Jak objawia się uzależnienie od jedzenia?
Uzależnienie od jedzenia może mieć różne objawy, jednak jedną z podstawowych oznak jest talia, która w szybkim tempie potrafi się rozszerzać.
Uzależnienie od jedzenia – jak z nim walczyć?
Wybierając produkty, często sięgamy po te bogate w cukry i tłuszcze, które niestety prowadzą do nadwagi. Ważne jest, aby w porę zareagować i zerwać z przyzwyczajeniami. Pamiętajmy, zmiana zawsze jest na wyciągnięcie ręki, a uzależnienie od jedzenia można zwalczyć za pomocą odpowiedniego jadłospisu.
Przykładowy jadłospis
energia - 1460 kcal; białko - 75 g; tłuszcz - 64 g; węglowodany - 180 g; magnez - 100% dziennego zapotrzebowania; witamina B1 - 70%; witamina B2 - 246%; B6 - 170%; kwas foliowy - 260%
- Śniadanie: 170 kcal – Muesli z jogurtem.
- Przekąska: 170 kcal – Owoce z maślanką.
- Obiad: 530 kcal – Wątróbki drobiowe.
- Podwieczorek: 150 kcal – Sok marchwiowo-brzoskwiniowy, kiwi.
- Kolacja: 480 kcal – Jajecznica z łososiem (połóż na kromkę tosta pełnoziarnistego).
energia - 1550 kcal; białko - 98 g; tłuszcz - 78 g; węglowodany - 100 g; magnez - 115% dziennego zapotrzebowania; B1 - 86%; B2 - 107%; B6 - 176%; kwas foliowy - 100%
- Śniadanie: 300 kcal – Twarożek.
- Przekąska: 140 kcal – Sałatka z wędzoną piersią z indyka.
- Obiad: 460 kcal – Ryba z rusztu i szpinak.
- Podwieczorek: 140 kcal 1/2 szkl. maślanki, do tego banan.
- Kolacja: 430 kcal – Roladki szynkowe.
energia - 1500 kcal; białko - 64 g; tłuszcz - 87 g; węglowodany - 129 g; magnez - 100% dziennego zapotrzebowania; B1 - 40%; B2 - 105%; B6 - 135%; kwas foliowy - 115%
- Śniadanie: 380 kcal – Omlet.
- Przekąska: 300 kcal – Sałatka z fasolą szparagową.
- Obiad: 530 kcal – Curry rybne.
- Podwieczorek: 200 kcal – Szklanka maślanki, pomarańcza.
- Kolacja: 330 kcal – Sałatka grecka.
energia - 1580 kcal, białko - 69 g, tłuszcz - 57 g, węglowodany - 206 g, magnez - 86%, B1 - 52%, B2 - 86%, B6 - 102%, kwas foliowy - 88%
- Śniadanie: 330 kcal – Chleb chrupki z serkiem i orzechami.
- Przekąska: 220 kcal – Sałatka owocowo-warzywna.
- Obiad: 490 kcal – Wstążki makaronowe z kawałkami ryby.
- Podwieczorek: 170 kcal – Sok pomarańczowy, średnie jabłko.
- Kolacja: 370 kcal – Pory pod kołderką z dynią.
energia - 1470 kcal, białko - 79 g, tłuszcz - 77 g, węglowodany - 138 g, magnez - 89%, B1 - 61%, B2 - 108%, B6 - 124%, kwas foliowy - 70%
- Śniadanie: 280 kcal – Jajka z sosem tatarskim i kiełkami.
- Przekąska: 230 kcal – Naleśnik z serem i owocami.
- Obiad: 540 kcal – Pieczony karmazyn z sałatą.
- Podwieczorek: 130 kcal – Koktajl z truskawek.
- Kolacja: 290 kcal – Sałatka z szynki i kukurydzy.
energia - 1540 kcal, białko - 77 g, tłuszcz - 68 g, węglowodany - 175 g, magnez - 74%, B1 - 43%, B2- 120%, B6 - 128%, kwas foliowy - 80%
- Śniadanie: 370 kcal – Tosty z twarożkiem i musem.
- Przekąska: 350 kcal – Pieczarkowa sałatka.
- Obiad: 440 kcal – Duszony bakłażan z grenadierem i ziołami.
- Podwieczorek: 130 kcal – Jogurt naturalny (150 g) i mandarynki.
- Kolacja: 250 kcal – Ryż po chińsku.
energia - 1470 kcal, białko - 90 g, tłuszcz - 49 g, węglowodany - 204 g, magnez - 131%, B1 - 51%, B2 - 96%, B6 - 91%, kwas foliowy - 70%
- Śniadanie: 270 kcal – Jogurt z muesli i kiwi.
- Przekąska: 250 kcal – Cykoriowe łódeczki.
- Obiad: 430 kcal – Mintaj z kukurydzą.
- Podwieczorek: 250 kcal – Sok marchwiowy, banan.
- Kolacja: 270 kcal –Pumpernikiel z mozzarellą.
Dieta dla uzależnionych od jedzenia – przepisy
- kromka pumpernikla;
- 2 plastry mozzarelli;
- pomidor;
- świeża bazylia.
Przygotowanie: Na pumpernikiel połóż ser i plastry pomidora, zjedz z bazylią.
- filety z mintaja 200 g;
- pół puszki kukurydzy;
- duża cebula;
- pół szklanki mleka;
- po łyżce masła i mąki;
- liść laurowy, sól, pieprz.
Przygotowanie: W rondlu zagotuj mleko z dodatkiem wody, dodaj rybę, pokrojoną cebulę, liść laurowy i gotuj do miękkości. Z wywaru, masła i mąki zrób sos z kukurydzą do polania ryby.
- 3 listki cykorii;
- 3 łyżki twarożku light;
- garść nasion słonecznika.
Przygotowanie: Cykorię napełnij twarożkiem i posyp słonecznikiem.
- jogurt owocowy 200 g;
- 3 łyżki muesli z orzechami;
- 2 mandarynki.
Przygotowanie: Składniki wymieszaj.
Składniki:
- pół torebki ryżu;
- szklanka różnych warzyw;
- sos sojowy;
- garść kiełków sojowych.
Przygotowanie: Ugotowany ryż wymieszaj z podduszonymi z sosem sojowym warzywami i kiełkami.
- bakłażan 200 g;
- grenadier 150 g;
- koperek;
- natka;
- sok z cytryny;
- sól;
- łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Bakłażana pokrój w kawałki i smaż na oliwie, dodaj rybę, zalej sokiem z cytryny i duś w ziołach i przyprawach kilka minut.
- kilka świeżych pieczarek;
- garść jasnych i ciemnych winogron;
- 2 łyżki soku z grejpfruta;
- łyżka orzechów laskowych;
- łyżka jogurtu naturalnego;
- jajko na twardo;
- cukier;
- melisa;
- majonez;
- curry.
Przygotowanie Jajko i pieczarki pokrój, dodaj winogrona i orzechy, polej jogurtem z majonezem, przypraw pozostałymi przyprawami.
- 2 tosty z ziarnami;
- 2 łyżki twarożku naturalnego;
- 2 łyżki musu jabłkowego;
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie: Tosty posmaruj twarożkiem i musem, posyp cynamonem.
- 3 plastry szynki wiejskiej;
- 2 łyżki kukurydzy;
- 3 plastry ananasa w syropie;
- łyżka jogurtu naturalnego;
- łyżeczka majonezu;
- curry;
- sól;
- pieprz
Przygotowanie: Szynkę i ananasa pokrój, dodaj kukurydzę, wymieszaj z jogurtem i majonezem, posyp curry i przypraw.
- 2/3 szklanki maślanki;
- łyżeczka cukru;
- kilka mrożonych truskawek.
Przygotowanie: Składniki zmiksuj razem.
- karmazyn 150 g;
- łyżka płatków migdałów;
- sok z cytryny;
- łyżka oliwy z oliwek;
- pieprz;
- sól;
- różne rodzaje sałat;
- sos winegret.
Przygotowanie: Rybę posól, polej cytryną i oliwą, upiecz w folii, sałatę porwij i polej sosem winegret.
- naleśnik z serem;
- łyżka jogurtu naturalnego;
- brzoskwinia.
Przygotowanie: Naleśnika podgrzej w mikrofali, polej jogurtem i dodaj kawałki brzoskwini.
- 2 połowy jajka na twardo;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- garść różnych kiełków;
- ogórek zielony;
- sól, pieprz.
Przygotowanie: Jajko polej jogurtem, dodaj ogórka i kiełki, przypraw do smaku, popij sokiem.
- duży por;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- 2 łyżki płatków dyni;
- bulion warzywny;
- sól, pieprz;
- skórka i sok z cytryny;
- kromka chleba pełnoziarnistego.
Przygotowanie: Pory ugotuj w bulionie, dodaj sól i pieprz, jogurt wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny, dodaj pestki dyni i podgrzej.
- makaron wstążki ze szpinakiem 50 g;
- duża marchewka;
- kawałek świeżej makreli;
- łyżka masła;
- pieprz, sól, zioła.
Przygotowanie: Makaron ugotuj, rybę uduś razem z kawałkami marchewki i połącz z makaronem, dodaj łyżkę masła i ulubione zioła.
- kawałek białej kapusty;
- marchewka;
- jabłko;
- łyżka orzechów włoskich;
- sól, pieprz, szczypta cukru;
- natka pietruszki;
- 2 łyżki soku z pomarańczy.
Przygotowanie: Kapustę i marchewkę poszatkuj, dodaj kawałki jabłka, posyp tartymi orzechami, całość wymieszaj i przypraw do smaku.
- 2 kromki chleba chrupkiego;
- pół opakowania serka homogenizowanego;
- łyżka rodzynek.
Przygotowanie: Chleb posmaruj serkiem i posyp rodzynkami.
- 1/2 papryki czerwonej i żółtej;
- pomidor;
- ogórek;
- 50 g sera owczego;
- cebula czerwona;
- łyżka oliwy.
Przygotowanie: Składniki pokrój, wymieszaj, przypraw.
- szklanka ugotowanego ryżu pełnoziarnistego;
- pokrojony filet z dorsza;
- posiekana cebula;
- starta na tarce marchew;
- pokrojone jabłko;
- sok z cytryny;
- łyżeczka curry;
- sól, pieprz;
- łyżka oliwy ;
- łyżeczka płatków migdałowych.
Przygotowanie: Cebulę i marchew podduś, dodaj rybę i jabłko, oprósz curry i duś, dodaj płatki, wymieszaj z ryżem.
- szklanka fasolki szparagowej;
- łyżka kukurydzy;
- pomidor;
- pokruszony ser typu feta 40 g;
- sól, pieprz;
- świeża bazylia;
- sok z cytryny;
- łyżka oliwy.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj, przypraw solą, pieprzem i ziołami.
- 2 jajka;
- łyżka mąki;
- łyżka parmezanu;
- łyżka masła;
- 2 pokrojone pieczarki;
- po łyżce natki pietruszki i szczypiorku;
- sól, pieprz;
- sok pomidorowy.
Przygotowanie: Zmiksuj jajka, dodaj mąkę i zioła, usmaż na patelni, posyp serem. Popij sokiem.
- 3 plastry szynki;
- starte jabłko;
- starta marchewka;
- łyżka majonezu light;
- 3 kawałki sera typu feta.
Przygotowanie: Surówkę wymieszaj z majonezem, wędlinę zroluj z surówką i serem, zepnij wykałaczką.
- dzwonko łososia;
- sok z jednej cytryny;
- 1/2 op. szpinaku mrożonego;
- łyżka oliwy;
- sól czosnkowa;
- gałka muszkatołowa;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Przygotowanie: Łososia skrop sokiem z cytryny, natrzyj ziołowymi ziarenkami smaku, upiecz w folii. Szpinak odparuj na patelni z oliwą, na końcu dodaj jogurt. Przypraw.
- 100 g pokrojonej wędzonej piersi indyka;
- kilka liści cykorii i porwanej sałaty lub różnych gatunków sałat;
- łyżka pestek słonecznika, rodzynek;
- cząstki pomarańczy;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego.
Przygotowanie: Składniki wymieszaj.
- serek granulowany light;
- 2 łyżki płatków owsianych;
- cząstki grejpfruta;
- kiełki słonecznika.
Przygotowanie: Składniki wymieszaj.
- łyżeczka masła i mleka 1,5%;
- 2 jajka;
- 2 świeże zioła;
- tost;
- łosoś 50 g.
Przygotowanie: Na maśle usmaż plaster łososia, dodaj jajka rozbełtane z mlekiem i ziołami, dopraw solą i pieprzem.
- 100 g wątróbki drobiowej;
- 1 papryka czerwona;
- 2 pomidory o ząbek czosnku;
- łyżka oliwy z oliwek;
- 1/2 op. ugotowanego ryżu.
Przygotowanie: Wątróbki usmaż, zdejmij z patelni i posól. Paprykę, pomidory, czosnek podduś ok. 15 minut, dodaj wątróbkę, zioła, odrobinę tabasco i zjedz z ugotowanym ryżem.
- 1/2 szkl. jagód;
- 1/8 melona miodowego;
- 1 szkl. maślanki.
Przygotowanie: Pokrój melona, wymieszaj wszystko.
- 3 łyżki muesli pełnoziarnistego;
- jogurt naturalny;
- łyżka otrąb i mielonego siemienia lnianego;
- 1/2 gruszki;
- mandarynka;
- kilka ciemnych winogron;
- szkl. soku z marchewki.
Przygotowanie: Składniki wymieszaj.
Komentarze