madamechocolatte
Wiele jest przepisów na kotlety sojowe

1. Kotlety sojowe - I. Gumińska "Czy wiesz co jesz", str. 103.

25 dkg ugotowanej soi i namoczone pół bułki przekręcić przez maszynkę. Dodać surowe 1-2 jajka, łyżkę tłuszczu, pieprz, sól, 2 łyżki wody i łyżeczkę rozparzonej cebuli. Wymieszać, formować kotlety i smażyć. Podawać z ostrymi sosami.

2. Kotlety z soi w sosie włoskim - M. Szyc "Gdy nie wiesz co gotować", str. 54.

1 szklanka soi, 2 jajka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 bułka kajzerka, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka majeranku, sos włoski, 4 łyżki oleju, sól, pieprz ziołowy.

Soję przebrać i namoczyć na noc. Rano wodę odlać i w nowej wodzie ugotować, aż będzie miękka. Zemleć gorącą soję w maszynce. Cebulę zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć i odcisnąć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Uformować duże okrągłe lub płaskie kotleciki i smażyć na gorącej oliwie.

Przed podaniem polać gorącym sosem włoskim. Podawać z ziemniakami jako drugie danie.

Sos włoski:

2 łyżki oleju, 2 duże cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka majeranku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz ziołowy.

Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać koncentrat rozpuszczony w wodzie. Dodać pozostałe składniki i mieszać. Gotować ok. 10 min.


3. Kotlety z soi - Z. Zawistowska "Nie tylko dla jaroszów".

40dkg soi, 3 ząbki czosnku, 1 jajko, 2 łyżki utartego żółtego sera, 10dkg cebuli, 1 łyżka oleju, 3 łyżki bułki tartej, 5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, ostra sproszkowana papryka lub przyprawa chilli, tłuszcz do smażenia.

Soję przebrać, opłukać, zalać ostudzoną przegotowaną wodą, pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której była namoczona. Pod koniec gotowania osolić. Ostudzić. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce. Cebulę, czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie. Cebulę lekko zrumienić. Do masy sojowej dodać jajko, czosnek, zrumienioną cebulę, utarty ser i posiekaną pietruszkę. Wymieszać dokładnie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Formować owalne kotleciki, otoczyć je w bułce tartej. Smażyć na patelni. Podawać z dodatkiem sosów i surówek.


To tak na szybko, ale kombinacji jest mnóstwo i własna twórczość mile widziana