Pokaż wyniki od 1 do 10 z 503
Like Tree76Lubią to

Wątek: "Odchudzanie to jedyna gra, w której wygrywa ten kto traci" czyli 10 kg w 3 mies

Widok wątkowy

  1. #5
    willex jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-02-2012
    Posty
    581

    Domyślnie Odp: "Odchudzanie to jedyna gra, w której wygrywa ten kto traci" czyli 10 kg w 3 mies

    AwersjaPrzepisałam najważniejsze info z książki i mi zwiała wiadomośc;(
    Kopiuję ze strony: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    "Skład diety: Przez okres od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od wskazań, zaleca się dietę opartą na warzywach nisko skrobiowych, takich jak na przykład: korzeniowe (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew), kapustne (kapusta, kalafior, brokuł), cebulowe (cebula, por, czosnek), dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki), psiankowate (pomidor, papryka), liściaste (sałata, natka pietruszki, zioła). Równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód. Szczególnie cenne są zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin. Są one bogatszym źródłem bioaktywnych składników niż korzenie, posiadają chlorofil, którego budowa chemiczna jest podobna do hemoglobiny, mają aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwiają trawienie, alkalizują, dostarczają tlenu, energii, witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnej postaci. Przykłady zielonych pędów na soki: natka pietruszki, seler naciowy, botwina, mniszek, pokrzywa, szczaw, szpinak, brokuł, kapusta, sałata, kiełki lucerny, trawa z pszenicy.
    Warzywa i owoce można jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych, pieczonych.
    Wśród napojów poleca się picie: wody, soków warzywnych i owocowych, herbat owocowych lub ziołowych, kompotów bez cukru, wywarów z warzyw. W czasie kuracji nie należy spożywać żadnych innych pokarmów jak np. chleba, kasz, oleju itp. Również nie należy pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu, ani palić papierosów. "


    Znalazłam też rozszerzenie diety o inne produkty szczególnie w różnych ośrodkach, ale postanowiłam że będę jadła zgodnie z jej zaleceniami w książce "Ciało i ducha ratować żywieniem".

    Masz kilka przepisów: (te które przypadły mi do gustu podkreslę)
    Sałatka jabłko z jagodą

    Jabłko zetrzeć na tarce na wiórki i dodać garść świeżych jagód. Sałatka bardzo pomaga w biegunce, która może wystąpić w czasie kryzysu ozdrowieńczego.

    Surówka z czerwonej kapusty

    Drobno zetrzeć na tarce kawałek czerwonej kapusty, dodać jabłko starte drobno na wiórki. Doprawić ząbkiem czosnku i solą ziołową.

    Surówka z białej kapusty

    Zetrzeć na tarce kawałek białej kapusty. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, starte jabłko i zieloną pietruszkę. Można doprawić solą.

    Surówka z kiszonej kapusty

    Wymieszać delikatniejsze paseczki kiszonej kapusty ze startą marchewką i jabłkiem. Dodać posiekany drobniutko por i pokrojony szczypiorek. Doprawić zieloną pietruszką.

    Biała surówka w kropki


    Zetrzeć drobno surowy kalafior na tarce i wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorem, czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym. Można doprawić pieprzem ziołowym i sokiem z ogórka kiszonego. Taki sok ma w sobie dużo kwasu mlekowego i witaminy C.

    Orzeźwiająca surówka lodowa

    Sałatę lodową podrzeć na dosyć grube płatki, dodać grubo pokrojonego pomidora i szczypiorek. Doprawić koprem i sokiem z ogórka kiszonego.

    Kolorowa surówka paprykowa

    Pokroić w drobną kostkę paprykę w kolorze czerwonym, pomarańczowym, żółtym i zielonym. Wymieszać z tak samo pokrojonymi pomidorem i ogórkiem kiszonym. Doprawić sokiem z ogórka kiszonego.

    Krzepka surówka

    Na tarce zetrzeć rzepę, rzodkiew i winne jabłuszko. Wymieszać i doprawić solą.

    Sałatka słodko-gorzka z pieprzem


    Pokroić drobno w kostkę kapustę pekińską, pomarańczę i grejpfruta. Wymieszać i posypać pieprzem.

    Zupa cebulowa

    Przygotować wywar z jarzyn. Dodać cebulę pokrojoną w półkola (ilość w zależności od upodobań), doprawić dobrze solą ziołową. Podawać posypaną zieloną pietruszką.

    Zupa 4 Tygodnie (każdy powtarza, że jakby ją codziennie jadł, to wytrzyma na diecie nawet 4 tygodnie)

    Przygotować wywar z jarzyn. Włożyć duży brokuł, kawałek kalafiora i marchewki. Chwilę pogotować. Zmiksować tak, żeby pływały małe kawałki jarzyn. Doprawić curry, solą ziołową i pieprzem.

    Gulasz jarski


    Do garnka wrzucić: starty seler, marchew i pietruszkę, pokrojone w kostkę dynię i białą kapustę, pokrojony w paski por, ziele angielskie i liść laurowy. Dolać troszkę wody. Przykryć garnek i dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić majerankiem, pieprzem, solą ziołową, tymiankiem i bazylią. Poddusić jeszcze 2 minuty i gotowe.

    Kapuściany przysmak

    Zetrzeć na tarce kawałek białej kapusty, wrzucić do garnka z liściem laurowym i zielem angielskim. Dałam trochę warzyw: marchwi, pietruszki i selera i oczywiście koperek. Podlać odrobinę wodą i dusić do miękkości. Przed podaniem doprawić solą ziołową. Można dać koncentrat pomidorowy.

    Bigos jarski


    Zetrzeć na tarce kawałek białej kapusty i jabłko. Pokroić w półplastry dużą cebulę. Wrzucić to do garnka z kiszoną kapustą, zielem angielskim i liściem laurowym. Podlać troszkę wodą i dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy i dusić jeszcze 2 minuty. Przed podaniem doprawić czosnkiem, solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i cząbrem.

    Mus jabłkowo-marchewkowy
    przepuścić przez wyciskarkę do soków 3 duże marchewki i 3 duże obrane jabłka.
    Do naczynia z sokiem dodać pozostałości z jabłek, zmiksować na pulpę blenderem.
    Jest to "syta" wersja soku marchwiowo-jabłkowego

    Bigos jarski:Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kapustę kiszoną lub świeżą i udusić na małym ogniu. Po ok. 20 min. gotowania dodać pokrojone kwaśne jabłka, przecier pomidorowy i przyprawy (majeranek, kminek, czosnek, sól, liść laurowy) i zagotować.

    Leczo jarskie:
    Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną surową paprykę, kabaczek, przecier pomidorowy, przyprawy (sól, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz) i udusić na małym ogniu.

    Jarzyny na ciepło: Marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę pokroić i ugotować w małej ilości wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy, sól.

    Gotowanie jarzyn: najlepszym sposobem jest krótkotrwałe gotowanie jarzyn na parze w specjalnym podwójnym garnku z sitkiem. Można też gotować jarzyny na metalowym durszlaku nad garnkiem z gotującą się wodą. Jarzyny powinny być tylko częściowo ugotowane. Wówczas są smaczniejsze, mają więcej witamin i żywszy kolor, niż gotowane w wodzie. Na parze można gotować kalafior, brokuły, kapustę, marchew, pory, dynię itp.

    Zupa jarzynowa gotowana: Pokrojoną włoszczyznę (marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę) zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy (np. majeranek, lubczyk, bazylię, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, koperek czy natkę pietruszki, sól szarą) i ugotować. Można zupę zmiksować. Aby nadać zupie odpowiedni charakter, dodać pod koniec gotowania pokrojone ogórki kiszone lub kiszone buraki, albo kalafior, kapustę czy przecier pomidorowy.

    Zupa jarzynowa surowa: Jest szczególnie zdrowa, gdyż pominięto tu proces gotowania, który niszczy witaminy i enzymy. Do malaksera (blender) wrzucić pokrojoną marchew, seler, cebulę, por, kalafior, dodać przecieru pomidorowego, soli, 1 ząbek czosnku i zalać gorącą wodą z przyprawami np. jarzynką, zmiksować i podać na gorąco do picia.

    Gołąbki jarskie: Sparzyć we wrzącej wodzie liście kapusty, wypełnić farszem jarzynowym, zawinąć liście. Gołąbki zalać niedużą ilością wody z przecierem pomidorowym, vegetą i udusić na małym gazie.

    Farsz jarzynowy: Ugotować na parze lub w osolonej wodzie jarzyny: marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę, przyprawić bazylią, solą, pieprzem, natką pietruszki i zmielić. Farsz jarzynowy można też użyć do faszerowania papryki, kabaczka, cebuli, buraków (wydrążyć ugotowany burak i dodać farsz jarzynowy i zapiec w piekarniku).
    gaspacho
    3 średnie pomidory, ogórek /10cm/, papryka czerwona, ząbek czosnku i mała cebulka /opcjonalnie/ - zmiksowac w blenderze, doprawić pieprzem.
    szpinak duszony z pomidorami
    na patelni teflonowej ułożyć posiekane świeże liście szpinaku /albo szpinak z brykietów/, na wierzch ułozyć drobno posiekanego pomidora i udusić w sosie własnym. Gdyby pomidor dał za mało soku, dodać łyżkę wody, tak mało jak to konieczne. Doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem.
    Szpinak dobrze komponuje się z kalafiorem lub brokułem, gotowanymi z wody. Szybko sie przyrządza
    ćwikła
    5-6 buraczków ugotować w mundurkach na miękko, obrać ze skórek, zetrzeć na tarku na małych dziurkach, dodać słoiczek chrzanu 'Polonaise' /tyle ile konieczne, różnie wychodzi producentowi z ostrością, nie zawsze jest taki sam/, nieco nasion kminku /dodaję takie troche potłuczone w moździerzu/, sól, pieprz, nieco octu lub soku z cytryny do smaku.Wymieszać, odstawić.
    Ostatnio edytowane przez willex ; 12-11-2014 o 19:05
    Walka o zdrowie!

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •