Sposób na zimowe infekcje
Zima to czas wzmożonych infekcji oraz przeziębień. Jak nie dać się chorobie? Istnieje bardzo prosty przepis na syrop z szyszek sosny, dzięki któremu nie tylko nabierzecie odporności, ale również zwalczycie istniejące bakterie w organizmie. Ponadto syrop ten działa wykrztuśnie oraz świetnie odkaża górne drogi oddechowe. Dzięki takim właściwościom możemy cieszyć się świetnym zdrowiem. Syrop ten zalecany jest nie tylko podczas przeziębienia, ale również przy kaszlu, chrypce, a nawet grypie.
Oczywiście mowa o naturalnym syropie z szyszek. Można go w bardzo prosty sposób wykonać w domu. Syrop ten posiada znacznie lepsze działanie od syropu z pędów sosny, ponieważ zawiera większą ilość olejków, które pozytywnie wpływają na zdrowie.
Jak wykonać syrop z szyszek sosny?
Warto w przyszłości wybrać się do lasu w poszukiwaniu zielonych szyszek. Termin ważności wskazuje ich barwa. Jeśli są zielone, to można spokojnie użyć ich do wykonania syropu. Ogólnie można trzymać je około roku. Co nam będzie potrzebne do wykonania tej mikstury?
Przepis ten wykonuje się w skali 1:1 (szyszki, cukier). Czyli np. dla 200 gramów szyszek, używamy 200 gramów cukru.
Składniki:
– młode, zielone szyszki sosny;
– cukier.
Wykonanie:
Na samym początku musimy dokładnie pozbyć się wszelkich nieczystości z szyszek. Następnie tniemy je w kawałki lub plasterki. Cukier wraz z pociętymi szyszkami wkładamy do dużego słoika. Następnie odczekujemy około 13–15 dni, aż szyszki puszczą sok (każdego dnia wstrząsamy słoikiem).
Syrop z sosny pijemy 2 razy dziennie po jednej łyżeczce.
Artur Topolski (Specjalista żywienia)
Komentarze
Czy można po odcedzeniu syropu zalać szyszki alkoholem tak jak to się robi z pędami sosny?
tak można, ja zalewam ok. 3 kg szyszek 1l spirytusu i 0,5l wódki 40% na dokładnie 3,5 doby. Potem filtracja i do butelek.