jeśli nie masz piekarnika, kuchenki mikrofalowej ani szybkowaru, to na chudą gotowaną rybke jest kkilka sposobów:

podgotowujesz normalnie w wodzie warzywa (jakie tam chcesz, może byc np włoszczyzna). Odcedzasz część wody (warzywa mają nie pływac w wodzie) i wyjmujesz połowę gotowanych jarzyn. Na nich układasz podzielona na cząstki rybe i przykrywasz pozostałymi jarzynami. Pod przykryciem dusisz wszystko razem na małym ogniu.

mozna tez rybę podzielic na większe kawałki (w przypadku ryb mniej kruchych) i po prostu ugotować wraz z plastrami ziemniaków i cebulą (pycha!). zalac gorąca woda i gotować jakies 15-20 minut

jeśli masz metalowe emaliowane miski, to możesz zwyczajnie ugotowac rybę na parze, czyli: stawiasz garnek z wodą na gazie, gdy woda zacznie wrzeć kładziesz na garnek miskę, do której wkładasz rybę. przykrywasz drugą miską i gotujesz do miękkości

możesz tez ugotować wywar warzywny z warzywami pokrojonymi, odlac trochę wody, gdy warzywa będa w pół miękkie i włożyc do niego rybę

mozna też zagotować ok. 5 cm wody w dużym naczyniu, które może pomieścić półmisek z rybą (np. duża brytfanna z pokrywką). Włożyć do naczynia drewniany krzyżak (może to też być głęboki talerz do góry dnem, kubek itp.) na nim postawić talerz z rybą i gotować pod przykryciem ok. 10 - 12 min., aż będzie gotowa