Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 4 5 6 7 8 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 89

Wątek: Przepisy

  1. #51
    ewace jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-09-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Pikantny chlebek wiejski

    8 porcji

    4 łyżki masła
    1 1/2 szklanki mąki sojowej
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    3 saszetki słodziku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
    1/2 szklanki śmietanki kremówki
    1/2 szklanki wody
    2 jajka

    Do ciasta można dodać pół szklanki pokrojonego w kostkę ostrego cheddara.

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Kwadratową formę o boku 20 cm posmarować masłem i wstawić do piekarnika - wyjąć gdy się rozpuści. W misce wymieszać mąkę sojową, kukurydzianą , słodzik, proszek i paprykę.
    2. W drugiej misce roztrzepać kremówkę z wodą i jajkami. Na dnie formy do pieczenia rozprowadzić roztopione masło. Jego nadmiar przelać do miski z mąką i wlać masę jajeczną. Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.
    3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut, aż wierzch się zrumieni.Upieczony chlebek wyjąć , odstawić w formie na 5-10 minut a następnie pokroić na kwadraty.


    1 porcja: węglowodany ogółem- 13,5 g (w tym 11g trawionych węglowodanów), białko- 16g, tłuszcze- 15 g, kalorie- 253

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  2. #52
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie

    Przepis na pasztet dietetyczny:
    3/4 kg wolowiny lub udzca z indyka
    3-4 skrzydelka kurczaka
    20dkg watrobek drobiowych
    2 duze cebule
    2-3 lyzki przyprawy(vegeta lub jarzynka)
    10 ziarenek pieprzu
    3-4 ziarenka jalowca
    3-4 ziarenka ziela angielskiego
    galka muszkatolowa
    1/3 czerstwej bulki
    lisc laurowy ,5 lyzek oliwy ja daje slonecznikowy
    2-3 jajka,albo same bialka
    1--Mieso zalac woda.Dodajemy pieprz,lisc laurowyi gotujemy.Gdy mieso bedzie miekkiewkladamy skrzydelka,watrobki cebule i gotujemy do miekkosci.Łyzka cedzakowa wyjmujemymieso,i cebule.Skrzydelka dokladnie obieramy.W przestudzonym wywarzemoczymy bulke.
    2--wszystkie skladnili(oprocz liscia lurowego)3x przepuszczamy przez maszynke.Do zmielonejmasy dodajemy 1/4 lyzeczkistartej galki muszkatolowej,5 lyzeczekoliwy i jajka (bialka mozna LEKKO ubic)
    Jezeli po namoczeniu bulki zostanie wywar ,wlewamy go do masy ,ale ostroznie ,zeby nie bylo za duzo. Mase przyprawiamy do smaku sola,pieprzem vegeta i innymi przyprawami do smaku.
    3--Forme keksowa wykladamy natluszczonympergaminem,wkladamy mase(z tych skladnikow mozna upiec 2 pasztety)Forme wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy okolo1,5 godz.,az na wierzchu pasztetu utworzy sie skorka.
    Z PIEKARNIKA PASZTET WYJMUJEMY DOPIERO WOWCZAS GDY WYSTYGNIE
    Rowniez z formy pasztet wyjmujemy dopiero po przestygnieciu.SMACZNEGO :P :P
    :P :P :P
    110/82

  3. #53
    bezaraz jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    11-08-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    witam debiutancko
    Mam pytanie, a właściwie prośbę.
    Szukam przepisów na proste i, co ważniejsze, szybkie potrawy na obiad. Jestem kobietą pracującą i nie nie lubiącą gotować. Najchętniej spędzam w kuchni jak najmniej czasu. Więc jeśli umiecie zrobić coś (oprócz klusków z serem ) co można zrobić w 20 minut
    Będę wdzięczna za porady

  4. #54
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie

    witaj debiutantko-kilka prostych przepisow podaje:
    PIECZARKI W SOSIE SMIETANOWYM
    8 pieczarek
    smietana powyzej 18%,pieprz,olej slonecznikowy,sol,natka pietruszki
    Na odrobine oliwy wrzucamy pieczarki-male w calosci,duze przekrawamy na pol,i czekamy az sie zezloca /mieszac/.posypujemy szczypta soli,opruszamy pieprzem i podlewamy kilkoma lyzkami smietany.
    czekamy ,az smietana sie zredukuje ,a pieczarki zmiekna.Mozna podlac odrobina wody.Posypac natka pietruszki.
    Do tego ugotowac na parze 2-3 rozyczki kalafiora wzgl.brokula .
    Do tego ful surowki np pekinskiej w/g uznania Smacznego. :P
    KLOPSIKI W SOSIE WARZYWNYM
    miesko mielone
    kolorowe papryki
    pieczarki cebulka
    przecier pomidorowy
    Mielone doprawic do smaku,ukulac nie za duze klopsiki -ugotowac we wrzatku.
    Papryki,cebulke i pieczarki pokroic -wszystko zasmazyc w garnuszku ,dodac przecier pomidorowy,przyprawic do smaku.Dodac klopsiki,powstaje taka potrawka warzywna z klopsikami.//aby sosik byl gesty mozna dodac wiecej przecieru i malo wody wtedy sam w sobie bedzie gesty.
    Bardzo dobre i dosc tanie --Smacznego :P :P :P

  5. #55
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie

    PIERS Z KURCZAKA
    piers z kurczaka
    smietana
    zolty ser
    czosnek ,przyprawy
    Kurczaka kroimy na male kawalki,doprawiamyi smazymy na odrobinie oleju.Przerzucamy na talerz,na tej samej patelni robimy sos:
    łyzka śmietany,dobrze rozmieszana,do tego wrzucamy starty na tarce ser i wycisniety przez praske czosnek,mozna tez dodac pieprzu.Mieszamy,az ser sie rozpusci,wrzucamykuraka i mieszamy jeszcze chwile na malym ogniu.Do tego salatka sezonowa,i kalafior gotowany na parze al dente.Pychoty.
    Sluchaj odsylam Cie do :www kalorie .net i wejdz w diete Montignaca -tam znajdziesz wiele ciekawych przepisow.
    Życze wytrwalosci w dietkowaniu -i smacznego :P :P

  6. #56
    bezaraz jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    11-08-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Dzięki, popróbuję i poszukam

  7. #57
    luna64 Guest

    Domyślnie

    SAŁATKA Z SELERA I KURCZAKA -na prośbe Bewik

    Składniki:

    2 słoiczki selera konserwowego
    3 piersi z kurczka
    20 deko żółtego sera
    mały słoiczek majonezu
    pieprz,ewentualnie odrobina soli,ale z tym trzeba trzeba uważać
    pęczek szczypiorku
    odrobina Vegety


    Piersi z kurczka posypać Vegetą i usmażyć na niewielkiej ilości olliwy lub oleju (uważac,żeby ich nie spiec) Po wystudzeniu pokroic w drobna kostkę idodac resztę skladników.Z powyższej ilości wychodzi spora porcja,mozna wiec wiec dowolnie zmniejszac lub zwiękaszać proporcje w zalezności od potrzeb.Salatka jest batrdzo syta

  8. #58
    Power jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    A co mozna ugotowac z soczewicy, dostepna sucha albo z puszki.
    Albo z grochu takie polowki suszonego grochu zolte albo zielone.
    I jeszcze szkukam jakichs potraw ktore sa smaczne po odgrzaniu np. na drugi dzien. Zeby mozna bylo do pracy zabrac.

  9. #59
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie

    Witaj Power kilka przepisow na przetworzenie soczewicy moge podac.
    ZUPA Z SOCZEWICY Z SELEREM NACIOWYM-POS.WEGLOWODANOWY.
    Soczewice po ugotowaniu mozna zamrozic.

    250 g.soczewicy
    lodyga selera naciowego,obranego i pokrojonego na cienkie plasterki
    1l.bulionu bez tluszczu
    2 duze cebule pokrojone na talarki
    por pokrojony w paski
    PRZYPRAWY:tymianek,rozmaryn,ostra papryka,lesc laurowy,pieprz ,sól.
    Kilka lyzek pokrojonej drobno naci selera,lyzka posiekanego tymianku /mozna troche suchego/,2 lyzki natki pietruszki

    W garnku z duza ilioscia wody ugotowac soczewice./okolo pol godz./Odcedzic ja i zpowrotem do gara/wode wylac/.Dolac bulionu-zagotowac i na wrzatek wrzucic wieksza czesc selera,cebuli,pora i zestaw przypraw-ewentualnie przyprawic sola i pieprzem.Gotowac przez 15 min. na malym ogniu.Wyjac zestaw przypraw i dodac pozostala czesc selera naciowego,posiekane listki selera i pietruszki.Doprowadzic do wrzenia.Zupe Zupe na talerzu mozna ozdobic plasterkiem cytryny i odrobina chudego sera.Podawac z grzankami z pelnowartosciowego chleba.Smacznego . :P :P

  10. #60
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie

    SALATKA Z SOCZEWICY.
    okolo 100g. ugotowanej i ostudzonej soczewicy zielonej
    1 pokrojony pomidor
    0,5 malego ogorka drobno pokrojonegow kostke
    0,5 malej cebuli cienko pokrojonej
    2 lyzki oliwy z oliwek,pietruszka ziel. i ziola do smaku

    Zmieszac skladniki w misce.Mozna tez podac na lisciach salaty jako oddzielna salatke. Smacznego :P
    ******
    SOCZEWICA
    Ugotowana mozna jesc z jogurtem czy kiszonymi ogorkami.
    Z pomodorami-bez oregano ,ktore pasuje bardziej do miesa niz warzyw.Jesli juz to zamiast oregano-bazylie.
    *****
    SOCZEWICE -gotowac na malym ogniu 15-20 min ,potem dochodzi w parze z odrobina soli i lubczykiem,pokrojonych mocno ukiszonych ogorkow i podsmazonych z cebulka pieczarek na oliwie z oliwek.-PYCHOTKA :P :P :P
    ******
    SALATKA Z SOCZEWICY Z ZOLTYM SEREM
    1 SZKLANKA SOCZEWICY,KAWALEK ZOLTEGO SERA,JABLKO, CEBULA,MAJONEZ SZCZYPIOREK ,SOK Z CYTRYNY ,SOL,PIEPRZ
    Soczewice ugotowac.Ser ,jablko i cebule pokroic w drobna kostke i polaczyc z soczewica.Polac odrobinea soku z cytryny ,dodac majonez ,sol,pieprz.Wymieszac -na wierzchu posypac szczypiorkiem. :P :P

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 4 5 6 7 8 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •