Idealna dieta dla 30-latki
Dieta dla 30-latki uwzględnia nie tylko zapotrzebowanie kaloryczne i dbałość o szczupłą sylwetkę, ale także o podaż składników odżywczych wpływających na młody wygląd. W tym wieku naskórek i włosy regenerują się słabiej, dlatego dieta powinna być bogata w witaminy A, witaminy z grupy B, miedź i cynk. Wykreśl z jadłospisu ciasta i słodycze, zastąp je owocami. Ciąża i karmienie to czas zwiększonego zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe, m.in. witaminy A, E, C, B12, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, selen. Kobiety ciężarne potrzebują dziennie 300 kcal więcej, a karmiące aż 500 kcal. Nie jedz za dwoje! - znacznie powiększysz ilość komórek tłuszczowych, które pozostaną w twoim ciele już do końca życia.
Zasady diety dla 30-latki
Naszą dietę możesz stosować przez tydzień, powtórz ją za 2 tygodnie. Przez 5-7 dni schudniesz
około 2 kg.
W twoim jadłospisie nie może zabraknąć:
- warzyw i owoców, ale ogranicz banany i winogrona. Norma dzienna to 50 dag: 30 dag warzyw i 20 dag owoców - najlepiej po trochu do każdego posiłku. Zawarte w nich antyoksydanty (witaminy C, E i A) chronią przed nowotworami i stresem;
- białka i wapnia w chudym drobiu i rybach oraz mleku i jego przetworach, wybieraj niskotłuszczowe produkty;
- węglowodanów, oczywiście w rozsądnych ilościach, najlepiej z produktów nieoczyszczonych, jak np. brunatny ryż, razowy makaron. Wybieraj pieczywo pełnoziarniste.
Komentarze