Dodano: 2016-11-18

Naturalne probiotyki - napój z kiszonej kapusty [PRZEPIS] Ocena: 5/5 Ilość głosów: 2

Jak zrobić specjalistyczny napój z kiszonej kapusty o bogaty w doskonale wpływające dla zdrowia probiotyki?

Przepis na ten napój znajdziesz w dalszej części artykułu. Mikstura ta poprawia pracę jelit, podnosi odporność oraz zwiększa przyswajalność witamin i minerałów! Pod koniec tego artykułu dowiesz się, który probiotyk jest najsilniejszy, warto zobaczyć!

probiotyki w soku z kiszonej kapusty

Jak zrobić napój bogaty w korzystne bakterie jelitowe?

Czy wiesz, że po wypiciu soku z kiszonej kapusty w twoich jelitach zatrzyma się proces namnażania niekorzystnych bakterii?

Składniki:
– 1 łyżeczka gorczycy;
– około 2 kg kapusty;
– 4 łyżeczki soli himalajskiej;
– łyżeczka kminku;
– ząbek czosnku;
– dwie szklanki przygotowanej wody;
– cztery łyżki serwatki z kefiru;
– 2 marchewki.

Wykonanie: 
Na początek musimy dokładnie poszatkować kapustę i dwie marchewki, następnie wszystko przekładamy do dużego naczynia. Dodajemy sól, czosnek, gorczycę oraz kminek. Całość musimy ugnieść, aż do czasu wypuszczenia przez kapustę soku. Jeśli kapusta będzie, sucha dolewamy wody. Całość kisimy 7 dni.

W przepisie tym korzystne bakterie (probiotyki) pochodzą z fermentacji, ponadto ich zawartość jest zwiększona za pomocą kefiru. Poniżej znajdziesz odpowiedzi na bardzo ważne pytania, dowiesz się również, dlaczego probiotyki są tak ważne dla naszego zdrowia, co się dzieje, gdy mamy ich niedobór, a także odkryjesz, jak dostarczyć je w inny, szybszy sposób.

Dlaczego potrzebne są nam probiotyki?

Probiotyki składają się z dużej ilości bakterii, które wpływają korzystnie na zdrowie. Przede wszystkim należy wyszczególnić dwa rodzaje bakterii, które bytują w naszym organizmie. Pierwszy rodzaj to bakterie niekorzystne, które należą do grupy bakterii chorobotwórczych. Natomiast drugi rodzaj to bakterie, które kontrolują rozrost tych niekorzystnych, w wyniku czego nasz organizm ma znacznie silniejszą odporność. 

Poza właściwościami odpornościowymi, probiotyki również wspierają nasze trawienie, a także zwiększają zdolność organizmu do przyswajania wartości odżywczych pochodzących z pożywienia. Warto również powiedzieć, że każda osoba, która leczy się za pomocą antybiotyku, musi stosować probiotyki! Antybiotyk niszczy nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale również wszystkie inne – także te, które korzystnie działają na funkcjonowanie naszego organizmu. 

Jakie są objawy wynikające z niedoboru probiotyków?

1. Problemy trawienne
2. Nietolerancja laktozy
3. Zakażenia grzybicze
4. Reakcje alergiczne na żywność

Jak zrobić domowe probiotyki?

W zasięgu ręki mamy różne domowe probiotyki. Mają one jednak pewną wadę, a mianowicie nie znajdziemy w nich aż tak dużej liczby korzystnych bakterii, co w dobrej jakości probiotyku. Ponadto domowe mikstury posiadają mniej rodzajów bakterii probiotycznych. Dlatego też takie domowe probiotyki sprawdzą się u osób, które mają dobre zdrowie i chcą tylko za pomocą diety profilaktycznie uzupełniać bakterie probiotyczne. 

2 najsilniejsze domowe probiotyki

1. Kiszona kapusta
Kiszona kapusta zawiera nie tylko liczne witaminy, ale również znajdziemy w niej bakterie kwasu mlekowego. Kwas ten powstaje w procesie fermentacji, dlatego też koniecznie musi być to kapusta kiszona.

2. Ogórki kiszone
Proces kiszenia powoduje podwyższenie zawartości witamin. Podobnie jak w przypadku kapusty kiszonej tutaj również znajdziemy bakterie kwasu mlekowego.


Artur Topolski (Specjalista żywienia)

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane