Dodano: 2015-02-10

Najlepsza dieta dla 20-latki – jadłopsis + przepisy Ocena: 3.7/5 Ilość głosów: 3

Choć jesteś szczupła, już teraz zwróć uwagę na to, co jesz. Nie utrwalaj złych nawyków. Naszą dietę możesz powtarzać raz w miesiącu. Zobacz, jak powinna wyglądać najlepsza dieta dla 20-latki.

Idealna dieta dla 20-latki

Około 25. roku życia nasze kości są najsilniejsze i najzdrowsze. Dlatego w tym wieku mamy najlepszą sylwetkę. Już teraz warto o nie zadbać, by zmniejszyć ryzyko osteoporozy. Dlatego powinniśmy dostarczać organizmowi odpowiednich ilości witaminy D, wapnia, magnezu i białka. Regularne posiłki, zwłaszcza pierwsze i drugie śniadanie, zapewniają optymalny poziom glukozy we krwi, ułatwiając koncentrację w pracy. Pomagają w tym także żelazo, mangan i witaminy A oraz E.

Zasady diety dla 20-latki

Panie w tym wieku są szczególnie narażone na anemię, głównie w związku z obfitymi miesiączkami i złą dietą. Żeby do tego nie dopuścić, musimy pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości żelaza, białka pochodzącego z białego mięsa, witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Dla zdrowia i ładnej cery zrezygnujmy z batoników, chipsów, hot-dogów.

W twoim jadłospisie nie może zabraknąć:

  • białka: jedz chude mięso, mleko i jego przetwory - wybieraj produkty niskotłuszczowe;
  • węglowodanów: znajdziesz je w makaronie, ryżu, ziemniakach;
  • tłuszczów: masło, oliwa - w niedużych ilościach;
  • owoców i warzyw: bez żadnych ograniczeń.

dieta dla 20-latki

Dieta dla 20-latki – jadłospis

Dieta dla 20-latki – przepisy

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane