Teraz coś z pomidorów
KRAJANKA Z POMIDORÓW
2 kg pomidorów, sól, olej
Pomidory umyć, osączyć, pokroić w cząstki lub grube plastry. Układać ciasno w słoikach, lekko posolić, na wierch wlać łyżkę oleju,pasteryzować 30 minut. Pomidory zachowują smak i aromat świeżych SPRAWDZIŁAM POLECAM szczególnie z limy.
FASOLKA SZPARAGOWA Z POMIDORAMI
1 kg fasolki,1 1/2 kg pomidorów, sól
Fasolkę umyć, obrać z włókien, zalać wrzątkiem z dodatkiem soli i ew. szczypty cukru, gotować aż będzie miękka, odcedzić. Pomidory umyć,osączyć, pokroić i rozgotować z mała ilościa wody, przetrzeć, przyprawić do smaku. Fasolkę nałożyć do gorących słoików, zalać gorącym przecierem, pasteryzować 20-30 min od chwili zagotowania.
I to tyle na dzisiaj
Na koniec moje odkrycie - pasteryzuję słoiki w mikrofali - odkryte, po wyjęciu zamykam i ustawiam na zakrętce, odstawiam do ostudzenia przykryte kocem - trzymają, a roboty jest dużo mniej
Pozdrawiam
Grażyna