-
co do makaronu, np.
makaron czterojajeczny suchy (100g) ma 381kcal
makaron czterojajeczny gotowany (100g) ma 127kcal
skąd różnica?
tak jak już pisałam, makaron podczas gotowania wsiąka wodę i pęcznieje, przez co zwiększa swoją wagę (ale nie kaloryczność bo woda nie ma kalorii)
jeśli nie wierzysz, to weź sobie odmierz 100g suchego makaronu, ugotuj go i znowu zważ a zauważysz, że ten sam makaron nie będzie już ważył 100g, a jakies 300g (bo razem z tą wsiąkniętą wodą)
można powiedzieć, że 100g suchego makaronu (w przykłdzie powyżej) to 300g gotowanego makaronu
co do tej pizzy, to zauważ, że ta druga opcja to pizz salami. Salami to cholernie tłusta wędlina, dlatego mniej pizzy ma więcej kalorii
no i nie mam pojęcia jaka pizza ma 100kcal w 100g... to chyba nie realne
nie wiem jak wygląda pizza domowa (nie cierpię fast foodów) ale średnio:
Pizza (porcja 150 g – jeden trójkąt) ma 540 kcal (20 g tłuszczu)
co do schabowego (wszystko na 100g)
Schab pieczony 291 kcal
Schab surowy wieprzowy (także i gotowany) 174 kcal
Schab wędzony 136 kcal
Schab panierowany smażony 350kcal
wystarczy, że wpiszesz w google
x + kcal
gdzie x to wybrany przez Ciebie produkt
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki