Dodano: 2016-11-15

Magiczne właściwości soku z buraków Ocena: 4.5/5 Ilość głosów: 6

Polska grupa naukowców odkryła niesamowite właściwości soku z buraków. Okazało się, że sok z buraków posiada dużą ilość wartości odżywczych, które powstają w procesie fermentacji. Z badań wynika, że jest to jedna z najlepszych metod zachowania zdrowego trybu życia.

sok z buraków

Smaczny i zdrowy sok z buraków

Znacie przepyszny sok z czerwonego buraka? Jeśli nie, to tym bardziej musicie przekonać się o jego niesamowitym smaku. W artykule podam unikatową recepturę, dzięki której uzyskacie wyśmienity sok, który wykazuje bardzo wiele właściwości zdrowotnych! Przekonaj się o wybornym smaku, a pierwsze efekty poczujesz już po kilkunastu minutach! 

Po wypiciu szklanki soku z buraków ćwikłowych utrzymamy dobre samopoczucie oraz wysoką koncentrację przez cały dzień ciężkiej, umysłowej pracy. Jest to naturalny zastrzyk energii, która utrzyma się przez cały dzień. 

Co wykazały badania naukowe?

Badania naukowe nad burakami zostały wykonane przez Polaków. Badania te były wykonywane zagranicą przy współpracy z NCBI! Główne głowy tego eksperymentu to: E. Klewicka, Z. Zduńczyk, J. Juśkiewicz, R. Klewicki. To właśnie ta mała grupka naukowców wykonała badanie wpływu soku z buraków na organizm człowieka. Badania te wykazały, iż sok z buraków działa jak naturalny probiotyk! Tworzy osłonę jelitową, a także powoduje rozrost "dobrych" bakterii, która zwana jest florą jelitową. Ponadto regularne spożywanie soku z buraków powoduje spadek amoniaku aż o 17 proc.! Amoniak znajduje się w moczu, jest to produkt uboczny, który powstaje poprzez proces trawienia białka w organizmie.

Zostało również wykonane badanie na szczurach, które udowodniło, iż sok z buraków niszczy grzybicę, komórki nowotworowe oraz wrzody. Niestety, ale wszystkie oficjalne wyniki tego badania są napisane oraz udokumentowane w języku angielskim, streściłem dla Państwa tylko te najważniejsze elementy. Oryginał dokumentu z tego badania mogą Państwo znaleźć na tej stronie, zobacz oryginalny dokument z badań.

Kiedy zaleca się picie soku z buraka?

Sok zalecany jest podczas terapii takich jak: nowotwory, anemia, depresja, wrzody żołądka, słaba odporność organizmu, zły nastrój, kac, nadciśnienie, otyłość, nerwica, brak koncentracji, problemy z pamięcią, bezsenność, niedobór hormonów płciowych, demencja, niepłodność, hemoroidy, grzybica, stłuszczona wątroba. Wzmaga budowę mięśni, co jest ważne dla osób trenujących i rekonwalescentów, likwiduje zakwasy.

Przepis na sok z buraków

W wielu książkach można spotkać różne mikstury, które oparte są na burakach. Sok z buraków można użyć do detoksu, ale również do odkwaszenia organizmu, działa podobnie jak soda! Dlatego też, jeśli chcemy, by nasz odczyn organizmu był zasadowy (można za ich pomocą przeprowadzić odkwaszanie organizmu), to powinniśmy wybrać właśnie ten sok, ponadto bardzo dobrze oczyszcza organizm z toksyn. Kiedy uda nam się uzyskać zasadowy odczyn organizmu, to zyskamy wiele na zdrowiu, będziemy mniej chorować! A to wszystko dlatego, że w takim zasadowym środowisku nie rozwijają się bakterie, wirusy, grzyby oraz nowotwory. Jeśli nie wiemy, w jaki sposób sprawdzić odczyn naszego organizmu, to możemy użyć do tego papierków lakmusowych. Wykonajmy teraz unikalny na sok z buraków, gwarantuję najlepszy smak. Zabierzmy się do pracy!

Składniki:

  • 3 buraki;
  • jabłko;
  • szczypta soli;
  • dwie szczypty majeranku;
  • dwie szklanki wody.

Wykonanie:
Na początku wlewamy do blendera dwie szklanki wody, następnie dodajemy pokrojone fragmenty buraka i jabłka, teraz wszystko miksujemy. Pod koniec blendowania wrzucamy sól oraz majeranek. Kolejny krok to przelanie naszej mikstury przez sito, aby pozbyć się wszystkich stałych fragmentów, dzięki temu uzyskamy wyłącznie płynny sok. Niestety sok z buraków musi być rozcieńczony wodą, ponieważ większość osób, które spożywają czysty sok, ma po nim nudności.

Znalazłem również coś dla osób, które nie mają czasu, by wykonać własny sok, albo nie mają na to chęci. W sklepach można spotkać ekologiczny sok z buraków, najlepiej czytać etykiety, by poznać, które to są. Trzeba szukać soku, który będzie składał się ze 100 proc. soku z buraków, a także ma nie zawierać cukru oraz konserwantów.

Artur Topolski (Specjalista zywienia)

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Dziękuję za przepis i pozdrawiam :-)

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Super ,dziękuję za dokładne informacje i przepis.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Jak pić ten sok ?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

ja piję z sokiem marchwi 1 burak,2 marchewki . Sok z burak wstawiam do lodówki na ok. 1 godz. ,potem dodaje sok z marchwi . Pijemy 1 dużą szklankę .

ustami bym spróbował

Najlepiej wlewać do paszczy

Do takiego soku woda przegotowaną jest wskazana i musi taki sok odstać ponoewaz obciąża wątrobę.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Dziękuję, przyda się

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Ważne aby sok z buraka wycisnąć wcześniej odstawić do lodówki na 2h później na swierzo wycisnąć resztę i wymieszać

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Uwielbiam buraki

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Czy można pić ten sok, jak ma się tendencje do wysokiego poziomu żelaza? Narazie mam normę ale wiadomo że to będzie podwyższac stężenie, dzięki z góry za info

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Pij herbatę zielona ona obniża żelazo

Dziękuję za przepis , mam pytanie: czy można użyć wyciskarki dwuślimakowej zamiast blendery i czy konieczne jest dodanie wody. Ja nie mam problemu po wypiciu nie rozcieńczonego soku z buraków.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Ja piję wyłącznie soki z wyciskarki i nigdy nie dodaję wody. Bzdura z tą wodą z burakiem i to aż w takiej proporcji!

Polecam sok z kiszonych buraków

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Super jest!

Polecam sok z kiszonych buraków, to dopiero rewelacja !

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Ja również polecam sok z kiszonych buraków... Taki soczek, to i do picia i do barszczyku. Pycha i zdrowia doda. W lodówce może stać nawet kilka miesięcy.

Sok z kiszonych buraków jest rewelacyjny, bomba witaminowa, ja robię z buraków i dodaję trochę innych warzyw. Nie każdy toleruje sok ze świeżych buraków, a kiszony jest lepiej przyswajalny.

na mnie i męża działa silnie przeczyszczająco,po prostu po pół szklanki lecimy do wc.I smaczny nie jest.Wolę zdecydowanie ze świeżego.

Pamiętam mama kiedyś robiła nam syropek z buraka na kaszel, wydranżała w buraku dziurkę sypała cukier i stawiała na kuchnię

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Sok z buraka +marchewka +pietruszka +jabłko przez sokowirówkę przepuszczam Od 1985 roku pijam od czasu do czasu .Polecam

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

P.Arturze,bardzo dziękuję za kolejny wspaniały przepis i cenne wskazówki.Skorzystam.Próbowałam swego czasu z kiszonych ale smakowo mi nie odpowiada.Często korzystam z zakupionych ekologicznych (buraki lub marchew)bardzo smaczne. Czekam na następne ciekawe posty.Pozdrawiam.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Czy sól jest niezbędna?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Dzieki Artur jestes czlowiek DUSZA !!

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Tak,tak ale jak masz cukrzyce to ten przepis nie jest wskazany, bo buraki maja duze wlasciwosci cukru!!!!

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Tak,tak ale jak masz cukrzyce to ten przepis nie jest wskazany, bo buraki maja duze wlasciwosci cukru!!!!

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Kiszony!!!

Ja robie cały czas sok z buraków marchwi i jabka i pieje codziennie z meżem sa nalepsze soki na swiecie niz ze sklepu

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Dzieki za przepis pozdrawiam

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

A co powiesz na sok (burak jabłko pomarańcza i marchewka ) z sokowirówki ? Czy połączeni może być? Bo smak rewelacja

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

a nie lepiej przepuścić składniki przez wyciskarkę wolnoobrotową? dodać wody i już?ja tak robię pomijam majeranek i sól i jest pysznie

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

sok z buraków ma sam w sobie dużo cukru nie jest polecany cukrzykom

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

To wbij więcej insuliny. Przecież to Ty decydujesz jakie ilości cukru spożywamy. Sam wybierasz dawki insuliny.

"Trzeba szukać soku, który będzie składał się ze 100 proc. soku z buraków, a także ma nie zawierać cukru oraz konserwantów". W przemyśle tego nie zobaczysz. Sok bez konserwantów błyskawicznie się zepsuje. Więc w sklepach nie ma nic takiego.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Dziękuję za mądre i potrzebne artykuły,których tak niewwiele na facebooku.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Dlaczego pic tylko sok i dlaczego usuwac stale czesci buraka ? Przeciez te czesci stale musza byc rowniez bardzo wartosciowe ?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

A co z cholesterolem, skoro ma dużo cuku ? Mam bardzo wysoki dlatego pytam.

Burak gotujemy przez zblendowaniem?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

a jaki sok dla cukrzyka, bo mi każdy podnosi mega i juz przestałam testować, nie pije żadnego.....no tylko wodę z cytryną

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Ja co rano piję sok z buraków wyciśnięty z wyciskarki i dodaję imbir ...jest pauer

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

pamietajcie że sok z buraka bardzo obniża ciśnienie,piszę do tych którzy biorą tabletki na nadciśnienie,oby podwujnie nie obniżyć

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Już od 1,5 roku piję sok z buraków i jabłek,ale z wyciskarki wolnoobrotowej.Nie trzeba dodawać wody

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Bardzo dziękuję. Na pewno wykorzystam ten przepis i będę stosowała. Pozdrawiam. Lidia.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Jaki jest najlepszy wyciskacz do sokow?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

HUROM 150W sa sweitne mam od 2 lat wszystko dziala z burakow tez wyciaga sok elegancko do ostatniej kropelki

"sok z buraków posiada dużą ilość wartości odżywczych, które powstają w procesie fermentacji", to chyba o świeży nie chodzi, tyko o sok z buraków kiszonych!

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Super przepis czy cukrzycy moga pic ten sok

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

czy cykrzycy mogą pić sok z buraka?

U mnie przepis wyglada troszku inaczej uzywam do tego wyciskarki nie bledera a przepis to 3 buraczki 2 marchewki 1 jablko , :) przepyszne :)

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Hej Artur...rozumie ze burak musi byc surowy do zrobienia soku? ! Bo wczesniej cos napisales o marynowanych, tak mi sie zdjecia! ?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Dzięki za przepis , pozdrawiam

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

gitara, nie opisaliscie wszystkich plusów soku z buraka. andre aleksander kulisz zapewniał ze jesli przez 4 tygodnie bedziemy pic sok z buraka, wystarczy nawet łyżka o ile dobrze pamieta, problem z trądzikiem i pryszczami zniknie, cera bedzie super zdrowa, choc jeszcze nie testowałem

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Czy spadek amoniaku aż o 17% to nie za dużo? Czy są jakieś badania na ten temat? Czy 20% nie byłoby lepsze? Czysą jakieś soki, które powodują spadek o 25% ?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Zdrowiej w wyciskarce do soków ( nie w sokowirówce).

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Ja nie bawię się w robienie sokó bo nie mam czasu. Polegam na sokach z oleofarmu. W 100% naturalne.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Dziękuje za artykuł! Poszukałam w sklepach i rzeczywiście znalazłam sok z buraków bez konserwantów (nie wierzyłam, że taki istnieje ;p) z firmy Rabenhorst. Co Pan o niej myśli?Wydaje się rzetelną firmą, widziałam jeszcze inne ich soki warzywne, ale na razie zostanę przy buraczkach :) Pozdrawiam!

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Wlasnie jestem chora mam raka , kupil mi ziec sok z burakow pije juz codziennie po buteleczce jest w zabce dobry czuje sie lepiej jakos odzylam , dzis mi kupili 4 butelki male sa , ale dalej bede pila polecam

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

"Trzeba szukać soku, który będzie składał się ze 100 proc. soku z buraków, a także ma nie zawierać cukru oraz konserwantów." Czyli szukaj wiatru w polu.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Pisza że sok z buraków musi odstać jakiś czas po wycisnieciu - czy moge taki odstany soak wymieszac przed wypiciem.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Tekst strasznie amatorski, pełen nieścisłości, a opis tych "spektakularnychb badań" wręcz okraja buraka z właściwośi leczniczych. Przepis na sok też tragiczny. Więcej wiedzy od tego "artykułu" zawierają komentarze pod nim.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Po piciu przez 10 dni soku z kisz.bur.moje ciśnienie wysokie zeszło na 118/65 rewelacja,od lat lecze się na nadciśnienie i arytmie.polecam gorąco.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Rewelacyjny jest ten sok z tymbarka, nie ma dna abym go z chęcią nie wypiła, samopoczucie ok, ale fakt etykiety trzeba czytać obowiązkowo.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Opisano właściwości soku z fermentowanych buraków, a przepis na sok ze świeżych... fermentacja nie była w tych badaniach bez znaczenia!

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi