-
Pikantny chlebek wiejski
8 porcji
4 łyżki masła
1 1/2 szklanki mąki sojowej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3 saszetki słodziku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki wody
2 jajka
Do ciasta można dodać pół szklanki pokrojonego w kostkę ostrego cheddara.
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Kwadratową formę o boku 20 cm posmarować masłem i wstawić do piekarnika - wyjąć gdy się rozpuści. W misce wymieszać mąkę sojową, kukurydzianą , słodzik, proszek i paprykę.
2. W drugiej misce roztrzepać kremówkę z wodą i jajkami. Na dnie formy do pieczenia rozprowadzić roztopione masło. Jego nadmiar przelać do miski z mąką i wlać masę jajeczną. Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut, aż wierzch się zrumieni.Upieczony chlebek wyjąć , odstawić w formie na 5-10 minut a następnie pokroić na kwadraty.
1 porcja: węglowodany ogółem- 13,5 g (w tym 11g trawionych węglowodanów), białko- 16g, tłuszcze- 15 g, kalorie- 253
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
Przepis na pasztet dietetyczny:
3/4 kg wolowiny lub udzca z indyka
3-4 skrzydelka kurczaka
20dkg watrobek drobiowych
2 duze cebule
2-3 lyzki przyprawy(vegeta lub jarzynka)
10 ziarenek pieprzu
3-4 ziarenka jalowca
3-4 ziarenka ziela angielskiego
galka muszkatolowa
1/3 czerstwej bulki
lisc laurowy ,5 lyzek oliwy ja daje slonecznikowy
2-3 jajka,albo same bialka
1--Mieso zalac woda.Dodajemy pieprz,lisc laurowyi gotujemy.Gdy mieso bedzie miekkiewkladamy skrzydelka,watrobki cebule i gotujemy do miekkosci.Łyzka cedzakowa wyjmujemymieso,i cebule.Skrzydelka dokladnie obieramy.W przestudzonym wywarzemoczymy bulke.
2--wszystkie skladnili(oprocz liscia lurowego)3x przepuszczamy przez maszynke.Do zmielonejmasy dodajemy 1/4 lyzeczkistartej galki muszkatolowej,5 lyzeczekoliwy i jajka (bialka mozna LEKKO ubic)
Jezeli po namoczeniu bulki zostanie wywar ,wlewamy go do masy ,ale ostroznie ,zeby nie bylo za duzo. Mase przyprawiamy do smaku sola,pieprzem vegeta i innymi przyprawami do smaku.
3--Forme keksowa wykladamy natluszczonympergaminem,wkladamy mase(z tych skladnikow mozna upiec 2 pasztety)Forme wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy okolo1,5 godz.,az na wierzchu pasztetu utworzy sie skorka.
Z PIEKARNIKA PASZTET WYJMUJEMY DOPIERO WOWCZAS GDY WYSTYGNIE
Rowniez z formy pasztet wyjmujemy dopiero po przestygnieciu.SMACZNEGO :P :P
:P :P :P
110/82
-
witam debiutancko
Mam pytanie, a właściwie prośbę.
Szukam przepisów na proste i, co ważniejsze, szybkie potrawy na obiad. Jestem kobietą pracującą i nie nie lubiącą gotować. Najchętniej spędzam w kuchni jak najmniej czasu. Więc jeśli umiecie zrobić coś (oprócz klusków z serem ) co można zrobić w 20 minut
Będę wdzięczna za porady
-
witaj debiutantko-kilka prostych przepisow podaje:
PIECZARKI W SOSIE SMIETANOWYM
8 pieczarek
smietana powyzej 18%,pieprz,olej slonecznikowy,sol,natka pietruszki
Na odrobine oliwy wrzucamy pieczarki-male w calosci,duze przekrawamy na pol,i czekamy az sie zezloca /mieszac/.posypujemy szczypta soli,opruszamy pieprzem i podlewamy kilkoma lyzkami smietany.
czekamy ,az smietana sie zredukuje ,a pieczarki zmiekna.Mozna podlac odrobina wody.Posypac natka pietruszki.
Do tego ugotowac na parze 2-3 rozyczki kalafiora wzgl.brokula .
Do tego ful surowki np pekinskiej w/g uznania Smacznego. :P
KLOPSIKI W SOSIE WARZYWNYM
miesko mielone
kolorowe papryki
pieczarki cebulka
przecier pomidorowy
Mielone doprawic do smaku,ukulac nie za duze klopsiki -ugotowac we wrzatku.
Papryki,cebulke i pieczarki pokroic -wszystko zasmazyc w garnuszku ,dodac przecier pomidorowy,przyprawic do smaku.Dodac klopsiki,powstaje taka potrawka warzywna z klopsikami.//aby sosik byl gesty mozna dodac wiecej przecieru i malo wody wtedy sam w sobie bedzie gesty.
Bardzo dobre i dosc tanie --Smacznego :P :P :P
-
PIERS Z KURCZAKA
piers z kurczaka
smietana
zolty ser
czosnek ,przyprawy
Kurczaka kroimy na male kawalki,doprawiamyi smazymy na odrobinie oleju.Przerzucamy na talerz,na tej samej patelni robimy sos:
łyzka śmietany,dobrze rozmieszana,do tego wrzucamy starty na tarce ser i wycisniety przez praske czosnek,mozna tez dodac pieprzu.Mieszamy,az ser sie rozpusci,wrzucamykuraka i mieszamy jeszcze chwile na malym ogniu.Do tego salatka sezonowa,i kalafior gotowany na parze al dente.Pychoty.
Sluchaj odsylam Cie do :www kalorie .net i wejdz w diete Montignaca -tam znajdziesz wiele ciekawych przepisow.
Życze wytrwalosci w dietkowaniu -i smacznego :P :P
-
Dzięki, popróbuję i poszukam
-
SAŁATKA Z SELERA I KURCZAKA -na prośbe Bewik
Składniki:
2 słoiczki selera konserwowego
3 piersi z kurczka
20 deko żółtego sera
mały słoiczek majonezu
pieprz,ewentualnie odrobina soli,ale z tym trzeba trzeba uważać
pęczek szczypiorku
odrobina Vegety
Piersi z kurczka posypać Vegetą i usmażyć na niewielkiej ilości olliwy lub oleju (uważac,żeby ich nie spiec) Po wystudzeniu pokroic w drobna kostkę idodac resztę skladników.Z powyższej ilości wychodzi spora porcja,mozna wiec wiec dowolnie zmniejszac lub zwiękaszać proporcje w zalezności od potrzeb.Salatka jest batrdzo syta
-
A co mozna ugotowac z soczewicy, dostepna sucha albo z puszki.
Albo z grochu takie polowki suszonego grochu zolte albo zielone.
I jeszcze szkukam jakichs potraw ktore sa smaczne po odgrzaniu np. na drugi dzien. Zeby mozna bylo do pracy zabrac.
-
Witaj Power kilka przepisow na przetworzenie soczewicy moge podac.
ZUPA Z SOCZEWICY Z SELEREM NACIOWYM-POS.WEGLOWODANOWY.
Soczewice po ugotowaniu mozna zamrozic.
250 g.soczewicy
lodyga selera naciowego,obranego i pokrojonego na cienkie plasterki
1l.bulionu bez tluszczu
2 duze cebule pokrojone na talarki
por pokrojony w paski
PRZYPRAWY:tymianek,rozmaryn,ostra papryka,lesc laurowy,pieprz ,sól.
Kilka lyzek pokrojonej drobno naci selera,lyzka posiekanego tymianku /mozna troche suchego/,2 lyzki natki pietruszki
W garnku z duza ilioscia wody ugotowac soczewice./okolo pol godz./Odcedzic ja i zpowrotem do gara/wode wylac/.Dolac bulionu-zagotowac i na wrzatek wrzucic wieksza czesc selera,cebuli,pora i zestaw przypraw-ewentualnie przyprawic sola i pieprzem.Gotowac przez 15 min. na malym ogniu.Wyjac zestaw przypraw i dodac pozostala czesc selera naciowego,posiekane listki selera i pietruszki.Doprowadzic do wrzenia.Zupe Zupe na talerzu mozna ozdobic plasterkiem cytryny i odrobina chudego sera.Podawac z grzankami z pelnowartosciowego chleba.Smacznego . :P :P
-
SALATKA Z SOCZEWICY.
okolo 100g. ugotowanej i ostudzonej soczewicy zielonej
1 pokrojony pomidor
0,5 malego ogorka drobno pokrojonegow kostke
0,5 malej cebuli cienko pokrojonej
2 lyzki oliwy z oliwek,pietruszka ziel. i ziola do smaku
Zmieszac skladniki w misce.Mozna tez podac na lisciach salaty jako oddzielna salatke. Smacznego :P
******
SOCZEWICA
Ugotowana mozna jesc z jogurtem czy kiszonymi ogorkami.
Z pomodorami-bez oregano ,ktore pasuje bardziej do miesa niz warzyw.Jesli juz to zamiast oregano-bazylie.
*****
SOCZEWICE -gotowac na malym ogniu 15-20 min ,potem dochodzi w parze z odrobina soli i lubczykiem,pokrojonych mocno ukiszonych ogorkow i podsmazonych z cebulka pieczarek na oliwie z oliwek.-PYCHOTKA :P :P :P
******
SALATKA Z SOCZEWICY Z ZOLTYM SEREM
1 SZKLANKA SOCZEWICY,KAWALEK ZOLTEGO SERA,JABLKO, CEBULA,MAJONEZ SZCZYPIOREK ,SOK Z CYTRYNY ,SOL,PIEPRZ
Soczewice ugotowac.Ser ,jablko i cebule pokroic w drobna kostke i polaczyc z soczewica.Polac odrobinea soku z cytryny ,dodac majonez ,sol,pieprz.Wymieszac -na wierzchu posypac szczypiorkiem. :P :P
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki