Strona 52 z 506 PierwszyPierwszy ... 2 42 50 51 52 53 54 62 102 152 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 5051

Wątek: Ile to ma kcal? Masz wątpliwości, pytania pisz TUTAJ!

  1. #511
    Awatar miss90
    miss90 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    28-12-2005
    Mieszka w
    Imielin
    Posty
    12

    Domyślnie

    po pierwsze nie znam sie na tych obliczeniach.. a po drugie to nie wiem ile tych ciastek było bo nie tylko ja zjadłam ciastka moi rodzice też zjedli

  2. #512
    xixatushka69 Guest

    Domyślnie

    ja zawsze liczę malutkie ciastko lub cukierek - 50 kcal, choć tak ogólnie nie liczę kalorii, bo się nie odchudzam, ale staram się opanować po np. 4 cukierkach

  3. #513
    amandi jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    27-02-2008
    Posty
    21

    Domyślnie

    miss90 może policz jak ciastko maślane 10g - 47,7kcal, czyli tak jak napisała xixatushka69 - ok.50kcal

  4. #514
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    miss90, ale co tu sie znac na obliczeniach? no ja nie rozumiem problemu tak szczerze mówiąc:

    mąka 1600 kcal
    cukier 200 kcal
    maslo (zalezy jakie) ok. 500 kcal
    kakao + kawa 95 kcal
    jajko 90 kcal
    kefir 15 kcal

    razem: 2500 kcal

    Mort, o mirunie pierwsze slysze, dlatego nie wiem ile ma kalorii

    xixatushka69, bankowo nie zaszkodzi - polecam

    amandi, kazda czekoladka Merci ma inną kaloryczność, ale średnio jedna ma ok. 60 kcal

  5. #515
    Awatar miss90
    miss90 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    28-12-2005
    Mieszka w
    Imielin
    Posty
    12

    Domyślnie

    no poprostu nie znam :P nigdy nie wiem ile mam np. liczyć za zjedzenie np. pół kefiru jak ileś tam gramów ma ileś tam kcal :P
    łoo 2500 kcal ja zjadłam naszczęscie tylko (aż ) 7 ciastek

  6. #516
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    nie wiem ile kalorii zjadłas, bo nie napisalas ile W SUMIE ciastek ci wyszło. musisz teraz podzielić 2500 kcal przez ilośc upieczonych ciastek i otrzymana sumę pomnożyc razy 7, jeśli chcesz wiedziec ile rzeczywiście zjadlaś kalorii


    a liczy sie np tak:

    jesli 100 g mąki krupczatki ma 320 kcal, to 2,5 szklanki mają 320 kcal x 5 = 1600 kcal

    a dlaczego x 5? Bo 2,5 szklanki to 500 gram mąki

  7. #517
    cheerli jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-10-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Wiecie może ile kcal ma lasagne??
    Bo nigdzie nie mogę znaleźć, aha i jeszcze kluski kładzione

  8. #518
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    znalazłam takie cuś:

    lasagne (średnia porcja) 650 kcal

    ale nie wiem, czy to Lasagne mięsna czy szpinakowa

    Lasagne z kurczakiem

    Składniki:
    455 g filetów z udek kurczaka
    sól i pieprz
    1 1/2 szklanki sosu pomidorowego
    225 g gotowych płatów lasagne
    85 g pokrojonych w plasterki pieczarek
    Polewa
    225 g sera ricotta
    200 ml naturalnego jogurtu
    2 łyżki startego sera romano lub parmezanu
    szczypta gałki muszkatołowej
    2 lekko rozkłócone jajka
    Sposób przygotowania:
    1 Zawinąć filety w folię i dokładnie pobić tłuczkiem.
    Przyprawić solą i pieprzem.
    2 Natłuścić olejem formę do lasagne lub naczynie żaroodporne.
    Na dno wlać cienką warstwę sosu.
    W naczyniu z wodą namoczyć 3—4 płaty lasagne, ułożyć na dnie formy.
    Obficie polać sosem.
    Następnie nałożyć warstwę filetów, a na nich warstwę pieczarek.
    Namoczyć w wodzie kolejne 4 płaty lasagne i ułożyć je na pieczarkach.
    Polać resztą sosu.
    3 Połączyć wszystkie składniki polewy i polać nią lasagne.
    Zetrzeć kawałek parmezanu i posypać nim potrawę, obłożyć wiórkami masła.
    Piec w nagrzanym piekarniku 35—40 minut.
    4 Przed podaniem pozostawić na 10 minut, aby potrawa wchłonęła cały sos.
    Uwagi:

    Piec w temperaturze 180°C,
    Porcje: 6
    Przygotowanie: 20 min
    Pieczenie: 40 min
    Kalorie: 382 kcal
    Tłuszcz: 4,5 g

    Lasagne pieczarkowa

    Składniki:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    900 g cienko pokrojonych pieczarek
    5—6 łyżek posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka świeżego oregano lub 1/4 łyżeczki suszonego
    sól i czarny pieprz
    225 g świeżego ciasta makaronowego lub 6-8 suchych płatów 155 g świeżo startego parmezanu
    Sos beszamelowy
    55 g masła
    1 drobno posiekana mała cebula
    4 łyżki mąki
    4 szklanki gorącego mleka
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1 duże żółtko
    Sposób przygotowania:
    1 Przygotowujemy sos: rozpuszczamy masło w dużym rondlu i na średnim ogniu podsmażamy cebulę przez 5 min, aż będzie miękka.
    Wsypujemy mąkę i smażymy 1 min, ciągle mieszając.
    Zdejmujemy garnek z ognia i stopniowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając.
    Stawiamy garnek z powrotem na ogniu i — nie przestając mieszać gotujemy — aż sos zgęstnieje.
    Dodajemy sól i pieprz.
    Zmniejszamy płomień i gotujemy przez następne 10 min.
    2 Rozmącamy jajko w niewielkiej misce.
    Hartujemy odrobiną gorącego sosu i wlewamy do garnka, mieszając, by jajko się nie zważyło.
    Gotujemy przez 30 sek., mieszając.
    Zdejmujemy garnek z ognia, utrzymujemy go w cieple, żeby nie powstał kożuch.
    3 Przygotowujemy lasagne: podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, smażymy przez chwilę.
    Następnie dodajemy grzyby, zwiększamy płomień i smażymy, aż będą złote.
    Dodajemy zioła.
    Zmniejszamy płomień i smażymy 10 min, aż prawie cały płyn wyparuje.
    Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy.
    4 Rozgrzewamy piekarnik.
    Wykładamy wysmarowaną blachę (20 cm x 25 cm) 1/3 ciasta.
    Wykładamy 1/3 masy grzybowej, polewamy 1/3 sosu i posypujemy 1/3 sera.
    Powtarzamy te czynności dwukrotnie.
    Pieczemy 25—30 min, aż ser będzie złoty.
    Uwagi:

    Piec w temperaturze: 200°C
    Porcje: 6
    Przygotowanie: 35 min
    Pieczenie: 1 godz.
    Kalorie: 566 kcal
    Tłuszcz: 14 g

    Produit Quantitäit Kalorien Joule
    Lasagne 100 100 418
    Total: 100 418

    Lasagne ze szpinakiem i serami

    Składniki
    500 g makaronu lasagne (płaty)
    2½ szklanki świeżego szpinaku
    sól
    czarny pieprz
    4 łyżki roztopionego masła
    3 łyżki startego na tarce o dużych otworach sera gruyère
    3 łyżki startego parmezanu
    1 szklanka sera ricotta
    ½ szklanki crème fraîche
    świeżo starta gałka muszkatołowa

    Nagrzewamy piekarnik. Szpinak opłukujemy i mokry wkładamy do rondla. Przykrywamy i podgrzewamy 5 min. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą, odciskamy jej nadmiar, drobno siekamy.
    Gotujemy płaty lasagne w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente, odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Odrobiną masła natłuszczamy żaroodporną formę o wymiarach 20x30 cm.
    W misce łączymy szpinak, sery, crème fraîche, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na dnie formy układamy warstwę płatów lasagne i rozsmarowujemy 3 łyżki sosu szpinakowego. Powtarzamy czynności, do zużycia makaronu; układamy najwyżej 6 warstw. Ostatnią smarujemy resztą sosu szpinakowego , polewamy resztą masła i zapiekamy 20-30 minut, aż powierzchnia się zarumieni.

    1373 kcal

    Zielone lasagne po bolońsku
    Składniki
    12 zielonych płatów lasagne
    150 g mozarelli
    100 g startego parmezanu
    50 g masła
    Ragoût:
    100 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
    500 g mielonej wołowiny
    750 g pomidorów
    pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
    szklanka bulionu
    2 łyżki oliwy
    marchewka
    łodyga selera naciowego
    2 cebule
    ząbek czosnku
    majeranek
    gałka muszkatołowa
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz
    Sos beszamelowy:
    80 g masła
    80 g mąki
    litr mleka
    gałka muszkatołowa
    pieprz
    sól
    Marchewkę kroimy w drobną kostkę, a seler w plasterki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy i razem z selerem obsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso, smażymy kilka minut, mieszając. Wlewamy wino, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 40 min. na wolnym ogniu.
    Przyprawiamy ragoût solą, pieprzem i gałką. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę i ciągle mieszając, rozprowadzamy ją z zimnym mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż beszamel zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Płaty lasagne krótko obgotowujemy w dużej ilości wody. Formę do zapiekania smarujemy masłem, przykrywamy cienką warstwą ragoût bolońskiego, układamy płaty makaronowe, polewamy beszamelem, posypujemy plasterkami mozarelli i parmezanem. Tak samo układamy kolejne dwie warstwy. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty makaronowe polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy około 30 min w temperaturze 200°C.

    2562 kcal

    Lasagne z ricottą i mozarellą
    Składniki
    12 płatów lasagne
    200 g ricotty
    250 g mozzarelli
    100 g startego parmezanu
    100 g szynki
    cebula
    10 listków bazylii
    łyżka masła
    pieprz
    sól
    Sos beszamelowy:
    40 g masła
    40 g mąki
    półtorej szklanki mleka
    gałka muszkatołowa
    pieprz
    sól
    Sos pomidorowy:
    Pół litra pomidorów w zalewie
    Posiekana cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    10 listków bazylii
    suszony strączek papryczki chilli
    cukier
    sól
    Przygotowujemy sos pomidorowy. Posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę podsmażamy na oliwie. Papryczkę wyjmujemy, a do rondelka wlewamy zmiksowane pomidory. Gotujemy krótko na małym ogniu, dodajemy posiekaną bazylię, cukier i sól. Przyrządzamy sos beszamelowy.
    Płaty makaronu gotujemy w dużej ilości osolonej wody, ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową i rozkładamy na czystych, wilgotnych ściereczkach. Podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy pokrojoną w paski szynkę, chwilę smażymy. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach, rozgniatamy widelcem, mieszamy z ricottą i połową parmezanu, cebulą, szynką i pokrojoną w paski bazylią. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
    Pośrodku każdego płata kładziemy gruby wałek nadzienia, zostawiając wolny margines (2-3 cm). Zwijamy rulony wzdłuż, wolne brzegi zawijamy pod spód. Układamy cannelloni w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przykrywamy beszamelem, skrapiamy sosem pomidorowym, posypujemy pozostałym parmezanem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i zapiekamy 20-30 min w temperaturze 180-200°C. Podajemy z pozostałym sosem pomidorowym.

    3921 kcal

    Lasagne ze szpinakiem i serami
    Składniki

    500 g makaronu lasagne (płaty)
    2½ szklanki świeżego szpinaku
    sól
    czarny pieprz
    4 łyżki roztopionego masła
    3 łyżki startego na tarce o dużych otworach sera gruyère
    3 łyżki startego parmezanu
    1 szklanka sera ricotta
    ½ szklanki crème fraîche
    świeżo starta gałka muszkatołowa
    Nagrzewamy piekarnik. Szpinak opłukujemy i mokry wkładamy do rondla. Przykrywamy i podgrzewamy 5 min. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą, odciskamy jej nadmiar, drobno siekamy
    Gotujemy płaty lasagne w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente, odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Odrobiną masła natłuszczamy żaroodporną formę o wymiarach 20x30 cm.
    W misce łączymy szpinak, sery, crème fraîche, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na dnie formy układamy warstwę płatów lasagne i rozsmarowujemy 3 łyżki sosu szpinakowego. Powtarzamy czynności, do zużycia makaronu; układamy najwyżej 6 warstw. Ostatnią smarujemy resztą sosu szpinakowego , polewamy resztą masła i zapiekamy 20-30 minut, aż powierzchnia się zarumieni

    1374 kcal

    -------------------------

    natomiast kluski kładzione: 168 kcal/100g

  9. #519
    cheerli jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-10-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    No tak, faktycznie bardzo niskokaloryczne danie

    A co do klusków to nie wiesz może ile ma jeden?
    I czy masz przepis bo może w różnych miejscach inaczej to się nazwya

  10. #520
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Lasagne to kaloryczne danie. To wiadome. Dla mnie standardowa lasagne składa się z płatów makaronowych, sosu beszamelowego, szpinaku i sera żółtego, czyli poza szpinakiem ze wszystkiego kalorycznego.

    A co do klusek kładzionych, to u mnie sie ich nie robi, ale z tego, co mi wiadomo, to składniki to: jajka, mąka, ewentualnie twaróg

    Na necie masz masę przepisów. Wpisz w google.pl "kluski kładione" albo wejdź na jakis kulinarny przepis i jest tego mnóstwo

Strona 52 z 506 PierwszyPierwszy ... 2 42 50 51 52 53 54 62 102 152 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •