Dieta "na uda"
Pij wodę. Jeśli nie dostarczysz organizmowi odpowiedniej ilości wody, nie masz co marzyć o schudnięciu czy pozbyciu się cellulitu. Minimum 1,5-2 l dziennie, inczej twój wysiłek pójdzie na marne. Woda pomaga oczyścić organizm z toksyn i zalegających produktów przemiany materii.
Rady: zaczynaj dzień od wypicia dużej szklanki wody na czczo z plastrem cytryny (poprawia trawienie), potem chociaż pół litra do południa (jeśli nie przepadasz za wodą, niech to będzie zielona herbata albo herbatki drenujące, np. z hibiskusa).
Jedz zupy. Twój program zaczyna się od dwóch dni "na zupie", które mają oczyścić organizm z zalegających produktów przemiany materii. Rada: powtarzaj ten rytuał zawsze po weekendzie, kiedy odpuściłaś sobie zdrową dietę. Podstawa twojej diety to: trzy talerze zielonej zupy, 300 g białka (mięso albo jajka) i 300 g białego sera maksimum ok. 20% tłuszczu.
Zupa dostarczy ci wody, witamin i błonnika. Poza tym świetnie syci.
Zielona zupa. Składniki na 2 l zupy: 500 g kabaczka, 500 g całych porów, 500 g fasolki szparagowej, 1 ząbek czosnku, 1 mała cebula, pęczek pietruszki, sól. Przygotowanie: umyj warzywa, pokrój na małe kawałki z czosnkiem, cebulą i pietruszką, włóż do garnka, zalej zimną wodą i ugotuj (najlepiej w szybkowarze). Potem zmiksuj i dodaj wody, aby otrzymać taką konsystensję, jaką lubisz.
Ważne: przez pierwszy tydzień unikaj solenia.
Dieta:
Pierwszy tydzień ( do każdego obiadu i kolacji dodaj talerz zielonej zupy).
Codziennie śniadania: filiżanka herbaty ziołowej (koper, rumianek, melisa) lub chudego mleka (kawa i mocna czarna herbata odawdniają), 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, albo 3-4 chrupkiego plus opakowanie serka ziarnistego lub 2 plastry chudego białego sera lub jajka na twardo. Albo wersja mleczna: chude mleko lub jogurt z 3 czubatymi łyżkami płatków owsianych.
Poniedziałek Obiad: plaster (1,5 cm) pieczeni cielęcej, zielona sałata z 2 plastrami fety light i łyżką lekkiego winegretu. Kolacja: średnia pierś pieczonego kurczaka bez skóry, grillowana cukinia w ziołach z 2 plastrami białego sera i łyżka winegretu.
Wtorek Obiad: mięso z udka indyka podsmażone i uduszone z łyżką śmietany 9% i szczyptą curry, dowolna sałata do woli z łyżką lekkiego sosy winegret, 2 plastry białego sera. Kolacja: średni filet morskiej upieczonej ryby z łyżeczką oliwy z oliwek i ziołami, dowolna sałata do woli, 2 plastry mozzarelli light.
Środa Obiad: 2 plastry pieczonego schabu, 1,5 szklanki zielonej fasolki szparagowej z odrobiną masła, pitny jogurt naturalny (0,33 l). Kolacja: 2 plastry chudej szynki, podduszona kapusta pekińska z ziołami i czarnymi oliwkami (2 łyżki), pitny jogurt 0% owocowy lub naturalny (0,33 l).
Czwartek Obiad: 1 polędwiczka z grilla, pól kalafiora ugotowanego na parze lub zblanszowanego plus lekki sos jogurtowo - ziołowy z gałką muszkatołową i łyżką startego żółtego sera light (ok. 13%). Kolacja: omlet z 2 jajek z plastrem gotowanej chudej szynki, sałatka z pomidorów i ogórków z łyżką oliwy z oliwek i bazylią, pitny jogurt 0% owocowy lub naturalny (0.33 l).
Piątek Obiad: pierś drobiowa z grilla, pęczek szpinaku w liściach, ewentualnie mrożony podsmażany z ząbkiem czosnku i łyżką płatków migdałowych, plaster sera pleśniowego typu rokpol. Kolacja: duży dzwonek łososia z grilla z łyżką sosu jogurtowego z bazylią lub koprem, 3-4 pory na parze z łyżką lekkiego winegretu, pitny jogurt 0% owocowy lub naturalny.
Sobota Obiad: średni filet ryby maślanej w sosie pomidorowym, mała miseczka ryżu, 1,5 szklanki ratatouille. Kolacja: plaster polędwicy wołowej z grilla, pieczarki na ciepło z pietruszką i odrobiną masła, sałata mieszana do woli z łyżką lekkiego winegretu, jogurt 0% owocowy.
Niedziela Obiad: sznycel wołowy z łyżką sosu z 9% śmietany i musztardy, 2 średnie ziemniaki upieczone lub na parze, pół brokuła z odrobiną masła, lekki kremowy deser, ewentualnie lampa czerwonego wina w trakcie posiłku. Kolacja: sałata z 2 jajek na twardo, 2 łyżek groszku, 3-5 ugotowanych pieczarek pokrojonych w kostkę, 1 łyżeczka majonezu light, 2 tosty z pieczywa pełnoziarnistego z kanapkowym serkiem z koprem.
Drugi i trzeci tydzień - to samo menu co w czasie pierwszego tygodnia, można podmieniać warzywa w tych samych proporcjach oraz dorzucić gotowaną chudą szynkę dla białka (nie wędzoną - jest zbyt słona).
Zakładki