O czym może świadczyć odczuwanie łaknienia na słodkie?
o przegrzaniu organizmu (tzw. Ogień), np. z powodu upalnego klimatu - smak słodki szybko równoważy nadmiar gorąca,
o spożywaniu bardzo treściwych posiłków, np.: tłustych, mięsnych, słonych lub pikantnych o typie Yang. Organizm domaga się wtedy zrównoważenia tej rozgrzewającej energii produktem o cechach wychładzających,Yin. Najłatwiej sięgnąć wtedy po ciastko, loda czy zimną coca-colę, trudniej przygotować smaczną surówkę czy świeżo wyciśnięty sok posiadające również potrzebną energię Yin,
o osłabieniu Yang i wychłodzeniu żołądka/śledziony/trzustki z racji spożywania wcześniej w nadmiarze kwaśnych, surowych owoców czy surówek, zimnych napojów, lodów. Smak słodki (ale niekoniecznie cukier) zasili wówczas szybko w energię (w kalorie) osłabiony krąg funkcjonalny,
o występowaniu zdenerwowania czy frustracji (zob.też : grzybica przewodu pokarmowego) - cukier doraźnie odpręży i wyciszy te emocje. Zresztą to on właśnie jest ich pierwotnym źródłem powstawania,
o bytowaniu w przewodzie pokarmowym grzybów patologicznych, które do wzrostu potrzebują właśnie cukru zawartego w słodyczach, miodzie oraz wielocukrów (skrobia) zawartych w białej mące, ryżu – stąd wzmożone łaknienie na te produkty.
Zakładki