-
po pierwsze nie znam sie na tych obliczeniach.. a po drugie to nie wiem ile tych ciastek było bo nie tylko ja zjadłam ciastka moi rodzice też zjedli
-
ja zawsze liczę malutkie ciastko lub cukierek - 50 kcal, choć tak ogólnie nie liczę kalorii, bo się nie odchudzam, ale staram się opanować po np. 4 cukierkach
-
miss90 może policz jak ciastko maślane 10g - 47,7kcal, czyli tak jak napisała xixatushka69 - ok.50kcal
-
miss90, ale co tu sie znac na obliczeniach? no ja nie rozumiem problemu tak szczerze mówiąc:
mąka 1600 kcal
cukier 200 kcal
maslo (zalezy jakie) ok. 500 kcal
kakao + kawa 95 kcal
jajko 90 kcal
kefir 15 kcal
razem: 2500 kcal
Mort, o mirunie pierwsze slysze, dlatego nie wiem ile ma kalorii
xixatushka69, bankowo nie zaszkodzi - polecam
amandi, kazda czekoladka Merci ma inną kaloryczność, ale średnio jedna ma ok. 60 kcal
-
no poprostu nie znam :P nigdy nie wiem ile mam np. liczyć za zjedzenie np. pół kefiru jak ileś tam gramów ma ileś tam kcal :P
łoo 2500 kcal ja zjadłam naszczęscie tylko (aż ) 7 ciastek
-
nie wiem ile kalorii zjadłas, bo nie napisalas ile W SUMIE ciastek ci wyszło. musisz teraz podzielić 2500 kcal przez ilośc upieczonych ciastek i otrzymana sumę pomnożyc razy 7, jeśli chcesz wiedziec ile rzeczywiście zjadlaś kalorii
a liczy sie np tak:
jesli 100 g mąki krupczatki ma 320 kcal, to 2,5 szklanki mają 320 kcal x 5 = 1600 kcal
a dlaczego x 5? Bo 2,5 szklanki to 500 gram mąki
-
Wiecie może ile kcal ma lasagne??
Bo nigdzie nie mogę znaleźć, aha i jeszcze kluski kładzione
-
znalazłam takie cuś:
lasagne (średnia porcja) 650 kcal
ale nie wiem, czy to Lasagne mięsna czy szpinakowa
Lasagne z kurczakiem
Składniki:
455 g filetów z udek kurczaka
sól i pieprz
1 1/2 szklanki sosu pomidorowego
225 g gotowych płatów lasagne
85 g pokrojonych w plasterki pieczarek
Polewa
225 g sera ricotta
200 ml naturalnego jogurtu
2 łyżki startego sera romano lub parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
2 lekko rozkłócone jajka
Sposób przygotowania:
1 Zawinąć filety w folię i dokładnie pobić tłuczkiem.
Przyprawić solą i pieprzem.
2 Natłuścić olejem formę do lasagne lub naczynie żaroodporne.
Na dno wlać cienką warstwę sosu.
W naczyniu z wodą namoczyć 34 płaty lasagne, ułożyć na dnie formy.
Obficie polać sosem.
Następnie nałożyć warstwę filetów, a na nich warstwę pieczarek.
Namoczyć w wodzie kolejne 4 płaty lasagne i ułożyć je na pieczarkach.
Polać resztą sosu.
3 Połączyć wszystkie składniki polewy i polać nią lasagne.
Zetrzeć kawałek parmezanu i posypać nim potrawę, obłożyć wiórkami masła.
Piec w nagrzanym piekarniku 3540 minut.
4 Przed podaniem pozostawić na 10 minut, aby potrawa wchłonęła cały sos.
Uwagi:
Piec w temperaturze 180°C,
Porcje: 6
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 40 min
Kalorie: 382 kcal
Tłuszcz: 4,5 g
Lasagne pieczarkowa
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 zmiażdżone ząbki czosnku
900 g cienko pokrojonych pieczarek
56 łyżek posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka świeżego oregano lub 1/4 łyżeczki suszonego
sól i czarny pieprz
225 g świeżego ciasta makaronowego lub 6-8 suchych płatów 155 g świeżo startego parmezanu
Sos beszamelowy
55 g masła
1 drobno posiekana mała cebula
4 łyżki mąki
4 szklanki gorącego mleka
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 duże żółtko
Sposób przygotowania:
1 Przygotowujemy sos: rozpuszczamy masło w dużym rondlu i na średnim ogniu podsmażamy cebulę przez 5 min, aż będzie miękka.
Wsypujemy mąkę i smażymy 1 min, ciągle mieszając.
Zdejmujemy garnek z ognia i stopniowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając.
Stawiamy garnek z powrotem na ogniu i nie przestając mieszać gotujemy aż sos zgęstnieje.
Dodajemy sól i pieprz.
Zmniejszamy płomień i gotujemy przez następne 10 min.
2 Rozmącamy jajko w niewielkiej misce.
Hartujemy odrobiną gorącego sosu i wlewamy do garnka, mieszając, by jajko się nie zważyło.
Gotujemy przez 30 sek., mieszając.
Zdejmujemy garnek z ognia, utrzymujemy go w cieple, żeby nie powstał kożuch.
3 Przygotowujemy lasagne: podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, smażymy przez chwilę.
Następnie dodajemy grzyby, zwiększamy płomień i smażymy, aż będą złote.
Dodajemy zioła.
Zmniejszamy płomień i smażymy 10 min, aż prawie cały płyn wyparuje.
Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy.
4 Rozgrzewamy piekarnik.
Wykładamy wysmarowaną blachę (20 cm x 25 cm) 1/3 ciasta.
Wykładamy 1/3 masy grzybowej, polewamy 1/3 sosu i posypujemy 1/3 sera.
Powtarzamy te czynności dwukrotnie.
Pieczemy 2530 min, aż ser będzie złoty.
Uwagi:
Piec w temperaturze: 200°C
Porcje: 6
Przygotowanie: 35 min
Pieczenie: 1 godz.
Kalorie: 566 kcal
Tłuszcz: 14 g
Produit Quantitäit Kalorien Joule
Lasagne 100 100 418
Total: 100 418
Lasagne ze szpinakiem i serami
Składniki
500 g makaronu lasagne (płaty)
2½ szklanki świeżego szpinaku
sól
czarny pieprz
4 łyżki roztopionego masła
3 łyżki startego na tarce o dużych otworach sera gruyère
3 łyżki startego parmezanu
1 szklanka sera ricotta
½ szklanki crème fraîche
świeżo starta gałka muszkatołowa
Nagrzewamy piekarnik. Szpinak opłukujemy i mokry wkładamy do rondla. Przykrywamy i podgrzewamy 5 min. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą, odciskamy jej nadmiar, drobno siekamy.
Gotujemy płaty lasagne w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente, odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Odrobiną masła natłuszczamy żaroodporną formę o wymiarach 20x30 cm.
W misce łączymy szpinak, sery, crème fraîche, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na dnie formy układamy warstwę płatów lasagne i rozsmarowujemy 3 łyżki sosu szpinakowego. Powtarzamy czynności, do zużycia makaronu; układamy najwyżej 6 warstw. Ostatnią smarujemy resztą sosu szpinakowego , polewamy resztą masła i zapiekamy 20-30 minut, aż powierzchnia się zarumieni.
1373 kcal
Zielone lasagne po bolońsku
Składniki
12 zielonych płatów lasagne
150 g mozarelli
100 g startego parmezanu
50 g masła
Ragoût:
100 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
500 g mielonej wołowiny
750 g pomidorów
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
szklanka bulionu
2 łyżki oliwy
marchewka
łodyga selera naciowego
2 cebule
ząbek czosnku
majeranek
gałka muszkatołowa
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Sos beszamelowy:
80 g masła
80 g mąki
litr mleka
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
Marchewkę kroimy w drobną kostkę, a seler w plasterki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy i razem z selerem obsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso, smażymy kilka minut, mieszając. Wlewamy wino, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 40 min. na wolnym ogniu.
Przyprawiamy ragoût solą, pieprzem i gałką. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę i ciągle mieszając, rozprowadzamy ją z zimnym mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż beszamel zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Płaty lasagne krótko obgotowujemy w dużej ilości wody. Formę do zapiekania smarujemy masłem, przykrywamy cienką warstwą ragoût bolońskiego, układamy płaty makaronowe, polewamy beszamelem, posypujemy plasterkami mozarelli i parmezanem. Tak samo układamy kolejne dwie warstwy. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty makaronowe polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy około 30 min w temperaturze 200°C.
2562 kcal
Lasagne z ricottą i mozarellą
Składniki
12 płatów lasagne
200 g ricotty
250 g mozzarelli
100 g startego parmezanu
100 g szynki
cebula
10 listków bazylii
łyżka masła
pieprz
sól
Sos beszamelowy:
40 g masła
40 g mąki
półtorej szklanki mleka
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
Sos pomidorowy:
Pół litra pomidorów w zalewie
Posiekana cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
10 listków bazylii
suszony strączek papryczki chilli
cukier
sól
Przygotowujemy sos pomidorowy. Posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę podsmażamy na oliwie. Papryczkę wyjmujemy, a do rondelka wlewamy zmiksowane pomidory. Gotujemy krótko na małym ogniu, dodajemy posiekaną bazylię, cukier i sól. Przyrządzamy sos beszamelowy.
Płaty makaronu gotujemy w dużej ilości osolonej wody, ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową i rozkładamy na czystych, wilgotnych ściereczkach. Podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy pokrojoną w paski szynkę, chwilę smażymy. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach, rozgniatamy widelcem, mieszamy z ricottą i połową parmezanu, cebulą, szynką i pokrojoną w paski bazylią. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Pośrodku każdego płata kładziemy gruby wałek nadzienia, zostawiając wolny margines (2-3 cm). Zwijamy rulony wzdłuż, wolne brzegi zawijamy pod spód. Układamy cannelloni w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przykrywamy beszamelem, skrapiamy sosem pomidorowym, posypujemy pozostałym parmezanem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i zapiekamy 20-30 min w temperaturze 180-200°C. Podajemy z pozostałym sosem pomidorowym.
3921 kcal
Lasagne ze szpinakiem i serami
Składniki
500 g makaronu lasagne (płaty)
2½ szklanki świeżego szpinaku
sól
czarny pieprz
4 łyżki roztopionego masła
3 łyżki startego na tarce o dużych otworach sera gruyère
3 łyżki startego parmezanu
1 szklanka sera ricotta
½ szklanki crème fraîche
świeżo starta gałka muszkatołowa
Nagrzewamy piekarnik. Szpinak opłukujemy i mokry wkładamy do rondla. Przykrywamy i podgrzewamy 5 min. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą, odciskamy jej nadmiar, drobno siekamy
Gotujemy płaty lasagne w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente, odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Odrobiną masła natłuszczamy żaroodporną formę o wymiarach 20x30 cm.
W misce łączymy szpinak, sery, crème fraîche, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na dnie formy układamy warstwę płatów lasagne i rozsmarowujemy 3 łyżki sosu szpinakowego. Powtarzamy czynności, do zużycia makaronu; układamy najwyżej 6 warstw. Ostatnią smarujemy resztą sosu szpinakowego , polewamy resztą masła i zapiekamy 20-30 minut, aż powierzchnia się zarumieni
1374 kcal
-------------------------
natomiast kluski kładzione: 168 kcal/100g
-
No tak, faktycznie bardzo niskokaloryczne danie
A co do klusków to nie wiesz może ile ma jeden?
I czy masz przepis bo może w różnych miejscach inaczej to się nazwya
-
Lasagne to kaloryczne danie. To wiadome. Dla mnie standardowa lasagne składa się z płatów makaronowych, sosu beszamelowego, szpinaku i sera żółtego, czyli poza szpinakiem ze wszystkiego kalorycznego.
A co do klusek kładzionych, to u mnie sie ich nie robi, ale z tego, co mi wiadomo, to składniki to: jajka, mąka, ewentualnie twaróg
Na necie masz masę przepisów. Wpisz w google.pl "kluski kładione" albo wejdź na jakis kulinarny przepis i jest tego mnóstwo
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki