Wapń wpłynie pozytywnie na proces odchudzania
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że podawanie pożywienia z niską zawartością wapnia sprzyjało wzrostowi tkanki tłuszczowej, natomiast dieta wysokowapniowa powodowała zadziwiająco duży spadek lipogenezy (syntezy tłuszczu), przyspieszenie lipolizy (rozpad tłuszczu) oraz zapobiegała przyrostowi masy tkanki tłuszczowej. Również spożywanie przez zwierzęta z rozwiniętą już otyłością pożywienia zawierającego wysokie dawki wapnia znacząco przyspieszało redukcję masy ciała przy zastosowaniu restrykcji kalorycznych. W ostatnich latach przedstawiano również doniesienia o występowaniu zaburzeń gospodarki wapniowej u otyłych pacjentów. Te i wiele innych badań potwierdza hipotezę, że wapń jest niezbędny w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Dlatego należy zadbać o odpowiednią podaż wapnia w diecie przez spożywanie odpowiedniej ilości produktów, które są dobrym źródłem tego pierwiastka. Z wapniem odchudzanie z pewnością stanie się skuteczniejsze.
Źródła wapnia
Niezawodnymi źródłami wapnia są:
- produkty mleczne: jogurt, kefir, sery,
- ryby drobnokościste: szprot, sardynki,
- warzywa kapustne (jednak wapń w nich zawarty jest słabiej przyswajalny),
- płatki wzbogacane w wapń.
Warto zwrócić uwagę na niepodważalny fakt, że suplementacja wapniem w tabletkach, w przeciwieństwie do dostarczania tego pierwiastka bezpośrednio w pożywieniu, nie przynosi oczekiwanych efektów odchudzających. Dzieje się tak dlatego, że wapń, aby został odpowiednio przyswojony przez organizm, potrzebuje dodatkowej obecności odpowiedniej dawki witaminy D. Wapń w kapsułkach najczęściej występuje jako samodzielny pierwiastek, przez co jest dużo słabiej wchłaniany w jelicie i nie spełnia swojej podstawowej funkcji. Jest więc tak naprawdę bezużyteczny. Aby więc zapewnić sobie odpowiedni dowóz wapnia, należy spożywać dietę bogatą w ten pierwiastek.
Produkty bogate w wapń są również źródłem niezbędnej do życia witaminy D, a skoro te dwa składniki działają synergicznie – zdecydowanie najlepszym sposobem na uniknięcie niedoborów każdego nich jest odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w powyżej wymienione składniki.
Justyna Jessa, dietetyk
Komentarze