Orkisz to rodzaj pszenicy lub jęczmieniaZamieszczone przez olcieek
"Orkisz spożywany był już w czasach rzymskich - był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Posiada właściwości krwiotrwórcze, budujące mięśnie i rozweselające. Jest pomocny podczas zmęczenia, zapobiega zmniejszeniu wydolności organizmu. Stosowany przy alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, dusznicy bolesnej ze strony serca i układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Kleik z orkiszu jest dobry dla chorych na cukrzycę, poniewaz zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, oraz zwiększa tempo przemiany materii. Jest to wysokowartościowy gatunek zboża, odporny na niekorzystne warunki pogodowe i choroby. Mocna łuska skutecznie zabezpiecza przed skażeniem zanieczyszczeniami z atmosfery. Ma łagodny, przyjemny smak. Spożywa sie go w postaci kaszy, kleiku, wypieków (mąka orkiszowa)."
Ja bym policzyła jak żytni
Zakładki