Miód – zdrowa słodycz
Terapia tym produktem nosi nazwę apiterapii. Miód zawdzięcza swoje właściwości lecznicze enzymom produkowanym przez pszczoły. Wykazuje właściwości chelatujące (przede wszystkim usuwa z organizmu ołów, ale i inne metale ciężkie), wzmacniające, regenerujące i uodparniające organizm. Jest dobrym lekiem przy przeziębieniu, gorączce, miażdżycy i problemach ze strony układu pokarmowego.
Ciasteczka z otrębami
To przede wszystkim bogactwo błonnika, ale i witamin, minerałów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomogą się nam uporać z zaparciami i wzmocnią jelita. Prawdopodobnie są też najodpowiedniejszymi słodyczami dla cukrzyków.
Ciasteczka owsiane – słodycze z błonnikiem
Czasami to jedyny produkt owsiany w naszej diecie. A owies jest bardzo ważny, gdyż dostarcza nam między innymi manganu, selenu i magnezu oraz cennych polifenoli - avenatramidów. Znane są jego właściwości antycholesterolowe i działanie antyspazmatyczne, antynowotworowe, moczopędne i uspokajające. Terapia produktami owsianymi świetnie się sprawdza zwłaszcza w reumatyzmie, kamicy pęcherza oraz chorobach nerek.
Chałwa i sezamki – tłuste, ale to dobry tłuszcz!
Słodkości produkowane z sezamu to doskonałe źródło tokotrienoli, witaminy A, witamin z grupy B oraz przeciwutleniacza - sezamolu. Ze względu na wysoką zawartość wapnia te słodycze zalecane są w prewencji i leczeniu osteoporozy oraz na wzmocnienie wyniszczonego długą chorobą organizmu.
Amarantuski z melasą słodycze spod znaku superfood
Ciasteczka z ziarna amarantusa bogate w wapń, żelazo, cynk i magnez. Są jednym z niewielu źródeł skwalenu – lipidu, który wykazuje działanie chemoprewencyjne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Skwalen polecany jest szczególnie w chorobach serca – chorobie niedokrwiennej i miażdżycy naczyń.
Kisiel z owocami – smak dzieciństwa
Nie istnieje chyba lepsze lekarstwo na chrypkę. Dzięki swojej specyficznej konsystencji jest doskonałym lekiem powlekającym na podrażnione gardło oraz żołądek. Domowy kisiel przygotowany na bazie soku dostarczy nam też sporo witamin.
Sorbet owocowy – chłodna słodycz
Latem powinien zastąpić lody. To prawdziwa orzeźwiająca bomba witaminowa. Jego właściwości lecznicze będą zależały od gatunku owoców, z których wycisnęliśmy sok.
Budyń – mlecznie i pysznie
To dobry środek nasenny, ponieważ przygotowuje się go na mleku zawierającym tryptofan – aminokwas o działaniu uspokajającym i nasennym. Kolejny skarb zawarty w mleku – wapń, chroni nasze kości przed osteoporozą. To słodycz o dobrym działaniu.
Gorzka czekolada min. 75% kakao – słodycz, a do tego zdrowy
To dobre źródło polifenoli wymiatających wolne rodniki, oraz, wbrew pozorom, dobry środek odchudzający. Badania dowiodły, że gorzka czekolada pomaga dbać o serce i chroni nasze organizmy przed udarem mózgu. Jedzona od czasu do czasu redukuje poziom złego cholesterolu, hamuje agregację płytek krwi oraz zapobiega zarastaniu naczyń wieńcowych.
Muesli z suszonymi owocami
Połączenie mleka, pełnego ziarna i suszonych owoców, które są prawdziwymi koncentratami witamin i mikroelementów. W zależności od składu – a możemy je przygotować z płatków owsianych, orkiszu, pszenicy, żyta, pestek dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, różnego rodzaju orzechów, rodzynek, suszonych fig, żurawiny, śliwek, moreli, jabłek, gruszek, daktyli i czego dusza zapragnie – będzie wykazywać inne działanie prozdrowotne. W każdym razie jest najzdrowszym śniadaniem na świecie. Nawet będąc na diecie, nie musisz zupełnie rezygnować ze słodkości. Musisz się tylko nauczyć wybierać te, które zamiast szkodzić, pomogą ci uporać się z nadwagą i drobnymi problemami zdrowotnymi. Większość najlepiej przygotować samemu w domu, ale wiele z nich znajdziesz na sklepowych półkach, zarówno w supermarkecie, jak i w sklepie ze zdrową żywnością.
Karolina Sienkiewicz, dietetyk
Komentarze