Jak uprawia się nowalijki?

Jak wybierać nowalijki?
- Ogórki wybieraj mocno wybarwione, unikaj z tych z pomarszczoną i uszkodzoną skórką.
- Rzodkiewki im mniejsze, tym zdrowsze. Powinny mieć soczystą barwę i zielone liście - oznacza to, że są świeże. Nie kupuj rzodkiewki bez liści, bo trudno rozpoznać jej świeżość.
- Zieloną sałatę wybieraj taką, która ma mocno skupione wokół głąba liście. Te zewnętrzne powinny być ciemnozielone, środkowe jasne, a te najbliżej głąba - lekko cytrynowe.
- Pamiętaj, że największe ilości środków chemicznych gromadzą się pod skórką warzyw korzennych, więc najlepiej je obierać.
- Pamiętajmy o ściągnięciu z warzyw skórki (z których oczywiście się da), gdyż to w niej zatrzymuje się najwięcej środków chemicznych.
- Z kapusty należy odrzucić zewnętrzne liście, bo to one chłoną najwięcej chemikaliów.
- Z młodego koperku zrywać należy tylko liście, a łodygi odrzucić, bo właśnie w nich gromadzą się substancje szkodliwe.
Zalety nowalijek
Do składników zawartych w nowalijkach, mających pozytywny wpływ na nasz wygląd i zdrowie zalicza się beta-karoten (liście szpinaku, sałata, kalarepa, natka pietruszki), kwas foliowy (szpinak, sałata), potas (rzodkiewka, ogórek, kalarepa, świeże ziemniaki), witaminę C (pietruszka, młode ziemniaki, kalarepka). Nowalijki najlepiej smakują na surowo, i jest to najzdrowszy sposób spożycia (oczywiście poza ziemniakami czy burakami). Innym polecanym sposobem jest gotowanie na parze lub duszenie w niewielkiej ilości wody. Świetnie sprawdzają się jako atrakcyjny dodatek do surówek i sałatek. Można je także wykorzystać jako apetyczną dekorację kanapek czy też smaczną, kolorową przekąskę. I na koniec mała sugestia - najzdrowszym sposobem pozyskania nowalijki będzie samodzielna uprawa niektórych roślin. Oczywiście nie chodzi tu o brokuły czy ziemniaki. Uprawa szczypiorku, pietruszki czy rzodkiewki nie jest ani czasochłonna, ani trudna. Rośliny możemy zasadzić lub posiać i hodować na kuchennym parapecie lub na balkonie.
Komentarze