Kiełki zyskują na popularności
A czy w naszym społeczeństwie również są tak chętnie spożywane? Otóż w ostatnich latach kiełki stały się grupą produktów roślinnych, które cieszą się większym uznaniem zwłaszcza wśród osób ceniących sobie zdrowy styl życia. Wynika to z wartości odżywczych, jakie w sobie kryją. Zawierają wszystko, co najlepsze dla naszego zdrowia: białko, węglowodany, tłuszcze (głównie kwasy omega-3), witaminy A, C, E, H, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, siarkę, potas, cynk, selen i lit. Ponadto bogate są w błonnik pokarmowy oraz związki fenolowe.
Wśród popularnych kiełków roślin wymienia się:
- kiełki rzeżuchy
- kiełki rzodkiewki
- kiełki lucerny
- kiełki soczewicy
- kiełki słonecznika
- kiełki soi
- kiełki grochu
- kiełki brokuła.
Ich dobroczynne działanie na nasz organizm jest wielokierunkowe. Wykazują korzystny wpływ na odporność organizmu, chronią przed anemią, obniżają poziom cholesterolu, działając przeciwmiażdżycowo, regulują procesy trawienne, obniżają poziom cukru we krwi, działają antynowotworowo, niszcząc lub hamując namnażanie się komórek nowotworowych, pomagają odzyskać siły po chorobie, wykazują działanie odmładzające na organizm, wzmacniają kondycję skóry, włosów i paznokci, poprawiają nasze samopoczucie. Ponadto kiełki dostarczają niewiele kalorii, tak więc mogą być spokojnie spożywane przez osoby będące na diecie ubogoenergetycznej.
Jak jeść kiełki?
Przede wszystkim możemy je jeść codziennie, dodając co sałatek warzywnych czy owocowych, surówek, kanapek, pasty, omletu, jajecznicy, jogurtu, twarożku, farszu. Świetnie nadadzą się również do dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i rybnych. Ponadto będą dobrze komponować się z wszelkimi zupami, wędlinami, sosami, dipami czy jako dodatek do koktajli.
Oczywiście kiełki różnią się między sobą odcieniem smakowym, podobnie jak warzywa. Wyróżniamy kiełki ostre takie jak cebuli czy pora, bardziej pikantne i wyraziste jak kiełki brokułów, rzodkiewki, rzeżuchy lub buraków. Z kolei jeśli poszukujemy nieco słodkawych smaków, odnajdziemy je w kiełkach pszenicy, soczewicy albo lucerny. Natomiast osoby lubiące orzechowy smak mogą skosztować kiełków słonecznika. Jednym słowem – każdy znajdzie coś dla siebie!
Skąd brać kiełki?
Możemy kupić gotowe opakowanie kiełków w sklepie lub wyhodować je samodzielnie w domu. Wybierając opcję samodzielnej hodowli, należy pamiętać, żeby nasiona lub zboża potrzebne do kiełkowania kupować w sklepie ze zdrową żywnością, a nie w ogrodniczym. Wtedy też mamy pewność, że nie zawierają żadnych szkodliwych substancji chemicznych. Nasiona po zakupie należy przebrać (zaleca się usunąć połamane i przebarwione) i kilkakrotnie przepłukać w letniej przegotowanej wodzie. Następnie przekładamy nasiona do większego naczynia, zalewamy wodą w ilości dwa razy większej niż waga nasion i moczymy przez kilkanaście godzin, by spęczniały. Po tym czasie nasiona wylewamy na sito, płuczemy wodą w temperaturze pokojowej i czekamy do momentu, aż woda ocieknie. Następnie umieszczamy nasiona w szklanym słoiku lub specjalnej kiełkownicy. Można także hodować kiełki w woreczku, na sitku czy ligninie.
Musimy też pamiętać, że podczas hodowania kiełków nie powinno wystawiać się ich na pełne słońce, korzystny jest półcień. Zaleca się utrzymywanie temperatury ok. 20 stopni Celsjusza, jak również zapewnienie odpowiedniego dostępu do tlenu oraz właściwego moczenia nasion. Ziarno płucze się dwa razy dziennie, przy czym należy dokładnie odlewać wodę, by nie doprowadzić do gnicia. Po kilku dniach naszych starań kiełki są gotowe do spożycia. Tak przygotowane kiełki można przechowywać w lodówce ok. 4 dni, jednak należy je codziennie przepłukiwać wodą. Oczywiście najlepiej jest spożyć kiełki tego samego dnia, kiedy to są prawdziwą esencją zdrowia i działają jak zastrzyk energii na cały ciężki dzień!
Magdalena Traczyk, dietetyk
Bibliografia
Lewicki P.P., Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość.” 2010, 6,(73), 18–33.
Dobrowolska-Iwanek J., Chłopicka J., Malejka A., Aktywność antyoksydacyjna kiełków wybranych roślin w zależności od warunków hodowli, „Probl Hig Epidemiol.” 2013, 94(2), 348–350.
Milczarek A. Kiełki – bomba witaminowa na talerzu, ulicaekologiczna.pl/inspiracje/kielki-%E2%80%93-witaminowa-bomba-na-talerzu, 18.10.2016.
Moraszczyk M., Kiełki – doceń zdrowotne i smakowe walory kiełków roślinnych, poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kielki-docen-zdrowotne-i-smakowe-walory-kielkow-roslinnych_35878.html, 18.10.2016.
Mokrzycka Z., Szubart K., Kiełki – skarbnica zdrowia, zolynia.pl/asp/pliki/download/kielki.pdf, 18.10.2016.
Komentarze