-
ponawiam pytanie o agar-agar:ile on ma kalorii?wie ktos?bo w ksiazecvzce kaloryctznej ktora mam napisane jest 0 a na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] jest ponad 200 a to lekka roznica jest chyba zostane przy zelatynie:P chociaz wiem ile kalorii...ale agar juz kupilam pomocy...
-
mnie sie wydaje, ze 0kcal lub bardzo malo ma po porostu taki swiezy wodorost, natomiast ta druga wartosc dotyczy tego, o czym wlasnie chyba mowimy, czyli jakiegos takiego sproszkowanego wodorostu czy jak to tam sie te zelujaca substancje wytwarza
-
ja nie rozumiem...jak cos ma 0 kcal to czemu sproszkowane ma 340??;( boze czarna magia;(
-
Chciałam się zapytać ile kalorii ma makaron razowy. Kupiłam taki, ale nie ma napisane na opakowaniu. Chyba trochę mniej niż zwykły??
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
-
moj makaron ma 335 kcal
-
dzięki za inormacię
-
alzacki chleb cebulwy- 274kcal/100g
------------------------------------------------------------------------------------------------
a co do sernika to rozna kalorycznosc wynika z roznego skladu. Kazdy robi serniczek z innego przepsu. Np:
Sernik na zimno ,truskawkowy
Składniki:
2/3 kostki masła (140g)
2 opakowania maślanych herbatników (200g)
300g twarożku homogenizowanego
2 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 torebka migdałów
ponad 1/2kg truskawek
2 pojemniczki śmietanki kremówki
listki melisy
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie zagęstnika do śmietany
1/2 torebki galaretki truskawkowej
1/2 szklanki soku jabłkowego.
Sposób przygotowania:
Masło stop na patelni,ostudź.Herbatniki rozkrusz,wymieszaj z płynnym masłem.
Gotową masę wlej na dno tortownicy.Twarożek zmiksuj na gładką masę z mlekiem i cukrem pudrem,rozsmaruj na pokruszonych herbatnikach.Posyp migdałami zielonymi razem ze skurką,schłodz w lodówce.Kilka truskawek odłuż do dekoracji, pozostałe pokrój na połówki lub ćwiartki.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego i zagęstnika.Pokrojone truskawki ułóż na przygotowanym spodzie,posmaruj grubą warstwą bitej śmietany.Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu,zastępując wodę sokiem jabłkowym.
Cienką strużką przestudzonej galaretki polej tort tak,by powstał kolorowy wzorek.Wstaw na 8 godzin do lodówki.Przed podaniem udekoruj ciasto pozostałymi truskawkami i listkami melisy.
Uwagi:
Liczba porcji: 16
Przygotowani: ok.50 minut
Cena porcji: 0,60 zł
Kcal w porcji: ok. 360
Tłuszcz w porcji: ok.30g
ale ile jedna porcja wazy-nie mam pojęcia...
Inny przepis:
SERNICZEK NA ZIMNO
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
OCZEKIWANIE: 1 godz.
PORCJA: 210 kcal
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
2 duże serki waniliowe (60 dag)
cukier waniliowy
galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa
3 łyżki żelatyny instant
30 dag malin
5 brzoskwiń
20 dag podłużnych biszkoptów
Galaretkę rozpuścić mieszając w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić. Owoce opłukać. Brzoskwinie sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, zmiksować z serkami i cukrem waniliowym. Dodać maliny i brzoskwinie, wymieszać.
Podłużną formę wyłożyć folią, nałożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć biszkopty, zalać je tężejącą galaretką. Sernik wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
i jeszcze inny:
Tęczowy sernik na zimno
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 5 godzin
Porcja: 600 kcal
Składniki na 16 porcji
6 opakowań (po 25 dag) serka homogenizowanego
5 żółtek
1/2 kg masła
3 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki soku grejpfrutowego
po 1 torebce galaretki: agrestowej, pomarańczowej, wiśniowej, cytrynowej
Żelatynę rozpuścić w gorącym soku. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając po 1 szklance wody na torebkę proszku.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać serki homogenizowane, zmiksować na jednolitą masę.
Masę serową podzielić na 5 części. Jedną część wymieszać z żelatyną, nałożyć do dużej misy, wstawić do lodówki na godzinę.
Pozostałe galaretki miksować z porcjami masy tuż przed nałożeniem do tortownicy. Każdą kolejną warstwę kłaść po zastygnięciu poprzedniej, schładzać.
Jak widac roznice są znaczne...
-
O rety...różnice sa na prawde niesamowite...Ja robię sernik z serkow homogenizowanych - gdyby na przykład użyć takiego Mackowego (60kcal/100g) to chyba wyszło by calkiem dietetycznie
-
i do tego galaretka be cukru, tak, zgadza się. sernik na zimno, jesli sie go zrobi w odpowiedni sposób może byc bardzo mało kaloryczny. Nawet dietetyczka mi polecała
-
a ja mam takie pytanko..Gdzie kupujecie ten ser Mackowy? jeszcze nigdzie go nie widzialam...
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki