-
tak, ma tyle samo kalorii, bo przeciez woda, która kotlety nasiakają nie ma kalorii
-
To naprawde super,ze te produkty(ryż,makaron,kotlety sojowe)mają tyle samo kcal po ugotowaniu!!A wiecie ile tego wychodzi po ugotowaniu i jak można się tym najesc?!!Super!!Dzieki za odp.!!
-
A więc czy te 100 g.ugotowanych kotletów ma tyle samo kcal co 100 g.suchych kotletów? odowiadam na pytanie i nie zgadzam sie z madzia...juz tlumacze mam nadzieje ze mnie zrozumiesz. A wiec to jest tak ...100 gram suchego czego kolwiek ma iles kalorii np 100 gram suchego makaronu ma 300 kcal ale po ugotowaniu ten makaron pecznieje i zwieksza swa wage i powiedzmy ze jak ktos juz tu napisal makaron dwukrotnie zwieksza wage i teraz ten makaron ktory na sucho mial 100 gram po ugotowaniu ma 200 gram ale kalorii ma tyle samo czyli 300. jesli zas tego ugotowanego wezmiemy na przyklad polowe czyli powiedzmy 100 gram tego ugotowanego to juz nie odpowiada 100 gramom suchego tylko polowie. wiec proste i logiczne ze 100 gram ugotowanego makaronu nie ma tyle samo kalorii co 100 gram suchego tylko mniej. Zakladajac ze to co wyzej pisalam zeby Ci zobrazowac sytuacje jest prawda i 100 gram suchego ma po ugotowaniu 200 gram ale dalej 300 kcal to 100 gram po ugotowaniu odpowieda 50 gramom suchego makaronu i ma juz tylko 150 kcal. Mam nadzieje ze jakos to zrozumiesz pozdrawiam
-
A więc z tym makaronem to tak:
założenie: --> 100g suchego = 300kcal
po ugotowaniu jest go--> 200g = 300kcal dlaczego
Odp. =>> makaron (300kcal) + woda (0kcal.) = 300 kcal.
Możesz to sobie przetłumaczyc tak, że kcal nie biorą się z powietrza.
-
aha,czyli jezeli chce zjesc 100g makaronu, to tylez suchego wsypuje do gara, i za 100g suchego licze kalorie, a to ile gram wyjdzie po ugotowaniu to mnie nie interesuje tak? bo kalorie sie nie zmieniaja? ja ciemna jestem wiec mi to po chlopsku trzeba ) ale chyba zaczynam rozumowac i tak samo z ryzem, kasza itd jest tak?
-
Tak bo na opakowaniu masz napisane 100g suchego produktu ma... ale + NIC (czyli woda) = tyle samo.
Ładnie obrazuje to to:
Ryż brązowy suchy 100g=357k
-=- -=- gotowany 100g=143k
A to dlatego bo suchy jest lżejszy a po ugotowaniu nie zmienia się jego kalorycznosc tylko objętosc.....i dlatego ugotowany ma mniej bo żeby wyszło 100g ugotowanego trzeba wsypac mniej niż 100g suchego. Mam nadzieje ze już wszystko jasne i smacznego.
Polecam ryż brązowy naturalny Kupca 100g=322k, albo makaron Fit Lubelli 100g=319k. Jeszcze nie odkryłam mniej kalorycznych i pyyyszniejszych i oczywiście zdrowych
-
Dziewczyny!Ja juz nie wiem jak to jest z tym naprawde.
Chodzi mi o taką rzecz:czy makaron rzeczywiscie tuczy??
Oczywiscie nie chodzi mi tutaj o zjadanie ton makaronu,ale normalne porcje(np.100 g.) i nie z tłustymi zawiesistymi sosami(np.z serkiem białym).
Spotkalam sie z tyloma przeroznymi opiniam na ten temat,ze nie mam pojecia jak to jest faktycznie z tym makaronem.Jedni mowia,ze organizm na strawienie makaronu zużywa wiecej energii.
Co o tym myslicie,jakie jest wasze zdanie na ten temat?
-
makaron chyba nie jest tluczacy;p tzn jeslt jesli jemy go z tlustymi sosami itp
-
Dziewczyny,a co wy sadzicie?Czy makaron tuczy?
Prosze,napiszcie wasze opinie na ten temat.
-
makaron np. z warzywami nie tuczy ...tylko w połączeniu z sosem/oliwą/serem zoltym lub białym
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki