WOŁOWINA PO WIETNAMSKU

Przygotowanie: 25 minut

Gotowanie: ok. 10 minut

Kalorycznoœć: 310 kcal/porcja


Składniki na 4 porcje

• 1/2 kg wołowiny

• 5 dag fasolki szparagowej

• 2 papryki

• 3 cebule

• 5 dag kiełków soi

• 4 łyżki sosu sojowego

• 15 dag pędów bambusa


MARYNATA:

• 4 łyżki oleju

• 3 posiekane dymki

• 2 posiekane zšbki czosnku

• 1/2 łyżeczki imbiru

• szczypta papryki ostrej


Etapy przygotowania

1. Z podanych składników przygotować marynatę. Mięso pokroić w paski, włożyć do marynaty na 10 minut.

2. Papryki oczyœcić, pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w talarki. Fasolkę gotować 5 minut w osolonym wrzštku, odcedzić, osšczyć. Pędy bambusa pokroić w słupki.

3. Na rozgrzany olej wrzucić mięso (marynatę zachować), smażyć 5 min, włożyć fasolkę, smażyć 2 min, dodać paprykę i kolejno cebulę, bambus, kiełki. Smażyć 2 min, wlać pozostawionš marynatę, sos sojowy i wymieszać. Smażyć jeszcze 2 minuty.
***
gRAŻYNA