Dodano: 2016-11-25

Syrop z szyszek sosny – poznaj przepis na zdrowie! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Sezon jesienno-zimowy, jak również wczesna wiosna, gdy przyroda budzi się do życia i nieśmiało zrzucamy z siebie ciężkie kurtki i płaszcze, to okres wyjątkowej podatności na różnego rodzaju infekcje, między innymi gardła i górnych dróg oddechowych. W taki przypadkach zazwyczaj kierujemy swoje kroki do apteki, zaopatrując się w specyfiki, mające pomóc nam w chorobie. Oczywiście, w lekach z apteki nie ma nic złego, zdarza się nawet, że nie możemy się bez nich obejść. Są jednak przypadki, gdy natura oferuje nam skuteczne i zdrowe metody do samodzielnej walki z infekcjami. Jedną z takich metod jest syrop z szyszek sosny, który w naturalny sposób chroni przed chorobami, zwalcza kaszel, grypę, chrypkę oraz wiele innych chorobowych objawów. Syrop z szyszek sosny nie jest szczególnie trudny w wykonaniu i z pewnością znajdziesz dla niego w miejsce w swojej domowej apteczce.

syrop z szyszek sosny

Sposób na zimowe infekcje

Zima to czas wzmożonych infekcji oraz przeziębień. Jak nie dać się chorobie? Istnieje bardzo prosty przepis na syrop z szyszek sosny, dzięki któremu nie tylko nabierzecie odporności, ale również zwalczycie istniejące bakterie w organizmie. Ponadto syrop ten działa wykrztuśnie oraz świetnie odkaża górne drogi oddechowe. Dzięki takim właściwościom możemy cieszyć się świetnym zdrowiem. Syrop ten zalecany jest nie tylko podczas przeziębienia, ale również przy kaszlu, chrypce, a nawet grypie.

Oczywiście mowa o naturalnym syropie z szyszek. Można go w bardzo prosty sposób wykonać w domu. Syrop ten posiada znacznie lepsze działanie od syropu z pędów sosny, ponieważ zawiera większą ilość olejków, które pozytywnie wpływają na zdrowie.

Jak wykonać syrop z szyszek sosny?

Warto w przyszłości wybrać się do lasu w poszukiwaniu zielonych szyszek. Termin ważności wskazuje ich barwa. Jeśli są zielone, to można spokojnie użyć ich do wykonania syropu. Ogólnie można trzymać je około roku. Co nam będzie potrzebne do wykonania tej mikstury?
Przepis ten wykonuje się w skali 1:1 (szyszki, cukier). Czyli np. dla 200 gramów szyszek, używamy 200 gramów cukru.

Składniki:
– młode, zielone szyszki sosny;
– cukier.

Wykonanie:
Na samym początku musimy dokładnie pozbyć się wszelkich nieczystości z szyszek. Następnie tniemy je w kawałki lub plasterki. Cukier wraz z pociętymi szyszkami wkładamy do dużego słoika. Następnie odczekujemy około 13–15 dni, aż szyszki puszczą sok (każdego dnia wstrząsamy słoikiem).

Syrop z sosny pijemy 2 razy dziennie po jednej łyżeczce.


Artur Topolski (Specjalista żywienia)

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Czy można po odcedzeniu syropu zalać szyszki alkoholem tak jak to się robi z pędami sosny?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

tak można, ja zalewam ok. 3 kg szyszek 1l spirytusu i 0,5l wódki 40% na dokładnie 3,5 doby. Potem filtracja i do butelek.