Jaki skład ma pieprz cayenne?
Przeważnie każdy z nas w kuchni używa tradycyjnego pieprzu. Mało kto słyszał o najzdrowszym jego rodzaju, który występuje pod nazwą cayenne. Dzięki niemu możemy bardzo wiele zyskać na zdrowiu, ponieważ wykazuje liczne właściwości lecznicze. Wystarczy codziennie spożywać małe ilość tego pieprzu, by w znacznym stopniu poprawić nasze zdrowie. Posiada bardzo ostry smak, który przyczynia się do pobudzenia krążenia, a także neutralizuje nadkwasotę! Nie są to jednak wszystkie jego zalety.
Pieprz ten posiada bardzo duże ilości witamin oraz minerałów. W zaledwie 100 gramach możemy znaleźć takie witaminy jak A, E, C, K, B6, tiaminę oraz niacynę, a także liczne minerały, do których należą wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, sód, potas. A co najważniejsze, pieprz cayenne posiada ich wielkie ilości! Dzięki tak bogatemu składowi regularne spożywanie pieprzu cayenne może przynieść wiele korzystnych zmiany zdrowotnych.
8 zdrowotnych właściwości pieprzu cayenne
1. Wzmacnia odporność
Jeśli chcemy wzmocnić odporność, warto sięgnąć po ten rodzaj pieprzu. W celu osiągnięcia maksymalnego działania powinniśmy dziennie spożyć dwie łyżeczki tego produktu. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych ilości beta-karotenu oraz pro-witaminy A. Już po pierwszym zażyciu odporność naszego organizmu wzrośnie. Pieprz cayenne jest również pomocny w czasie przeziębienia, ponieważ stymuluje wydzielanie śluzu oraz obkurcza błony śluzowe. Świetnie redukuje ból. W wielu krajach znany jest jako naturalny środek przeciwbólowy!
2. Rozcieńcza krew
Regularne spożywanie powoduje redukcję negatywnych skutków miażdżycy. Zapobiega powstawaniu zakrzepów, dzięki czemu zmniejszymy ryzyko wystąpienia poważnych chorób związanych z atakiem serca czy udarem mózgu.
3. Właściwości detoksykujące
Niemal natychmiast po spożyciu pieprzu cayenne nasz organizm zareaguje poprzez pobudzenie krążenia. W wyniku tego zwiększy się zdolność rozprowadzania wszystkich składników odżywczych po całym organizmie. Delikatnie wzrośnie temperatura ciała, co spowoduje, że zaczniemy się pocić. Przełoży się to na naturalne oczyszczenie organizmu z toksyn.
4. Właściwości antynowotworowe
Pewnie słyszeliście o właściwościach antynowotworowych składnika o nazwie kapsaicyna? Jeśli nie, to musicie wiedzieć, iż składnik ten znajduje się w pieprzu cayenne! Naukowcy z uniwersytetu Nottingham udowodnili w swoim eksperymencie, iż kapsaicyna zabija mitochondria, które odpowiedzialne są za tworzenie komórek nowotworowych. A największą zaletą jest to, iż dzieje się to wszystko bez naruszenia zdrowych komórek organizmu.
5. Zabija bakterie
Od wielu lat używa się go do konserwowania oraz oczyszczania żywności z bakterii. W okresie wzmożonych przeziębień warto stosować ten produkt – dzięki temu zmniejszymy ryzyko wystąpienia przeziębienia.
6. Poprawia trawienie
Jeśli mamy problemy związane z trawieniem, to powinniśmy sięgnąć po pieprz cayenne. Kilka chwil po spożyciu organizm zacznie produkować większe ilości enzymów oraz soków żołądkowych. W wyniku tego nasz organizm będzie znacznie lepiej trawił, ale również zostaną przyspieszone procesy metaboliczne. Ponadto produkt ten stymuluje ruchy jelitowe, dzięki czemu substancje odżywcze będą znacznie szybciej wchłaniane.
7. Neutralizuje grzyby
Badania naukowe udowodniły, iż regularne spożywanie pieprzu cayenne przyczynia się do niszczenie dwóch rodzajów grzybów, do których należą Collectoritchum oraz Phomopsis.
8. Zatrzymuje zawał!
Znany amerykański zielarz, dr Christoper, zatrzymuje proces zawału za pomocą pieprzu cayenne! Podczas ataku podawał herbatę z pieprzem (w proporcjach łyżeczka pieprzu na szklankę wody) – dzięki temu nigdy nie stracił żadnego pacjenta z zawałem serca!
Artur Topolski (Specjalista żywienia)
Komentarze
Trudno będzie zjeść 100 gramów.
Przecież napisali, że ,, wystarczy codziennie spożywać małe ilość tego pieprzu" :-)
kwestia czasu ;-)
Da się tylko trzeba rozłożyć na cały dzień
Malo kto slyszal o cayenne??? Prosze, bez przesady!