-
No to garśc obiecanych przepisów na przetwory bez cukru
PRZECIER
2 kg jabłek
Jabłka umyć, oczyścić, rozgotować jak na galaretkę,przetrzeć, masę zagotować, natychmiast wkładać do podgrzanych słoików, szczelnie zamknąć. Można dosłodzić fruktozą i dodać cynamon.
OWOCE WE WŁASNYM SOSIE
2 kg dojrzałych moreli lub brzoskwiń
Dorodne brzoskwinie lub morele włożyć na chwilę do wrzątku, przelać zimną wodą, ostrym nożem zdjąć skórkę, przekroić na pół,wyjąć pestki. Układać ciasno w wyparzonych słoikach,przeciętą częścią w dół, pasteryzować 25 minut słoiki 1/2litrowe.
Tak przygotowane owoce mają mało kalorii, można je stosować nawet w dietach.Ponadto świetnie się nadają do deserów i ciast oraz jako dodatek do białych mięs.Najlepiej w 1/2l słoikach przyrządzić oddzielnie brzoskwinie i morele
CZARNE JAGODY BEZ CUKRU
2 kg jagód
Jagody starannie przebrać, umyć, osączyć, wsypać do rondla i podgrzać na wolnym ogniu lub w ciepłym piekarniku aż puszczą sok, napełnić małe słoiki i pasteryzować ok. 20 min.
Mozna też świeże jagody ciasno ułożyć w słoiczkach i pasteryzować ok. 25 min, z tym, że podczas gotowania osiadają do połowy słoika.
Zakonserwowanych w ten sposób jagód można używać do ciast,deserów,makaronu i ryżu
W ten sposób można przygotować dowolne owoce leśne np. maliny, żurawiny,owoce dzikiego bzu itp.
POWIDŁA ŚLIWOKOWE
Dojrzałe śliwki węgierki przebrać, umyć, osączyć, usunąć ogonki i wypestkować. Wrzucuć do garnka, rozgotować pod przykryciem w małej ilości wody, kiedy owoce wypuszczą sok, odkryć garnek, dalej gotować na słabym ogniu, często mieszając ok. 1/2 godziny, odstawić na kilkanaście godzin.Powtarzac gotowanie przez 3 dni, aż masa będzie tak gęsta,że powidła spadaja z łyżki płatami. Gorącą masę przłożyć do słoików, zamknąc je.
Powidła są doskonałe do śniadaniowych oraz deserów
Na razie tyle
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki