Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Kulinarne przepisy niezaapominajki

  1. #1
    niezapominajka19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie Kulinarne przepisy niezaapominajki

    Od dzisiaj postanowiłam serwować wam moim zdaniem dobre przepisy na jedzonko

    1. Zupka kapuściana wariant podstawowy
    Składniki :
    duża głowka białej kapusty,
    2 papryki ( czerwona i zielona)
    nieduży seler naciowy
    6 cebul dymek
    por
    3 ząbki czosnku
    duza puszka koncentratu pomidorowego
    2 kostki bulionu warzywnego
    sól
    bazylia
    tymianek
    oregano
    koperek
    pietruszka
    pieprz do smaku

    Kapustę drobno poszatkować , paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobne paseczki . Cebulę i por pokroić w krążki , seler w kostkę . Czosnek rozgnieść na prasce. Pokrojone warzywa dac do dużego garnka, zalać wodą . Po zagotowaniu doda c kostki bulionu. Gotowac tak długo, aż warzywa będą miękkie . Doprawić ziołami, solą i pieprzem oraz dodac koncentrat.

  2. #2
    niezapominajka19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    wariant francuski - z kurkami

    cebula
    2 ząbki czosnku
    2 małe ziemniaki
    2 srednie marchwie
    2 łodygi selera naciowego
    mała główka białej kapusty
    kilka pomidorów
    3 szklanki ( 300 g ) kurek
    pół pęczka pietruszki
    pół litra bulionu warzywnego
    łyżeczka tymianku
    szczypta ziela angielskiego
    szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
    łyżka oleju
    sół
    pieprz


    cebulę i czosnek drobno posiekać , ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę , obrane ze skórki pomidory i kapustę pokroić .
    Umyte i osuszone kurki pokroić w paski. zagotować bulion, dodać cebule i czosnek. Gotowa c 10 minut. Dodać ziemniaki, marchew, selera i przyperawy.Gotować kolejne 7 minut. Następnie dołożyć kapuste i gotowa c aż warzywa będą miękkie . podsmażyć na oleju grzyby i wrzucić do zupy z pomidorami. Podgotować 5 minut

  3. #3
    Awatar op
    op
    op jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Wolbrom
    Posty
    134

    Domyślnie Re: Kulinarne przepisy niezaapominajki

    Cytat Zamieszczone przez niezapominajka19
    Od dzisiaj postanowiłam serwować wam moim zdaniem dobre przepisy na jedzonko ...
    niezapominajko19 czy będą następne przepisy

    te 2 już przetestowałam i czekam na następne z niecierpliwością

    POZDRAWIAM
    op

  4. #4
    niezapominajka19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie Zupa z cukinii z pieczarkami

    Zupa z cukinii z pieczarkami

    Porcja dla 4 osób. Czas przygotowania - około 40 minut.
    4 cukinie
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    150 g pieczarek ( tylko kapelusze)
    sok z cytryny
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 litr wywaru warzywnego
    2 gałązki estragonu
    pieprz
    sól

    umyć cukinie, odciać końce, a miąższ pokroić na drobne kawałki. Obrac cebulę i pokroić w drobną kostkę . Obrać czosnek. Umyć pieczarki i pokroić na cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny

    Rozgrzać w garnku oliwę z oliwek, poddusić na niej cebulę . Dodac cukinię i czosnek , przykryc pokrywką , dusić około 5 minut

    całosć zmiksować i wlać do garnka. Dodać wywar warzywny i gałążki estragonu. Przyprawić zupę solą oraz pieprzem i jeszcze raz zagotować
    Grzyby smażyc przez kilka minut na teflonowej patelni. Wyjąć z zupy gałązki estragonu i dodac pieczarki.

  5. #5
    niezapominajka19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Cytrynowa fasolka z pieczarkami

    Składniki na 4 porcje

    750 g zielonej fasolki szparagowej umytej z obciętymi końcami
    2 łyżki masła
    250 g świeżych pieczarek oczyszczonych i pokrojonych w plastry.
    skórka i sok z cytryny
    sól i pieprz

    Włożyć fasolkę do wrzącej i osolonej wody i gotować przez 10 minut. Ostudzić pod zimną bieżąca woda , odcedzić i odstawić . Rozgrzać masło na patelni , włożyć pieczarki i podsmazyć 3 minuty nie mieszając. Dobrze przyprawić solą i pieprzem , dokładnie wymieszać . Smażyć przez nastepne 2 minuty. Dodać fasolke , skórkę i sok z cytryny , przykryć i dusić przez 3 minuty.

    1 porcja zawiera 129 kcal, 16 g węglowodanów, 5 g białka, 5 g tłuszczu i 2,2 g błonnika

  6. #6
    niezapominajka19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Surówka z kapusty pekińskiej


    Składniki:
    1 1/2 kg kapusty pekińskiej
    1 duża marchewka
    1 duża pietruszka
    1 opakowanie sosu koperkowego w proszku
    pieprz
    sól
    wegeta
    zielona pietruszka



    Sposób wykonania:
    Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu.

    Kapustę, marchewkę i pietruszkę przełożyć do miski, wlać sos koperkowy i wymieszać. Doprawić do smaku.

  7. #7
    niezapominajka19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Omlet hiszpański

    1 łyżka oleju
    2 cebule obrane i pokrojone w plasterki
    ząbek czosnku rozgnieciony i posiekany
    2 pomidory pokrojone w kostkę
    1 czerwona papryka pokrojona w cienkie plasterki
    1 łyzka posiekanego szczypiorku
    8 jaj
    1 łyżka masła
    szczypta papryki
    sól
    pieprz

    rozgrzać olej na dużej patelni teflonowej . Włożyc cebulę i smażyc przez 4 - 5 minut na średnim ogniu. raz zamieszać .

    Dodać czosnek, pomidory i czerwoną paprykę . Przyprawic papryką , solą i pieprzem, smażyc przez następne 5 minut.

    Posypać szczypiorkiem i smażyc przez 1 minutę . Ostawic i trzymac w cieple.

    Wbić jaja do miseczki, roztrzepać widelcem i przyprawić . Rozgrzać masło na drugiej patelni. wlac jaja i smażyc przez 1 minutę na dużym ogniu.
    Szybko przemieszać jaja i smażyc jeszcze 2 minuty.
    Włozyć warzywa na omlet i zapiekac jeszcze 2 minuty.


    1 porcja ma 281 kcal, 9 g węglowodanów, 14 g białka, 21 g tłuszczu 1,5 g błonnika

  8. #8
    niezapominajka19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Sezamowy banan

    1duży banan
    łyżeczka sezamu
    łyzeczka miodu

    banana pokroić w plastry. Podpiec na patelni teflonowej. Później podpiec ziarna sezamu. Banana posypac sezamem i polac moidem.
    Proste wykonanie, a smak rewelacyjny

  9. #9
    niezapominajka19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia, ile to moze miec kalorii, ale wystarczy odpowiednio dobrać składniki ( chudy ser i wędlinka ), ze powinno wyjść w miare niskokaloryczne

    Jaja w kolorowym sosie

    Składniki:
    5 jaj
    puszka kukurydzy
    20 dag szynki lub innej chudej wędliny
    2 łyżki masła lub dobrej margaryny
    2 łyżki mąki
    kostka bulionowa
    pęczek natki pietruszki
    pęczek szczypiorku
    3 łyżki ostrej musztardy
    5 dag startego żółtego sera
    sól, pieprz


    Sposób wykonania:
    Jaja ugotować na twardo, włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki.
    Rozgrzany tłuszcz połączyć z mąką, rozprowadzić dwiema szklankami wody, doprawić sos kostką bulionową, solą, pieprzem i zagotować.
    Kukurydzę osączyć, szynkę pokroić w paseczki, szczypiorek i pietruszkę posiekać (kilka gałązek pietruszki odłożyć).
    Zieleninę, kukurydzę oraz wędlinę i musztardę wymieszać z sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem.
    Gotowy sos przelać na półmisek, ułożyć w nim połówki jaj.
    Przybrać szczypiorkiem i gałązkami natki pietruszki.
    Tak przygotowane jaja można też posypać żółtym serem, zapiec i podawać jako gorącą przekąskę.

  10. #10
    niezapominajka19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Smakowita ozdoba stołu jak byłam mała moja mama zawsze robiła jakieś śmieszne dekoracje swiąteczne np jajka jako króliki..
    Wystarczy w poprzek przekroić jajko, położyć na talerzu na sałacie , zrobić w jajku 2 otwory i wsadzic tam np kawałeczki marchewki ( ogórka, albo np zielona cebulkę ) tak, by tworzyły uszka. Oczka zrobić można np z katchupu , jako wąsy powtykać szczypoirek tak, by jajko przypominało królika. wyglada to efektownie , ma malutko kalorii i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych.
    To samo można zrobić na słodko
    Zrobić zieloną galaretke , pociać ją w paski i położyc na talerzu, zeby przypominała trawe . Do tego ugotowana gruszka albo inny owoc z ktrego tez dekorujemy królika ( np połowa gruszki , uszka z kawałka jabłka, oczka - rodzynki, wąsy np z czekolady ). dodatkowo owoc mozna posmarować miodem i posypać kokosem....daje to efekt futerka

Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •