Zapewne wielu z was zadaje sobie pytanie, jak w sposób naturalny poprawić swoją odporność? W tym artykule przedstawię wam wszystkie skuteczne metody, począwszy od tych domowych, a skończywszy na ciekawych preparatach, które nie tylko bogate są w witaminy i minerały.
Syrop czosnkowy najlepszy na odporność
Mikstura ta znana jest ze swojej wysokiej skuteczności. Niestety wadą może być nieprzyjemny zapach z ust po jej wypiciu. Do jej wykonania będziemy potrzebować 26-30 ząbków czosnku, trzech cytryn oraz litr chłodnej wody. Po skompletowaniu wszystkich składników możemy zabrać się do pracy. Przygotowane ząbki czosnku ścieramy na tarce i wrzucamy do słoika, następnie wyciskamy sok z trzech cytryn i na końcu zalewamy litrem wody. Słoik musi zostać odstawiony na 4-5 dni, po tym czasie syrop gotowy jest do spożycia. Zaleca się pić dwie łyżki dziennie, w razie potrzeb można więcej.
Domowa żywność
Odporność można również wzmocnić za pomocą domowych metod. Do najsilniejszych należy:
– cebula;
– czarny bez;
– miód;
– czosnek.
Olej lniany na odporność
Produkt ten posiada duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie są to omega 3, 6 oraz 9. To właśnie te kwasy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania nie tylko naszego układu immunologicznego, ale całego organizmu. Ponadto olej lniany posiada kwas alfa-linolenowy, linolowy oraz oleinowy. To właśnie na te kwasy powinniśmy zwracać uwagę przy wyborze odpowiedniego oleju lnianego. Warto szukać takiego, który będzie zawierał minimum 25 procent stężenia wcześniej wymienionych kwasów. Dlatego też podczas zakupu takiego produktu warto zerknąć do składu, w którym wypisana jest zawartość każdego z tych kwasów na 100 ml produktu.
Pierzga pszczela
Jest to nic innego jak mieszanina miodu, mleczka pszczelego oraz pyłku. Dzięki tak bogatej zawartości pierzga pszczela nie tylko wzmaga odporność, ale również wspomaga leczenie depresji, koi nerwy, pozytywnie wpływa na wrzody, zabija bakterie oraz grzyby, dostarcza duże ilości witamin i minerałów. Ponadto produkt ten ma działanie antybiotyczne, odtruwające oraz odżywcze. Warto również wspomnieć, iż pierzga pszczela posiada witaminę K oraz kwas mlekowy.
Artur Topolski (Specjalista żywienia)
Komentarze