76Lubią to
-
Odp: "Odchudzanie to jedyna gra, w której wygrywa ten kto traci" czyli 10 kg w 3 mies
Koktajle i soki:
- seler naciowy, jabłko, pomidor
- garść lisci salaty, garść lisci szpinaku, pol zielonego ogorka, male jabłko
- brokuł,
- pokrzywa, jabłko
- grapefruit, jabłko, marchew
- dynia, marchew, jabłko
- marchew, kapusta pekińska
- marchew, kapusta pekińska, jabłko
- seler korzeń lub nać, jabłko
- ogórek, pomidor, papryka
- ogórek, jabłko, mięta
- brokuł, ogórek, seler, natka pietruchy
- burak, marchew, seler, szpinak
- imbir, marchew, ogórek, seler, natka pietruszki
Surówki:
1. Pomidor, ogórek kiszony, czerwona cebula
2. 1/2 główki kapusty czerwonej (niecałe 1,5kg), 1 duże słodkie jabłko, 1 mała cebulka, sól, pieprz, sok z cytryny
sałata lodow, kawałek papryki. Wszystko rozdrobnić, posolić i polać sokiem z cytryny.
3. Buraczki utarte z chrzanem i jabłkiem - lekko posolone i pokropione sokiem z cytryny.
4. Buraki gotuję na parze, kroję na kosteczkę, dodaję ogórka kiszonego i trochę cebulki, Do tego jabłko w kostkę i gotowe.Do sałatki z buraczków dodaję majeranek i skraplam sokiem z cytryny. Odnośnie buraczków - gotuję je w całości to dlatego że jak są miękkie łatwiej je pokroić
5. Marchewki (2-4), czarna rzepa (1 cała lub połówka, zależnie od wielkości) - poszatkowane lub starte na tarce, do tego dużo posiekanego koperku, sól i sok z cytryny. Ostatnio dodaję też jabłko - sałatka ma łagodniejszy smak.
6. Pokroić lub zetrzeć na tarce seler naciowy, dodać utarte jabłko, pokrojona zieloną pietruszkę, szczypior, ogórek kiszony
Z czerwonej kapusty można zrobić surówkę z grejpfrutem ( wg Książki E.Dąbrowskiej).
7. Czerwona kapusta duszona z jabłkiem i cebulką i cynamonem.
8. Starte buraczki z jabłkiem i białą rzodkiewką.
9. Starta marchewka z jabłkiem i białą rzodkiewką
10. Kiszona kapusta z marchewką, jabłkiem.
Zupy:
Jarzynowa: brokuły i szpinak, papryka czerwona, cebula, marchew, por, seler, pietruszka i dużo przecieru pomidorowego oraz 2 łyżeczki soli szarej z Kłodawy
Selerowa: obierz selera, pokrój na kawałki byle jakie, wystarczy na ćwiartki, 1 duża pietrucha plus garść albo i dwie pokrojonego pora. Biorę te zielone części, które ludzie zwykle wyrzucają, bo są za twarde na surówkę. Sól, pieprz, pół małej papryczki chili bez pestek.
Zmiksować i zagotować albo ugotować i zmiksować, jak kto woli.
Ogórkowa: do wrzątku dodałam potartą marchewkę, kawałek selera, 3 ogórki kiszone również potarte. Doprawiłam solą, pieprzem, dodałam liść laurowy, dolałam wody z ogórków kiszonych. Pogotowałam 10 minut. Wyszła całkiem niezła.
Pomysł na zupę: gotuję przez 15 minut pokrojone warzywa- marchewkę, pietruszkę korzeń, seler, por, cebulę, czosnek- dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Następnie odcedzam wywar i w nim przez kolejne 15 minut gotuję pokrojoną kapustę kiszoną lub pomidory lub buraczki czerwone czy botwinkę lub kalafior lub brokuły lub kapustę młodą- w zależności od tego na jaką zupę mam ochotę. Warzywa z wywaru miksuję blenderem i dodaję do zupy, przyprawiam solą i pieprzem (oczywiście wcześniej wybieram listek laurowy i ziele angielskie). Dzięki temu zupa nie jest wodnista, bardziej syci i jest dużo smaczniejsza. Polecam.
Kapuśniak: gotuję kapustę kiszoną z liściem laurowym i zielem ang. Gdy woda jest za kwaśna to odlewam i gotuję dalej z przyprawą do dan z kapusty
Cebulowa: ugotować jarzynki w wodzie dodać cebulę pokrojana w półkola wg uznania doprawic solą ziołowa. Posypać natka pietruszki lub koperkiem.
Jarzynowa: Cebulka (2-3) czosnek (4-5 ząbków) papryka czerwona (1) papryka zółta (1) kabaczek (1 duzawy) sok pomidorowy (1 l) koncentrat pomidorowy kalafior papryczka chili swieza (opcjonalnie) Cebulke z czosnkiem kroimy drobno i podsmazamy na beztluszczowej patelni, jak juz bedzie gotowa, dodajemy drobo pokrojona papryke. 'Smazymy' jeszcze kilka minut. W tym czasie w duzym garnku wlewamy 1/3 wody i wrzucamy pokrojonego w kosteczke kabaczka. Dorzucamy do tego podsmazona papryke z cebulka, dolewamy sok pomidorowy i koncentrat. Gotujemy do zagotowania. Dodajemy przyprawy wedlug uznania: u mnie to bazylia, oregano, chili, sambal, ziola prowansalskie. Kalfior dzielimy na malutenkie rozyczki, myjemy i dorzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut, zeby byl al dente.
Jarzynowa z kalafiorem: marchew, pietruszka, seler, por, kalafior, cebula, sól kamienna, koperek, czosnek
Przepisy z Vittaliii i innego forum o WO
Ostatnio edytowane przez willex ; 12-11-2014 o 19:07
Walka o zdrowie!

Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki