Dodano: 2016-09-30

Dynia – niekwestionowana królowa jesiennych stołów Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Dynia to warzywo, które w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność na polskich stołach. Można z niej wyczarować wiele wspaniałych dań, które ubarwią nasz jesienny jadłospis. Dynia oferuje bogactwo składników odżywczych i mineralnych. Jakie ma zatem właściwości i co możemy z niej przyrządzić?

Dynia – wartości odżywcze

Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu. Jest to pomarańczowy barwnik, prowitamina witaminy A, który pomaga zapobiegać m.in. chorobom skóry. Jest również bogata w błonnik rozpuszczalny, który pomaga obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Innym bardzo ważnym związkiem zawartym w dyni jest luteina. Jej rolą jest ochrona przed chorobami wzroku: zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej.
Dynia to także spore źródło składników mineralnych takich jak potas i magnez. Ich działanie chroni nas przed nadciśnieniem i wylewem. Warto również wspomnieć o witaminach. Porcja gotowanej dyni (1 szklanka) dostarcza spore ilości witaminy B1, która wpływa na poprawę pamięci i nastroju. Dynia jest również źródłem dobroczynnej dla serca i układu nerwowego witaminy B6, która obniża prawdopodobieństwo wystąpienia depresji. Warto także wspomnieć o witaminie C, która działa jako silny przeciwutleniacz i podnosi naszą odporność.
To jednak nie wszystko. Dynia jest także warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, dlatego warto włączyć ją do swojej diety w czasie odchudzania oraz w przypadku chorób wymagających diety łatwostrawnej.

dynia

Oto kilka sposobów na to, by częściej spożywać to wartościowe warzywo:

  • pokrój dynię w kostkę i dodawaj do zup i potraw duszonych,
  • dodaj gotowaną dynię do dań z kaszy lub ryżu,
  • wymieszaj rozdrobnioną dynię z parmezanem i ziołami i podawaj z gorącym makaronem,
  • dodawaj startą dynię do ciasta na placki i naleśniki.

Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie samodzielnie puree z dyni. Można je potem dodawać do wielu potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast, naleśników i placków. Warto również stosować je do przygotowywania sosów do makaronu, kasz czy mięsa. Można je przygotować w następujący sposób:

1. Oczyść dynię i osusz,
2. Przekrój ją, a następnie usuń z niej pestki i włókna,
3. Pokrój dynię na mniejsze kawałki,
4. Porcję dyni ułóż w żaroodpornym naczyniu i przykryj folią aluminiową,
5. Piecz około 60 minut w 180 stopniach Celsjusza,
6. Upieczoną dynię wystudź, obierz ze skórki i zmiksuj blenderem do otrzymania puree.
Gotowe puree można przechowywać w słoiczku w lodówce 3–5 dni. Można je również zamrozić.

Pestki dyni

Dynia to jednak nie tylko sam miąższ. Bardzo wartościowe są także pestki dyni. Zawierają fitosterole, które obniżają całkowite stężenie cholesterolu we krwi oraz cholesterolu LDL, a także zabezpieczają przed łagodnym przerostem gruczołu krokowego u mężczyzn. Są również źródłem cynku i selenu, które między innymi wpływają na sprawne działanie układu odpornościowego oraz stan naszej skóry, włosów i paznokci. Warto zatem sięgać po dynię tej jesieni, aby wzmocnić swój organizm, poprawić nastrój oraz wygląd.

mgr Jadwiga Żak, dietetyk 

Bibliografia

Kurzeja E., Synowiec A., Stec M., Ocena potencjału antyoksydacyjnego soków z wybranych warzyw z rodziny dyniowatych, Bromat. Chem. Toksykol. 2011, 3, 911–915.
Pekoslawska-Garstka A., Lenart A., Warzywo nieodkryte – warzywo przyszłości. O wartościach odżywczych i zastosowaniu dyni. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 2010, 3, 50–52.
Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw, Warszawa 2010.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane