Dieta dla rzucających palenie i jej znaczenie w walce z nałogiem
Palenie papierosów, podobnie jak jedzenie słodyczy, oprócz krótkotrwałej poprawy samopoczucia nie przynosi naszemu zdrowiu nic dobrego. Rzucając palenie, należy przestrzegać diety, bowiem tylko w taki sposób unikniemy nadprogramowych kilogramów.
Zasady diety:
- Trwa: 3–4 tygodnie.
- Odchudza: ok. 1 kg w ciągu 7 dni.
- Można ją powtarzać: bez ograniczeń, ale jeśli to możliwe, warto skonsultować jej częste stosowanie z dietetykiem.
- Polecana: osobom, które właśnie rzuciły palenie i chcą uzupełnić swoją dietę w składniki, na utratę których były szczególnie narażone podczas nałogu.
- Niewskazana dla: kobiet w ciąży oraz karmiących matek, młodzieży, osób bardzo aktywnych fizycznie.
- Szczególnie bogata w: witaminy przeciwutleniające A, C, E. Witaminy z grupy B i mikroelementy. Duże ilości błonnika.
- Dzienna dawka kalorii: około 1200.
Dieta dla rzucających palenie - jadłospis
- Śniadanie: 320 kcal – Owsianka z suszoną żurawiną.
- II Śniadanie: 130 kcal – Pożywna kanapka z pomidorem.
- Obiad: 360 kcal – Pieczona wołowina z bukietem warzyw.
- Podwieczorek: 140 kcal – Mała kiść winogron.
- Kolacja: 230 kcal – Sałatka grecka z kawałkami sera feta.
- Śniadanie: 320 kcal – Owsiany przysmak z morelami.
- II Śniadanie: 150 kcal – Kanapka z żółtym serem.
- Obiad: 380 kcal – Sola z pieca z kuskusem, sałatka brokułowa z kukurydzą.
- Podwieczorek: 110 kcal – 3 grube plasterki świeżego melona.
- Kolacja: 220 kcal – Pożywna sałatka z ziarnami.
- Śniadanie: 360 kcal – Omlet z szynką i pieczarkami, mały pomidor, 2 nieduże ogórki kwaszone, cienka kromka chleba pełnoziarnistego.
- II Śniadanie: 130 kcal – Duża pomarańcza (lub 2 małe).
- Obiad: 380 kcal – Dorsz z kuskusem i cukinią.
- Podwieczorek: 120 kcal – Kanapka z szynką i warzywami.
- Kolacja: 220 kcal – Surówka z kapusty kwaszonej i papryki, szklanka soku pomidorowego.
- Śniadanie: 300 kcal – Jogurt z płatkami i rodzynkami.
- II Śniadanie: 170 kcal – Kanapka z pasztetem i pomidorem, kilka rzodkiewek.
- Obiad: 370 kcal – Cielęcina w ziołach z ryżem, półmisek delikatnych warzyw.
- Podwieczorek: 140 kcal – Surówka z banana i pomarańczy polana łyżeczką miodu.
- Kolacja: 220 kcal – Sałatka z ciecierzycy.
- Śniadanie: 290 kcal – Kanapki z szynką i serem, pomidor.
- II Śniadanie: 140 kcal – Koktajl bananowy.
- Obiad: 390 kcal – Paprykowe szaszłyki z suszoną śliwką, surówka z marchewki.
- Podwieczorek: 140 kcal – 2 średnie jabłka.
- Kolacja: 240 kcal – Sałatka z tuńczykiem i jajkiem.
- Śniadanie: 280 kcal – Kanapka z białym serem, szczypiorkiem i papryką.
- II Śniadanie: 120 kcal – Siła warzyw (szklanka soku warzywnego, 2 średnie marchewki).
- Obiad: 420 kcal – Słodki indyk z pomarańczami, morelą i brązowym ryżem.
- Podwieczorek: 140 kcal – 2 nieduże gruszki.
- Kolacja: 220 kcal – Sałatka warzywna z kawałkami makreli.
- Śniadanie: 340 kcal – Serek ze świeżą bazylią i chrupiącymi warzywami.
- II Śniadanie: 150 kcal – Mandarynkowy jogurt (małe opakowanie jogurtu naturalnego, duża mandarynka).
- Obiad: 380 kcal – Zapiekanka warzywno-mięsna.
- Podwieczorek: 90 kcal – Szklanka soku pomarańczowego (200 ml).
- Kolacja: 260 kcal – Orzeźwiająca sałatka z grejpfrutem.
Dieta dla rzucających palenie - przepisy
- 50 g suchej ciecierzycy (gotuj do miękkości);
- 2 pomidory suszone w oleju lub oliwie;
- 2 łodygi selera naciowego;
- 4 oliwki;
- płaska łyżka kaparów;
- ząbek czosnku;
- ocet balsamiczny;
- sok z cytryny;
- kilka listków bazylii;
- ulubione przyprawy.
Składniki wymieszaj.
- 1/3 opakowania mrożonej brukselki;
- 1/3 opakowania mrożonego kalafiora;
- łyżka oliwy z oliwek.
Warzywa ugotuj na parze lub w małej ilości wody, przed podaniem polej oliwą. Można podawać z ryżem ugotowanym na sypko i wymieszanym z posiekaną zieleniną.
- 250 g chudej cielęciny (np. z udźca);
- 1–2 ząbki czosnku;
- bazylia, oregano;
- ulubiona zielenina;
- 25 g suchego ryżu brązowego.
Mięso natrzyj ziołami: bazylią, oregano, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Odstaw na godzinę do lodówki. Obsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu i duś pod przykryciem na małym ogniu.
- kromka chleba żytniego pełnoziarnistego;
- plasterek pasztetu drobiowego;
- pomidor;
- listki sałaty.
Przygotuj kanapkę.
- 1,5 małego opakowania jogurtu naturalnego;
- 2 płaskie łyżki rodzynek;
- łyżka otrąb pszennych;
- 3 łyżki płatków kukurydzianych.
- 40 g wędzonej makreli;
- 2-3 listki kapusty pekińskiej;
- pół szklanki kiełków soi;
- pomidor;
- papryka;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- sok z cytryny;
- ulubiona zielenina;
- przyprawy.
Składniki wymieszaj.
- 150 g fileta z piersi indyka;
- 4 suszone morele;
- mała pomarańcza;
- łyżka oliwy z oliwek;
- majeranek, tymianek, sól, pieprz;
- 25 g suchego ryżu brązowego;
- ulubiona zielenina.
Mięso indyka rozbij i posyp przyprawami. Następnie obsmaż z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek i przełóż do naczynia żaroodpornego. Morele pokrój na wąskie paseczki, pomarańczę na kawałki i ułóż na mięsie. Następnie skrop je pozostałą oliwą, posyp przyprawami i piecz w temp. 160–180°C przez ok. 15 minut. Danie podawaj z ugotowanym ryżem wymieszanym z posiekaną zieleniną.
- mała grahamka;
- 2 grubsze plastry wilgotnego sera białego;
- kilka rzodkiewek;
- ogórek kiszony;
- listki cykorii.
Przygotuj kanapkę.
- garść rukoli;
- 2 łodygi selera naciowego;
- duży pomidor;
- łyżeczka nasion słonecznika;
- 2 łyżeczki pestek z dyni;
- pół małego opakowania jogurtu naturalnego;
- czosnek do smaku.
Składniki wymieszaj.
- 1/3 opakowania mrożonych brokułów;
- 3 łyżki posiekanego pora;
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej;
- garść kiełków;
- 1–2 ząbki czosnku;
- łyżeczka oliwy z oliwek,
Brokuły ugotuj na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Dodaj kawałki pora, kukurydzę, kiełki, oliwę i dopraw.
- 150 g fileta z soli;
- sok z cytryny;
- ulubione przyprawy;
- 30 g suchego kuskusu.
Rybę skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180–200°C przez ok. 25 minut. Kaszę przed podaniem wymieszaj z posiekaną zieleniną.
- 2 kromki pieczywa chrupkiego;
- plasterek sera żółtego typu „light”;
- pół papryki czerwonej;
- kilka listków sałaty.
Przygotuj kanapkę.
- szklanka mleka 2%;
- 3 łyżki płatków owsianych;
- 3 morele suszone.
- 3 liście kapusty pekińskiej;
- pół średniego grejpfruta;
- jabłko;
- 6 połówek orzechów włoskich;
- łyżeczka miodu;
- sok z cytryny.
- 150 g chudej cielęciny;
- średnia marchewka;
- średnia pietruszka;
- pomidor;
- pół papryki;
- 2 łyżki groszku konserwowego;
- bulion;
- 1–2 ząbki czosnku;
- ulubione przyprawy;
- 25 g suchego ryżu brązowego;
- natka pietruszki.
Mięso ugotuj w niewielkiej ilości bulionu z marchewką i pietruszką. Ugotowane produkty pokrój na małe kawałki. Pozostałe składniki potnij w paseczki i wymieszaj. Następnie przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, dopraw, zalej bulionem i piecz w temp. ok. 180°C przez 20 minut. Podawaj z gotowanym ryżem wymieszanym z posiekaną natką.
- serek ziarnisty niskotłuszczowy;
- 5–6 sporych rzodkiewek;
- świeża bazylia;
- ulubione przyprawy;
- kilka plasterków świeżego ogórka;
- szczypiorek;
- 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego.
- klika liści sałaty;
- średnia papryka;
- duży pomidor;
- kilka plasterków świeżego ogórka;
- 4 oliwki zielone;
- mała cebula;
- 2 cienkie plasterki sera feta light;
- ulubiona zielenina i przyprawy;
- 2 kromki pieczywa chrupkiego.
- 150 g chudej wołowiny (np. polędwicy);
- po 1/3 opakowania mrożonych brokułów i fasolki szparagowej;
- przyprawy;
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek;
- 25 g suchej kaszy gryczanej;
- ulubiona zielenina.
Wołowinę posyp przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180–200°C przez ok. 25 minut. Warzywa ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Przed podaniem skrop oliwą. Danie podawaj z kaszą gryczaną, wymieszaną z posiekaną zieleniną.
- kromka chleba żytniego pełnoziarnistego;
- plasterek wędliny drobiowej;
- duży pomidor;
- kilka listków cykorii.
- szklanka mleka 2%;
- 3 łyżki płatków owsianych;
- 3 łyżeczki suszonej żurawiny;
- łyżka otrąb pszennych.
- kilka liści sałaty;
- jajko ugotowane na twardo;
- puszka tuńczyka w sosie własnym;
- duży ogórek kwaszony;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- duży pomidor;
- ocet balsamiczny;
- ulubiona zielenina i przyprawy.
- 2 marchewki;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- przyprawy;
- zielenina;
- 25 g suchego dzikiego ryżu.
Marchewkę zetrzyj na tarce, dodaj oliwę i dopraw. Danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, ryż wymieszaj z posiekaną zieleniną.
- 100 g fileta z piersi z kurczaka;
- cebula;
- duża papryka;
- 3 suszone śliwki;
- ulubione przyprawy.
Mięso, cebulę, paprykę i śliwki drobno pokrój. Produkty nabijaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Zawiń je w folię i piecz w temp. ok. 180–200°C przez ok. 25 minut.
- szklanka mleka 0,5%;
- pół małego banana;
- sok z cytryny;
- cynamon.
Składniki zmiksuj.
- 2 cienkie kromki chleba żytniego pełnoziarnistego;
- 2 plasterki wędliny drobiowej;
- cienki plasterek sera żółtego;
- duży pomidor;
- ogórek kiszony;
- kilka rzodkiewek;
- kilka liści sałaty.
- 1,5 szklanki kapusty kwaszonej;
- 5 oliwek czarnych lub zielonych;
- duża papryka czerwona;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- zielenina;
- przyprawy.
- cienka kromka chleba pełnoziarnistego;
- plasterek szynki z indyka;
- ćwiartka papryki żółtej;
- pomidor;
- kilka plasterków świeżego ogórka.
- 30 g suchej kaszy kuskus;
- 150 g fileta z dorsza lub innej chudej ryby;
- pół papryki;
- pół małej cukinii;
- cebula;
- 1/4 puszki pomidorów;
- 1–2 ząbki czosnku;
- pół szklanki kiełków soi;
- mięta;
- koperek;
- sok z cytryny;
- przyprawy.
Filet skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180–20°C przez ok. 25 minut. Cukinię, paprykę i cebulę pokrój na małe kawałki, podduś w niewielkiej ilości wody, dodaj czosnek, pomidory i dopraw. Kaszę przygotuj zgodnie z informacją na opakowaniu. Przed podaniem wymieszaj j z posiekaną zieleniną.
- 2 jajka;
- 2 łyżeczki mąki pszennej;
- kilka łyżek mleka o obniżonej zawartości tłuszczu;
- 2 cienkie plasterki chudej wędliny;
- kilka plasterków papryki czerwonej;
- 2–3 średnie pieczarki;
- natka pietruszki;
- przyprawy.
Komentarze