-
No mama gotuje bo ja jestem calkowitym kaleką kulinarnym, teraz zaczelam ekcperymenty z pieczeniem gotowaniem i innymi cudenkami, bo stwierdzilam ze to karygodne miec dwie lewe rece w kuchni
A leczo naprawde nie dlugo sie gotuje i malo roboty. Co do omletu to mam staly przepis : 2 jajka , 2 lub 3 lyzki maki to zalezy, ja daje tak na oko ale cos kolo tego, lyzke mleka moze troche wiecej w drodze wyjatku. Jesli jem na slodko, slodze slodzikiem. To sa skladniki na podstawowy przpeis. A teraz jak zrobic: zoltka rozdzielam z bialkami, ubijam sztywna piane. Do zoltek dodaje slodzik, ubijam. Potem dodaje mleko, make i na koncu piane z bialek. Wylewam mase na patelnie teflonową ( mozna na niej zmazyc beztluszczu) i zmaze. Kiedy sie zetnie przerzucam na druga strone. Po upieczeniu wg. tego przepisu jest gotowy do spozycia :P A wersa z jablkami to pieerwotnie smaze jablko pokojone w plasterki z polowa lyzeczki masla dodaje trszeczke cukru i cynamon. Wmiedzyczasie przyrzadzam mase na podstawowy omlet. Kiedy jablka sie troche przypieka wylewam na nie mase omletowa i smaze. I to cala filozofia :P A co do przypiekania to moze masz zla patelnie (ja kiedys mialam żeliwną i ciagle sie przypalal dopiero keidy mam teflonowa pieknie sie smazy i na dodatek nie musze dodawac zadnego tluszczu
Tak na marginesie, moze sie przedstawimy bo juz sporo dyskutujemy a ja nie wiem jak masz na imie. To ja pierwsza zaczne: Karolina, miło mi
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki