Dodano: 2016-12-05

Zaskakujące właściwości czarnego bzu [PRZEPIS NA SOK] Ocena: 4/5 Ilość głosów: 2

Jak wynika z badań naukowych, czarny bez może wzmocnić odporność, a nawet zniwelować trądzik, ponadto sprawdza się jako pomoc przy przeziębieniu. Koniecznie włącz sok z czarnego bzu do swojej diety!

sok z czarnego bzu

Jakie właściwości posiada sok z czarnego bzu i co wchodzi w jego skład?

Jako że sok z czarnego bzu zawiera duże ilości rzadko spotkanych składników, korzystnie wpływa na wiele aspektów zdrowia. Ogólnie ujmując, cała roślina czarnego bzu jest uznawana za leczniczą, dlatego też niemalże wszystkie jej części możemy spotkać w sklepach zielarskich (liście, kora, kwiaty, owoce). Sok z czarnego bzu przede wszystkim oczyszcza krew, a dokładnie usuwa z niej niekorzystne produkty powstałe w procesie przemian metabolicznych. W soku możemy znaleźć znaczne ilości rutyny, która znakomicie uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Znajdują się w nim również kwasy fenolowe oraz flawonoidy, garbniki, sterole, które odpowiadają za działanie przeciwgorączkowe. 

Do najważniejszych właściwości zdrowotnych możemy zaliczyć:

  • Neutralizowanie wolnych rodników - owoce czarnego bzu zawierają silny przeciwutleniacz, który nazywa się antyocyjanem. To właśnie on sprawia, że w naszym organizmie zmniejszy się ilość wolnych rodników, a tym samym zwolnimy procesy starzenia.
  • Działanie oczyszczające - picie soku lub herbat z czarnego bzu ma działanie moczopędne, dlatego też zaleca się spożywanie go podczas problemów z układem moczowym.
  • Wspieranie procesu leczenia przeziębienia - duża zawartość witaminy C sprawia, iż sok z czarnego bzu znakomicie wzmacnia naturalne systemy odpornościowe. Dzięki temu nie tylko szybciej wyleczymy się z istniejącego przeziębienia, ale również zabezpieczymy się przed nową infekcją.
  • Niwelowanie zmian trądzikowych - już niewielkie ilości soku z czarnego bzu zastosowane bezpośrednio na skórę pozwalają usunąć niekorzystne zmiany skórne.

Jak wykonać swój własny sok z czarnego bzu?

Istnieje wiele różnych sposobów na własne wykonanie soku z czarnego bzu. Pokażę wam, jak zrobić taki sok, który będzie korzystnie wpływał na trawienie, nerwobóle oraz wspierał organizm w procesie leczenia.

Będziemy potrzebować:
– 750 g owoców czarnego bzu;
– 3 szklanki wody;
– 2 szklanki ksylitolu/ można zastąpić miodem.

Wykonanie: Owoce dokładnie myjemy oraz oddzielamy od gałązek. Wszystkie składniki dodajemy do garnka, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy i sam sok gotujemy jeszcze przez około 30–50 minut. Sok należy przechowywać w chłodnym miejscu.

A może wybrać gotowy sok?
Obecnie mamy wiele różnych preparatów, które pozyskiwane są z różnych części tej rośliny. Własny sok kosztuje nas wiele pracy i czasu, a na rynku możemy spotkać nawet 100 procentowe soki z czarnego bzu.

Sok z czarnego bzu: Sok z czarnego bzu zaleca się w procesie walki z przeziębieniami oraz chorobami górnych dróg oddechowych. Pomaga obniżyć gorączkę, a także podnosi odporność oraz zwalcza wirusy. Do korzystnych właściwości można zaliczyć działanie obniżające cholesterol, a także świetnie sprawuje się jako naturalny środek wzmacniający naczynia krwionośne oraz serce. Pomaga oczyścić krew z toksycznych przemian metabolicznych.


Artur Topolski (Specjalista żywienia)

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Ja robiłam inaczej :) obrany i umyte owoce przepuściłam przez wyciskarkę soku prosto do garnka, później postawiłam na ogień gdy sie zagotował wsypałem cukru o smaku i mieszałem aż cukier sie rozpuści. Wrzący wlewałam do słoików zakrecałam nakrętki o

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

i obracałam do gó

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

piję już od 3 lat (robię każdej jesieni) nie wiem co to przeziębienie.....

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Ja piję od września (tego roku) i również jak na razie nie chorowałam, a miałam poważne problemy z zatokami. Sok robiłam samodzielnie.

Ja dodaję do soku z czarnego bzu sok z cytryn dla poprawy smaku, nigdy nie dodaję wody, bo to powstaje napój a nie sok. Sok przygotowuję w sokowniku.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi