Sałata z mandarynkami
Składniki
2 główki sałaty, 4-6 mandarynek, łyżka soku z cytryny, mały kubeczek jogurtu naturalnego, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, cukier puder, sól
Sposób przyrządzania
Sałatę starannie wypłukać, osuszyć na ściereczce lub w specjalnej wirówce. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki (usunąć pestki). Listkami sałaty wyścielić półmisek, ułożyć cząstki mandarynek, polać sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną cukru pudru, jogurtem i szczyptą soli. Posypać orzechami. Podawać do pieczonych mięs i drobiu. 100 g - 90 kcal.
Zar tropików
Składniki
4-5 mandarynek lub 2 pomarańcze, 2 owoce kiwi, duży banan lub 2 małe, 4-6 połówek gruszek z kompotu lub z puszki, cytryna, łyżeczka jasnego miodu
Sposób przyrządzania
Do salaterki wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z miodem. Owoce obrać ze skórki. Mandarynki lub pomarańcze podzielić na cząstki, po czym każdą przekroić. Banany, kiwi i gruszki (nie trzeba ich osączać) pokroić na kawałki wielkości cząstek mandarynek. Dokładnie wymieszać, ewentualnie dodać jeszcze trochę miodu.
Zakładki