Praktyczna, bo posiłki w postaci kanapek możesz przygotować w domu, zapakować i zabrać je do pracy. Pieczywo ciemne, pełnoziarniste (używamy tylko takiego) jest najlepszym, wartościowym uzupełnieniem mleka.
Śniadanie
Kanapka: 1 kromka chleba cienko posmarowanego margaryną, posypana zieleniną (szczypiorkiem, natką pietruszki, koperkiem lub rzeżuchą), z jajkiem ugotowanym na twardo.
Pół szklanki maślanki lub naturalnego odtłuszczonego kefiru.
II śniadanie
Szklanka ryżu na mleku przyprawionego cynamonem.
Obiad
Kanapka: 2 cienkie kromki razowego chleba posmarowanego margaryną i łyżeczką chrzanu, z liśćmi sałaty i plastrem żółtego sera.
Sałatka z pomidora, ogórka, 1 startej marchewki przyprawiona solą, pieprzem, sokiem z cytryny i 2 łyżkami maślanki.
Do popicia szklanka maślanki lub serwatki.
Podwieczorek
Musli z 2 łyżek płatków zbożowych i 3/4 szklanki naturalnego jogurtu.
Kolacja
Kromka chleba cienko posmarowanego margaryną z 2–3 liśćmi sałaty i małym, wędzonym pstrągiem, posypana posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
3/4 szklanki maślanki lub kwaśnego mleka z płaską łyżeczką chrzanu, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Zakładki