Co zawiera mleko krowie?
Tłuszcz mleczny zawiera CLA (sprzężony dien kwasu linolowego), który ma działanie profilaktyczne w powstawaniu osteoporozy, nowotworów (piersi, żołądka, skóry) i miażdżycy oraz wykazuje właściwości redukujące tkankę tłuszczową i zwiększające masę mięśniową. Laktoza (cukier mleczny) ułatwia wchłanianie jelitowe wapnia, magnezu, cynku. Mleko krowie i jego przetwory to produkty powszechne w diecie przeciętnego człowieka. Nie wszyscy jednak powinni spożywać mleko, a dla niektórych może być to nawet niebezpieczne.
Czy niemowlęta mogą pić mleko krowie?
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia. Mleko kobiece zaspokaja w pełni potrzeby żywieniowe dziecka przez pierwsze 6 miesięcy jego życia, a do ukończenia 12. miesiąca życia powinno stanowić znaczną część diety. Dzieciom poniżej 1. roku życia (wg niektórych specjalistów do ukończenia 3. roku życia) nie należy podawać mleka krowiego z uwagi na nieodpowiednią do wieku dziecka zawartość składników odżywczych (białko, tłuszcz, węglowodany, sole mineralne) oraz właściwości alergizujące. Mleko krowie zawiera ponad dwukrotnie więcej białka niż mleko kobiece oraz ponad trzykrotnie więcej wapnia i fosforu. Powoduje to nadmierne obciążenie układu wydalniczego dziecka produktami przemiany białek oraz solami mineralnymi. Niska zawartość laktozy utrudnia wchłanianie wapnia, a niewielka ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) powoduje m.in. niedostateczny przyrost masy ciała, zwiększoną podatność na infekcje, słaby rozwój układu nerwowego, zaburzenia układu wydalniczego.
Alergia na białka mleka krowiego
Mleko krowie zawiera ok. 30 różnych białek o potencjalnym charakterze alergennym, wśród których kazeina stanowi ok. 80%, a białka serwatkowe ok. 20% białek ogółem. Właściwości alergizujące białek mleka zależą od wielkości ich cząstek.
Reakcje alergiczne wywołują najczęściej białka:
- β- laktoglobulina (BLG),
- α-laktoglobulina (ALA),
- kazeina (wszystkie 4 frakcje),
- albumina surowicy bydlęcej (BSA),
- laktoferyna.
Nietolerancja laktozy a mleko krowie
Choroby jelit
- „Żywienie w nieswoistych zapaleniach jelita”, S.-D. Mueller – Northmann, tł. Małgorzata Mossakowska, Mirosława Cicha, Falk Foundation e. V., Germany, 2007.
- „Nietolerancja laktozy u niemowląt, dzieci i młodzieży Aktualne (2006) stanowisko Amerykańskiej Akademii Pediatrii”, dr Med. Piotr Sawiec, „Medycyna Praktyczna – Pediatria”, 2007/1
- „Alergia na białka mleka krowiego. Rola mieszanek hipoalergicznych (HA) w żywieniu niemowląt.”, Kamil Hozyasz, „Nowa Pediatria„ 1/2004.
- „Wpływ modyfikacji technologicznych na zmianę właściwości immunoreaktywnych białek mleka krowiego”, Barbara Wróblewska, Lucjan Wędrychowski, „Alergia Astma Immunologia, 2003, 8 (4).
- „Choroby jelita cienkiego – znaczenie żywienia w etiopatogenezie i leczeniu”, Anna Cybulska, Anita Nekanda-Trepka, „Nowa Medycyna – Gastroenterologia i Żywienie” I (10/1999).
Komentarze