Dodano: 2015-05-11

Makrobiotyka w kuchni – założenia diety makrobiotycznej Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Dieta makrobiotyczna zakłada, że ważny jest rodzaj i ilość pożywienia. Pokarm może leczyć, ale może wywołać chorobę. Stosowane w makrobiotyce produkty żywnościowe są wyłącznie naturalne. Nie mogą zawierać sztucznych dodatków stosowanych w przemyśle spożywczym.

Na czym polega dieta makrobiotyczna?

Makrobiotyka to zdrowy styl życia opierający się na poglądzie, iż człowiek jest częścią środowiska w którym żyje i ciągle jest poddawany jego wpływom. Dieta makrobiotyczna przystosowana jest do potrzeb współczesnego człowieka Zachodu,  za jej twórcę uznawany jest Georges Ohsawa. To on nazwał kwasy i zasady jin i jang oraz sporządził odpowiednie zestawienie składników żywieniowych.

Standardowa dieta makrobiotyczna
składa się z:

  • 50% – pełne ziarna zbóż gotowane zboża w postaci kasz, płatków, razowych makaronów, chleba na zakwasie, ciast, placków itp. Powszechnie dostępne są: jęczmień (w postaci kaszy pęczak, mazurskiej, płatków, mąki), pszenica (cała, jako pęczak pszenny na kutię, mąka), ryż pełny, niełuskany, proso (w postaci kaszy jaglanej), owies (płatki owsiane), żyto (płatki, żurek, mąka), kukurydza (w kolbach, kasza kukurydziana, mąka), gryka (kasza gryczana, mąka).
  •  20-30% – różne warzywa – z naszej strefy klimatycznej kiszone, surowe, blanszowane, gotowane na parze, w wodzie, duszone, smażone, pieczone. Unikać należy ziemniaków, pomidorów, oberżyny.
  • 5-10% – różne zupy – zupy z warzyw lub fasoli z dodatkiem zbóż (np. krupnik). żurek, jarzynowa, barszcz z kiszonych buraków, kapuśniak, ogórkowa, fasolowa, grochowa.
  • 5-10% – fasolki, produkty z fasolek i warzywa morskie – najlepsze są małe i kolorowe fasolki, ciecierzyca, soczewica, groch zielony i żółty, soja.
  • okazjonalnie – ryby i owoce morza, orzechy, nasiona i naturalne przekąski.

dieta makrobiotyczna

Zalecane przyprawy

Sos sojowy, sól morska, sok z cytryny, naturalne octy, imbir, sok z kiszonek, rzadziej – zioła, pieprz, paprykę. Do smażenia najlepsze są oleje tłoczone na zimno, szczególnie sezamowy, słonecznikowy i kukurydziany.

Napoje

Naturalne, niearomatyzowane herbaty, niegazowane wody mineralne, kawy zbożowe, wywary ze słodkich warzyw, w lecie niesłodzone soki owocowe.

Produkty, które powinniśmy wykluczyć

Mięso, tłuszcze zwierzęce, jaja, drób, nabiał (masło, sery, śmietanę, lody, słodzone jogurty), cukier, słodycze, czekolady, owoce cytrusowe i południowe, soki z nich, sztucznie gazowane napoje, pepsi, colę, oranżady, kawę, herbatę czarną. Wykluczamy również produkty konserwowane, mrożone, rafinowane, oczyszczane, barwione sztucznie, aromatyzowane, ostre przyprawy, papierosy, octy spirytusowe oraz silne napoje alkoholowe.

Dieta makrobiotyczna – przykładowy jadłospis

mgr inż. Kalina Gogała – dietetyk www.dieta.pl

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane