Sok z aloesu – uważaj na szkodliwe dodatki!
Zapewne większość z was kupuje aloes w pobliskim sklepie bądź aptece. Problem tkwi w tym, że często posiadają one sztuczne konserwanty. W takich produktach możemy spotkać aloes wzbogacony dwoma substancjami konserwującymi, do których należą: benzoesan sodu oraz sorbinian potasu.
Konserwanty te mogą podrażnić śluzówkę żołądka, a także wywoływać dolegliwości bólowe. Ponadto wchodzą one w reakcję z witaminą C, w wyniku czego może powstać rakotwórczy benzen! Nad tą substancją zostało wykonanych wiele badań naukowych. W 2007 roku opracowanie dla Food Standarts Agency sugerowało, iż substancja ta w połączeniu z barwnikami może powodować nadpobudliwość u dzieci. Badanie to zostało również opublikowane w internecie przez FDA, możecie je znaleźć tutaj.
Wykonane zostały również inne badania. Do podobnych wniosków doszedł prof. Peter Piper z Uniwersytetu w Sheffield. Jego badanie wykazało, iż benzoesan sodu może uszkodzić mitochondria, a nawet DNA! W wyniku tych uszkodzeń mogą pojawić się problemy zdrowotne, takie jak marskość wątroby oraz choroby Parkinsona. Niestety, badanie to nie zostało przeprowadzone na ludziach ani na zwierzętach, dlatego też ciężko powiedzieć, czy na człowieka substancja ta działa tak samo, ale ostrożności nigdy za wiele.
Badanie nad tymi konserwantami zostało również wykonane przez dr. Adriana Morrisa, który udowodnił, iż substancja ta powoduje reakcje alergiczne, pokrzywki oraz nasilenie objawów astmy.
Sok z aloesu bez zbędnej chemii!
Prawie wszystkie soki aloesowe w swoim składzie zawierają około 99 procent aloesu. Pozostały jeden procent należy do konserwantów, które wymieniłem powyżej! Niestety, ale czysty sok z aloesu jest obiektem bardzo trudnym do nabycia. Na szczęście są jeszcze producenci, którzy sprzedają niemalże 100 procentowy sok. Najważniejsze jest to, by wybrać produkt bez szkodliwych konserwantów. Na rynku można spotkać sok o stężeniu aloesu w wysokości 99,92 procent – jest to najwyższa dostępna na rynku zawartość aloesu. Pozostała część to regulator kwasowości, który jest całkowicie bezpieczny w tak niskim stężeniu. Produkt o tak dużym stężeniu prowadzi do znacznej poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Ponadto wspomaga proces trawienia oraz przemiany materii. Korzystnie wpływa na jakość oraz barwę skóry. Od wieków aloes używany jest do oczyszczania organizmu. Jedynie produkty wysokiej jakości, bez konserwantów i w pełni ekologiczne mają właściwości zdrowotne. Soki o działaniu potwierdzonym certyfikatami ekologicznych upraw, produkowane wyłącznie z miąższu liści aloesu obrabianych ręcznie posiadają doskonałe właściwości prozdrowotne – wspomagają trawienie, odporność, a także utrzymują prawidłowy poziom cukru we krwi.
Artur Topolski (Specjalista żywienia)
Komentarze
Piękny aloes rośnie na moim balkonie. Zaczyna już "wychodzić" z donicy. Jak przygotować taki sok??
szklanka soku z aloesu, szklanka miodu, szklanka wina czerwonego wytrawnego "bycza krew" - wszystko zlać do ciemnego naczynia, wstawić do lodówki , mieszać raz dziennie w celu połączenia składników.Po 3 tygodniach zlać do ciemnych butelek i zacząc pić codziennie kieliszek na czczo.SMACZNEGO i ŻYCZĘ ZDROWIA!!! ps.mój syn pije go już 40 lat
Panie Arturze ja nie wiem co wybrać na odporność za dużo propozycji a cos takiego niezawodnego sprawdzonego