu rzodkiewki, sałaty, kapusty pekińskiej, buraka czerwonego czy szczypiorku.
 
nowalijki należy jeść z umiarem
 

Jak wybierać nowalijki?

 
Warto wcielić w życie kilka zasad, którymi należy się kierować, kupując nowalijki.
  • Ogórki wybieraj mocno wybarwione, unikaj z tych z pomarszczoną i uszkodzoną skórką.
  • Rzodkiewki im mniejsze, tym zdrowsze. Powinny mieć soczystą barwę i zielone liście - oznacza to, że są świeże. Nie kupuj rzodkiewki bez liści, bo trudno rozpoznać jej świeżość.
  • Zieloną sałatę wybieraj taką, która ma mocno skupione wokół głąba liście. Te zewnętrzne powinny być ciemnozielone, środkowe jasne, a te najbliżej głąba - lekko cytrynowe.
  • Pamiętaj, że największe ilości środków chemicznych gromadzą się pod skórką warzyw korzennych, więc najlepiej je obierać.
  • Pamiętajmy o ściągnięciu z warzyw skórki (z których oczywiście się da), gdyż to w niej zatrzymuje się najwięcej środków chemicznych.
  • Z kapusty należy odrzucić zewnętrzne liście, bo to one chłoną najwięcej chemikaliów.
  • Z młodego koperku zrywać należy tylko liście, a łodygi odrzucić, bo właśnie w nich gromadzą się substancje szkodliwe.

Zalety nowalijek

Do składników zawartych w nowalijkach, mających pozytywny wpływ na nasz wygląd i zdrowie zalicza się beta-karoten (liście szpinaku, sałata, kalarepa, natka pietruszki), kwas foliowy (szpinak, sałata), potas (rzodkiewka, ogórek, kalarepa, świeże ziemniaki), witaminę C (pietruszka, młode ziemniaki, kalarepka). Nowalijki najlepiej smakują na surowo, i jest to najzdrowszy sposób spożycia (oczywiście poza ziemniakami czy burakami). Innym polecanym sposobem jest gotowanie na parze lub duszenie w niewielkiej ilości wody. Świetnie sprawdzają się jako atrakcyjny dodatek do surówek i sałatek. Można je także wykorzystać jako apetyczną dekorację kanapek czy też smaczną, kolorową przekąskę. I na koniec mała sugestia -  najzdrowszym sposobem pozyskania nowalijki będzie samodzielna uprawa niektórych roślin. Oczywiście nie chodzi tu o brokuły czy ziemniaki. Uprawa szczypiorku, pietruszki czy rzodkiewki nie jest ani czasochłonna, ani trudna. Rośliny możemy zasadzić lub posiać i hodować na kuchennym parapecie lub na balkonie.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane